Followers

Tuesday, October 25, 2011

Risau + Cuak

Sebenarnye aku agak risau skang nih. Semenjak dua-menjak nih, aku macam rase produksi susu aku merudum. Huhu! Risaunyeeeeeeeeeeeeeeee… Kalo dulu, walau pon Cuma buat 2 session sehari mase kat opis, aku still boleh dapat 3 botol 5 oZ penuh! Anggaran dalam 15-18 oZ sehari laa aku bawak balik ke umah. Awal² lepas bersalin dulu takyah cakap laa… Lebih dari tuh boleh dapat. But before this aku macam tak risau sangat sebab everyday aku anta kat Kak Ida dalam 4 botol penuh utk bekal Addad and normally bila aku pick-up dia, still ade balance dalam sebotol lagi. So, in case aku terlambat sampai ker, takde laa aku risau anak aku takde susu nak minum kan

But ari tuh, mase Addad kene serangan semput and I have to rush back tanpa sempat buat 2nd session mengepam, aku cuma ade sebotol aje yg dah siap di pam mase tuh. Itu yg 1st session punye laa.. Ade la dalam 6-7 oZ, sebotol penuh. And bile kat umah, aku mmg susah nak mengepam. Tambahan pulak, Addad mmg kerap direct feed kalo kat umah. So, ntah laa… Plus malas jugak kot aku nih! Haha… But memandangkan cuma ade sebotol jek mase tuh, I have to push myself jugak laa malam tuh and the day after utk pam susu sbg bekal Addad later. But seharian di rumah, menjaga Addad yg tak sehat dan melayan karenah si Zayyad yg lasak, mengemas umah lagi, memasak bagai… Aku cuma dapat buat dlm 2 botol (10-12oZ) jek. Huh! Cuak… Sebab biasenye aku anta bekal kat Kak Ida dalam 4 botol. But, starting that day… Cuma dapat anta 3 botol jek everyday. Mmg laa 3 botol tuh normally penuh and Kak Ida pon cakap, insyaAllah cukup… Tp macam ari tuh, aku terlewat sampai… Aku dah cuak! Sebab aku tau mmg susu tak akan cukup that day. Mujur laa Addad Ok jek n tak menangis² nak susu. Cuma Kak Ida kate, dia dah wat sign² and aksi² nak menyelak baju Kak Ida dan ‘mencari²’… Hurmmm… Sian Kak Ida.

Dan utk pengetahuan sesape yg nak tau, aku mmg takde simpan stok susu kat umah! Huh.. My fault… Pemalas nak mampos wat stok. Kais pagi, makan pagi.. Kais petang, makan petang! Susu yg aku pam everyday, mmg dah secukupnye utk bekal Addad kat umah pengasuh. So, bile terjadi hal yg macam skang nih, kecuakanku terserlah!

Selalu sangat hangat² taik ayam.. Konon nak bangun malam dan mengepam wat tambah bekal susu Addad. Tp bile dah dapat tido, haihhhhh… Teruk laa mama nih, dik! Huhu… T_T. Tgk hasil yg aku dapat ari nih, utk 2 session yg aku dah buat… Cuma byk nih aje???!!!

ALHAMDULILLAH… Tak laa teruk sangat tp jauh beza jugak lah dari dulu!

Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!! :: nanges ngan kuat! Camane laa nak bagi susu aku nih byk balik ek? Ade member suggest pakai supplement Shaklee. Hurrrrmmmm (o_O)…

>> Tak percaya kat diri sendiri sebab jenis pemalas makan ubat <<

Tp tgk lah nanti. Demi adik, mama akan cuba sesuatu. InsyaAllah… Semoga susu mama byk semula dan mampu mengenyangkan adik selama mungkin. Amin…………

Antara perkakasan yg aku guna dan angkut pegi balik keje ari²… Cuma pam tuh kekadang aku tinggalkan aje kat dalam drawer opis. Berat giler nak hangkut merata-rata! Ujung and awal minggu or ari cuti umum, baru angkut balik umah. Kat umah still standby manual pump in case mama ‘ter’rajin nak mengepam. Hehe!

********************************************************
Update 3rd Session:-

Berjaya menghasilkan another 5oZ ptg nih. Alhamdulillah… Walaupon tak sekencang dulu, mama tau mama sepatutnye bersyukur. Terima kasih Ya Allah kerana masih mengizinkan aku menyusui anakku. dengan susu ku sendiri. Rezeki untuk Addad hari nih :

6oZ + 5oZ + 5oZ = 16oZ

Yeaaahhhhhh!!! Tahniah untuk diri sendiri… Meskipun menyusut oZ nya, Alhamdulillah masih mampu mengenyangkan my lil baby. Mama kene rajin sket lah pasni ye! ;)

Daaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!

2 Korang Kate...:

mommyosh said...

bgs nye masih gigih mengepam susu..aku dulu pam sampai 9 bln jek..pastu bg direct kat umah jek terus..kire da tak bengkak time kat tmpt keje ..tu yg tak ngepam da huuuu

AyyaD ArieyannA said...

Aku kene pam. Anak aku minum EBM kat umah pengasuh. Lgpon, anak aku kan byk allergicnye. Kalo bg bf, tak laa risau sangat! Hehehe...