Followers

Tuesday, July 28, 2009

Special Sticker

Special sticker for my batch xBahaman98.


Miss u ols lah!


p/s: Hoh! Ade plak yg request suh wat mende nih jd sticker kete... Camno tuh?

Monday, July 27, 2009

Ops! They did it again...

Haiyoo... !!!!

Kejap ok, kejap tak! Kejap open, kejap block! Tah hape2 laa mereka nih. Sket2 nak block... Ape guna provide broadband kat org ramai padahal broadband kat tempat sdiri pon kedekut, nak sekat2... Bukan kitorg tak wat keje pon, bukan kitorg nak buat mende2 lagha pon kalo ade internet. Setakat nak view n communicate ngan kengkawan jek... Tuh pun takleh! Haiiiyaaaaaa... Ini olang aaaa, manyak songeh lorrrr.. Skang nih, sampai email yahoo pon dorg nak block.
OK fine! Kalo iye pon nak block, repair dulu internal e-mail nih. Sepanjang ari down, nak buat keje camane?? Internet beria nak block, email server tonggang langgang! Haihhhh... Bikin susah laaa. Ape punye company laa aku keje nih. Nasib... Nasib...

Friday, July 24, 2009

Finally... Yeay!!!

Ade satu mende yg kami idam2kan sejak pindah umah nih. Tak tahan dengan cuaca global warming skang, tak tahan coz tetiap malam (yg tak hujan) Zayyad meragam takmo tido malam, tak tahan utk tido dalam keadaan peluh mencurah2... Sebab kat umah lama tak camnih. Angin byk, maklum laa tingkat tinggi. Tp skang tak lagi! Umah skang, angin lalu pun jarang sekali. Ujan plak, seminggu 1-2 kali baru nak tunjuk diri. Akhirnya kami decide nak beli mende nih....
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
.......................

YEAYYY!!! Finally... Kami dapat tido ngan selesa malam td. Zayyad apetah lagi! Hehe... Semalam, aku mati2 ingat diorg tak dapat pasang lg (due to appoinment ari Rabu tuh dah kensel) coz mase call hubby (yang cuti) kat umah, dia kate appoinment technician dah penuh, Sabtu ni baru boleh pasang. Aku dah siap sumpah seranah technician n org kedai tuh coz petang Rabu tuh aku ade request appoinment utk the next day. Ingatkan dorg dah lupe nak wat kan appoinment tuh. Rupe2 nye, bile aku sampai umah hubby kate "SEPRAISSS!!!"... Ces! Diorg dah siap pasang pon rupe nye. Haha! Tak pasal2 kene sumpah free jek technician tuh. Ekekekekee... Malam tuh jugak aku clearkan ruang tamu n bilik. Sapu, mop, lap... Baru laa boleh kate, "Rumahku Syurgaku".... Haha!

So, layaannn aksi² Zayyad yg baru jek bangun tido mase mama balik keje semalam. Selesa laa tuh tido, tak panas.

Thursday, July 23, 2009

Mainan Baru!

Balik dari Sg Kelamah semalam, sempat singgah n lepak kat umah along kejap. Amik baju yg Syamila belikan utk aku (TQ kak long... Hehe!) dan di jahit oleh along (TQ jugak along :p). Sempat belasah lontong n kopok lekor sepam dua. Ekekekeke! Dalam 6:30pm, gerak balik puncak. Sampai sane, terus singgah pasar malam kat umah. Beli stok lauk sket. Perut memasing kenyang lg, belasah lontong kat umah along td. Eheheheee... Jalan punye jalan sambil cari sandal (tp takde... Uhuhuhu!), hubby nampak bola mainan. Dia kate Zayyad takde bola lg, so dia belikan satu. Jalan² lagi, bila pusing kat site yg 1 lg, aku plak nampak mainan yg sgt comel n interactive. Aku panggil hubby yg tgh dukung Zayyad. Hubby sampai, aku pun tunjuk kat Zayyad mainan tuh. Ape lagi dia! Excited menekan2 mende alah tuh... Penjual tuh pun nmpk Zayyad suke, lg laa dia promote nye... Ces! Tanye harga, tak mahal pon so hubby pun suh amik satu. Hehehe! Berjaya...
Sampai umah, bersungguh2 Zayyad main mende tuh. Bukan Zayyad jek bersungguh tp ayah, mama n acik pun sebok nak main jugak! Ekekekeke... Nie laa mende nye yg agak kiut n interactive tuh:

Zayyad with his new 'gadget'...

Al-Fatihah...

Aku dapat call dari abah malam rabu ari tuh. Ingatkan nak tanye pasal result interview adik aje. Rupa2 nya ade berita..."Pakngah kau dah meninggal. Baru je lagi"Innalillahi Wai'nna Ilaihi Rojiu'n...Nak kate terkejut, tak jugak coz aku mmg dah tau pakngah sakit 4-5 ari sebelum tuh. But aku tak expect secepat nih dia pegi. Baru ade plan nak pi melawat dia kat hospital Kuala Pilah tp rupanya aku cuma dapat melawat jenazah dia je. Aku tak ingat bila kali terakhir kami berjumpa. Mungkin dalam tahun lepas rase nye. Rapat? Tak terlalu rapat tp dia laa satu2 nya abg ipar abah. Kakak sulong abah, meninggal mase kecik. Kesian mak ngah... Sunyi laa dia lepas nih. Anak2 dia sume dah besar, tak duduk sekali dah. Mujur laa ade cucu dia (anak abg Man) yg sulong tuh yg tinggal sekali... Dapat jugak jd peneman dia.So, semalam aku terpaksa amik EL and rushing pegi ke umah mak ngah kat Sungai Kelamah, N9. Sampai je kat sane, anak-beranak makngah tgh bg penghormatan terakhir buat arwah. Aku cuma jengah dari jauh. Bau kapur barus yg agak kuat buat aku pening kepala jugak so aku pun duduk kat ujung rumah bersama2 ngan mak uda, maktih, mak itam, makcik, induk dan along. Selesai semua anak2 dan cucu2 mencium dahi arwah utk kali terakhir, kain kapan pun di tutup. Mase jenazah di bawa turun dan di masukkan ke dalam keranda pun, aku still dapat dengar sedu2 tangis anak cucu arwah. Betapa aku paham perasaan diorg. Sebaik keranda di usung utk di bawa ke tanah perkuburan, aku pun pegi sertai angah dekat dapur. Aku tak laa ikut pegi untuk majlis pengebumian. Cuma hubby, abah, abg sidi n abg zahar yg ikut org ramai pegi ke kubur. Kami adik beradik (along, angah n adik) serta mak uda duduk kat dapur sambil tolong2 ape yg patut.Lepas Zohor, org ramai pun balik dari tanah perkuburan. Kami dijamu seadaanya oleh tuan rumah. Menjelang petang, semua org mintak diri dan beransur pulang. Kami pun tak terkecuali lah. Aku n hubby pun actually kejar masa. Ada hal sket ptg tuh. So, selamat dah laa semua nya. Alhamdulillah... Semoga Allah taala mencucuri rahmat ke atas roh pakngah, Hamzah bin Aman.... Al-Fatihah.

Nasib Si Anak Tiri

Mungkin ade yg akan kate aku sengaja wat kecoh, membesar2kan mende yg kecik, tp itulah nasib si anak tiri. Memang org akan cakap, "Ek elleeehhh... mende camtuh pon nak kecik ati, nak kecoh. Tah hape²!".. YES!!! Cakap laa ape korg nak cakap tp aku tetap sedih n kecik ati. Sebab?? Mende2 kecik camtuh laa yg menunjukkan bahawa kitorg nih masih disisihkan, masih di anak tirikan, masih bukan ape² di mata mereka. Bagi dorg, mungkin kitorg nih sekadar menumpang di tempat mereka. Alasan yg mengatakan HR kami berbeza, bukan berpusat disini, still tak dapat aku terima. Even headcount kami bukan kat sini, ape laa salah nye kami diberi hak yg sama tambah2 lagi dalam perkara kecik macam nih. Kalo tak, ape gunanya kami ditempatkan di sini. baik letak jek kami kat sana, dekat tempat lama, dekat dgn HR kami! Kami bukan laa ramai. Tak sampai 10 org pon. Susah sgt ker? Mungkin dalam hal2 yg melibatkan duit, bayaran and what so ever... kami boleh accept. But this??? So, aku rase tak salah aku ade perasaan camnih.Dan ape yg membuatkan aku kecewa sangat sampai macam ni ialah, sebab aku da lama idamkan mende tuh. Lame.... Haihhhh!

Tuesday, July 21, 2009

Zayyad @ 9 Months

Hari nih, genap 9 bulan umo Zayyad. My Lil' Prince Charming dah beso. Alhamdulillah...So, mari kiita ikuti ape perkembangan terbaru Zayyad menjelang umo nye 9 bulan ini. Hehe!

Zayyad skang nih...

(1) Maybe dah capai 9kg kot. Hehe! Dah makin panjang, besar dan tinggi.
(2) Dah pandai duduk tanpa sokongan. Kemain belagak plak tuh! Ekekekee...
(3) Dah pandai merangkak. Walau tak laju tp dah abis laa satu rumah dia round!
(4) Dah mula memanjat sana sini... Sofa, tangga, meja, kerusi... even mama ngan ayah pon kene panjat sekali! Huhu...
(5) Dah mula berdiri sendiri sambil berpaut kat sofa. Tp kene selalu beware sebab anytime aje dia akan jatuh and terduduk sebab belagak terer nak lepas tgn. Haiyooo...
(6) Sangat pemurah dengan senyuman. Tak payah agah, panggil jek dia or pandang je dia, dia akan senyum lebar2 sambil menayangkan 2 btg giginya yg kat bwh tuh. Yg atas tak nampak! Hihi...
(7) Selain nasik, dia sangat suka makan especially mende2 yg ade rasa sweet and lembut, tak payah nak kunyah. Eg; Tau foo fah, sumi jelly, dadih, air milo @ oren, and terbaru buah betik. Nestum beras merah, mashed potatoes and ikan goreng adalah antara makanan utama dia. Bubur?? Ermmm... Tgk keadaan la.
(8) Suke 'buli' and wrestling ngan ayah.
(9) Sangat suka menggigit!!!! Aiyooo... Di mana saje, bila2 masa, asal dapat peluang, dia akan gigit kuat2. Sakit plak tuh! Huhu...
(10) Suke main n kutip mende bukan2 especially mende2 yg halus dan bergerak. Sampaikan semut pun dia leh wat main. Sib baik tak makan!
(11) Pantang pegang barang, mesti masuk mulut!
(12) Susah giler nak pakaikan pampers coz dia dah takmo baring lg. Selalu nya kene 'umpan' something yg dia leh wat main eg botol bedak. Dia lagi suka naked daripada kene sarung pampers. Kadang2 sampai menangis meraung2 macam kene dera, padahal nak pakaikan dia baju jek! Haihhhh...
(13) Suke 'mengemas'. Minggu lepas jek dia dah pecahkan 2 biji botol; botol bedak sejuk & botol minyak telon. Sebab? Dia tarik kain alas utk capai mende kat atas meja tuh. Apo nak di kato?
(14) Dah ade perkataan baru... "Papapapa"... Hehe!
(15) Bertambah² manja, bukan saja ngan mama n ayah, tp ngan cikgu Nor kat skul jugak! Alahaaaiiiii... Zayyad, Zayad!

Mama sentiasa doakan segala yg terbaik untuk Zayyad, InsyaAllah... Amin.
Ayah banje kek sempena umo Zayyad 9 bulan. Comot banget!

Monday, July 20, 2009

TAG : 7 Benda

Nak jawab tag dari Puan AIN...

7 ciri wanita/lelaki idaman anda:
- Responsible (cam hubby)
- Tinggi (cam hubby)
- Baik (cam hubby)
- Sabar (cam hubby)
- Amik berat (cam hubby)
- Hormat org tua (cam hubby)
- Sayang aku (cam hubby)
...Hoh! Kesimpulan nye? Hubby ler tuh... :">

7 wanita/lelaki yang pernah anda minati sepanjang hidup:
- Abah - Seorang yang setia, tegas dan penyayang
- Arwah mak - Orang paling tabah pernah aku kenal
- Hubby - Sangat sabar dengan perangai aku dan boleh terima aku seadanya
- Zayyad - My prince, my sweetheart, our love (me n hubby
- Shah Rukh Khan (penah tampal poster dia sampai nak penuh satu bilik! Ekekekee...)
- CT NurPonti eh!....CT Nurhaliza (lagu dia bes²! Hehe...)
- Eh?? Tak cukup ek? kire OK la tuh... Hehe!

7 perasaan sekiranya anda keluar dengan seseorang yang anda minati:
- Blushing tak pasal²
- Neves- Excited
- Berdebar
- Happy sampai takleh nak benti senyum
- Cepat nye mase berlalu
- Hah? Nak balik dah??? :(

7 barangan/sesuatu istimewa yang ingin anda hadiahkan pada pasangan anda:
- Mitsubishi LANCER (memula dulu hubby nak EVO, skang dah tuka plak!Huhu...)
- Sony Ericson IDOU (aku nak satu jugak!)
- Laptop or PC (hubby sgt suke surfing and downloading)
- LG Full HD Plasma TVs (wow! :x)
- Set home theater
- Deco bersama Eric (ekekekeke... hubby selalu suh aku surprisekan dia)
- New baby girl macam yg kami impikan... Hehe!

7 tajuk lagu yang akan anda nyanyikan untuk pasangan anda:
- I live my live for you (our song)
- Dealova
- You and me
- Lelaki
- Thinking of you
- Could i have this kiss forever
- My Baby You (hubby dedicate to me :">)

Tag 7 rakan yang anda mahu mereka buat PERIHAL 7 ini:
Yang ade kat dalam list Luv to Read aku and tak wat tag ni lg. Yang dah buat tuh, kalo rajin nak wat sekali lagi, boleh jugak! Hehe...


-SEKIAN-

Friday, July 17, 2009

Compliment

Tetiba team kami dapat pujian melambung2 ari nih. Bukak email pg td, rupa nya team kami terpilih as Top 3 utk satu Award yang mempertandingkan portal2 info company. Hmm, ntah laa... Aku pun tak pasti award ape tuh tp Alhamdulillah laa sebab terpilih. At least, ade gak yg pandang hasil kerja dan susah payah kami. Dan baru sekarang laa aku terima, baca dan dengar org puji2 team kami. Kalo tak, ade jek yg tak kene ngan ape yg kami buat. Semua nya tak cukup, semua nya tak sempurna bg dorg. Salah kecik pun bukak isu besar n inform satu company. Hopefully, kami boleh menang laa Award nih. At least itu boleh membuktikan yg selama nie, even team kami cuma ade 4 org ahli, kami bukan setakat duduk goyang kaki. Hehe! InsyaAllah... Doa2 kan lah kejayaan kami ye! Amiiinnnnn...

P/S : Congrates to all my team member (Man especially (coz i know how u work), Din, Ramesh, Our bos En. Nazmi and Puan Haniza, and to myself too... Also to everyone that support and help us directly or indirectly, thank you very much. We win or we lose, being shorlisted as a final 3 has make me proud. We deserve it, team!!! Hehe...)

Tuesday, July 14, 2009

Cukur Jambul & Aqiqah Farah Syazwani

Hari Jumaat ari tuh, aku mintak kat Bos nak balik awal sket. Tak awal mane laa, awal stgh jam jek dr hari biase. Hehe! Semuanya gara2 nak balik kg cepat, takut gelap bile sampai jalan Telemong tuh nanti. Huhu! Hubby pon mintak kuar opis awal. Dia sampai jek, terus pegi amik Zayyad kat skul then terus bertolak balik ikut Karak. Berjaya gak kitorg sampai umah before gelap. Ngam2 azan maghrib jek! Hehe... Mase kitorg sampai, angah pon tak balik lg. Tp, tak lama pastuh jek diorg pon sampai. Malam tuh takde wat ape ngat. Just tolong2 goreng kopok n uli karipap utk hidangan kenduri esok.

Esok nye tuh, dari pagi ke ptg laa kitorg dok lepak kat umah Cik Wan tuh. Pagi2, angah dah kol mintak tolong teman dia pi umah Cik Milah, nak sunatkan Farah. Ini lah pertama kali dalam hidup aku tgk bb pompuan di sunatkan. Huahuahua! Mula2 rase ngeri jek sebab Cik Milah dok kuar2 kan kapas la, gunting laa. Rupa2 nya, sempoi aje mende nye. Aku plak kene tolong pegang Farah, tak bg dia menendang2 sangat. Tp, sempoi2 pon, kuar darah laa jugak! Huhu...


BZ jadi 'cameraboy'... Ekekekekee!


Kul 12pm, org2 masjid (lelaki) mulakan majlis dengan selawat, doa dan potong jambul. Sempat rehat sekejap. Lepas Zohor, group perempuan plak sambung majlis. Kali nih dgn sedikit ceramah dari Cik Milah, selawat, marhaban dan potong jambul. Sempat plak aku n hubby kuar pegi Kemayan beli kek besday utk Ajie (anak ke-2 angah). Bila sampai, majlis dah start semula. Hmmmm...

Hidangan agak meriah! Kari kambing, gulai lemak ayam, pajeri terung, acar, ikan masin, karipap, agar2, keropok and last but not least, laksa. Dan semua nih sponsor by Cik Wan (merangkap mak mertua angah). Abg Zahar n angah tak kuar duit satu sen pon! Hehe... Bes betul!
Lepas majlis, aku cadang nak balik dah lepas tolong2 ape yg patut. Then angah kate, nak potong kek dulu. Lepas menjamu kek, and Zayyad pun dah comot macam hape jek sebab makan kek, aku pun mintak diri nak balik. Hubby dah balik awal lg sebab kepenatan. Padahal, umah kitorg tak jauh pon ngan umah Cik Wan tuh. Selang 2 bijik umah jek. Haha! Malam tuh, semua ke'pengsan'an sebab penat.


Budak comot makan kek! Huhuhu...

Ahad : Cadangnye nak gerak awal sket balik KL coz En Nazmi ade ajak we all satu opis datang umah dia, makan buah2an... tp, kalo dah nama nye balik kg, takde mane nye nak balik awal. Lagipun, kat umah pon abah dah beli durian utk di makan. Ngan rambutan melambak2 lg. Siap tapau balik plak! Hehe... So, ptg jugak laa kitorg gerak. Sampai KL pon dah dekat kul 10 malam... Siap benti makan dulu kat R&R genting Sempah. Natijahnye, sampai ari nih, aku dok tak larat lg, Asik laa mengantuk kat opis. Huhu...

K laa... Cadang nak tepek gambo. Malang nye, aku lupe bwk kamera balik kg ari tuh. Henfon plak mampos, bateri abis. Chargernye pun tak bwk. At last, aku tgkp gambo guna hfon Acik n Angah, tp tak dapat laa nak transfer ke tepon sendiri coz tepon dah tak idup. Huhu! Nanti laa, kene tgu Acik send MMS kat aku. Tp dari semalam tak lepas2 lg. Haiihhhh...


Daaaaa!!!
p/s : Thanks to Angah atas ehsan gamba dari kamera dia. Hehe! MMS nye baru sampai semalam.

Reporter 15th Floor !

Balik dr lunch td, mase tgh lepak depan PC sambil tgu lunch time abis, tiba2 Din n Ira cakap, "Ade eksiden laa, bas Rapid KL eksiden"... Aku pon jengah laa ikut tingkap, nak tgk perkara yg dimaksudkan. Ni laa mende nye... Bas tuh terbabas, mujur tak jatuh ke laluan motor. Tersangkut kat penghadang jalan.

Bas yang tersangkut kat penghadang jalan. Bawah nye tuh adalah laluan motor.

Jalan raya yg jammed disebabkan eksiden tuh...

Kereta² yang sibuk parking kat tepi jalan, tatau laa sebab nak tolong or sekadar nak tgk. Hehe!

Tu laa dia gamba2 yg aku dapat snap dari tingkat 15 nih. Maybe tak bape jelas tp tuh laa gambaran nye. Tatau laa seteruk mana eksiden tuh. Hopefully bukan laa kemalangan maut. Aminnn....

Wednesday, July 8, 2009

Suggestion Needed !!!

Semalam, bawak Zayyad pi klinik utk monthly check up. Suppose appoinmentnye hari nih but hubby tak available today so sebab semalam dia cuti, kitorg percepatkan tarikh tuh kepada semalam. Mujur laa boleh... Tuh pun selepas aku wat confirmation ngan pihak klinik ptg Isnin ari tuh.

So, bila nurse timbang utk amik current weight Zayyad, berat dia naik but tak banyak. Just 8.95kg jek skrg. Hmmm.. mama ingat dah 9++ lebih dah! Time jumpe doctor (bukan doc, just Medical Asst (MA) jek semalam), dia tanye perkembangan Zayyad. Also tanya Zayyad dah makan nasik ker skang and mama jawab "Dah cuba kasi tp dia tak nak. Bila paksa makan, dia akan muntah. Even sikit pun masuk dalam mulut, dia akan muntah jugak!" Mama explain kat dia. Macam2 cara dah mama buat... Blend, tak blend, lenyek, campur sayur, campur ikan, even nasik kosong pun mama penah try kasi tp Zayyad tak boleh telan. Sampaikan MA tuh tuduh mama tak penah kasik Zayyad try makan. AiyooooO! Rase nak lempang jek muka MA tuh.. Suke ati dia jek nak cakap! Cuba laa kasik kalo nak tau. Dia kate, mama dah biase kan Zayyad makan nestum dari awal and now Zayyad cuma suke mende2 yg ade rase manis2 jek. Mmg mama ajar Zayyad makan bermula ngan nestum tp bila Zayyad dah 6-7 bulan, ade gak mama try wat bubur nasik utk Zayyad and bagi makan but Zayyad mmg takleh telan. Dia muntah! Tiap kali wat bubur, mesti tong sampah yg kenyang...

Tp ikan goreng, Zayyad suke plak! Biase nye mama akan goreng ikan n letak sket kicap then suap kan Zayyad. Tuh pun tak laa byk mane dia makan but at least dia tak muntah. (Thanks to Lily atas petua yg agak bernas ni.. Hehe!) Bila cuba campurkan nasik ngan ikan tuh, result nya??? Tetap MUNTAH. Haiyyooooo! So, mama dah kekeringan idea. Makanan utama Zayyad skang nih just nestum, and ikan goreng. Kadang2 mama cuba gak suapkan roti cicah air. Makan mmg makan tp tak sampai suku keping pun. Haiihhhhh... Favourite Zayyad; sumi jelly, dadih, air milo, kek and other mende yg soft n sweet... Kelmarin mama test suap Zayyad mushroom soup kat Pizza Hut, Zayyad suka plak... Hmmm, tah laa!

Jadi, kepada sesiapa yg ade petua/idea/cadangan/komen atau apa2 pun tentang masalah di atas, sila lah tinggalkan msj or jejak anda di entry nih ye...

TQ in advance! Hehe...
~ Latest of Zayyad ~

Tuesday, July 7, 2009

Doa Untuk Ayah Dan Ibu

Hayati lah...

video

Sesungguhnya, bersyukurlah kepada sesiapa yg masih mempunyai kedua ibu bapa.
Bagi yg tak sempat membalas jasa mereka,
doakan lah kesejahteraan meraka diSana.

~Amin, Ya Rabbal A'lamin~