Followers

Monday, October 31, 2011

KEK KAROT KUKUS

Cam biase ler… Asal wiken jek, otak nih laju jek berpikir nak cuba resepi ape. Hehe! Kebetulan wiken kali nih, aku dah dapat mende yg aku idamkan. Hehe! Ape lagi? Kene laa rasmikan, ye tak? Hasil dari perasmian MIXER baru, hadiah untuk diri sendiri.

Jomintai resepi…

KEK KAROT KUKUS
Resepi asal: Hanieliza's Cooking

Bahan
250 g butter
150 g gula halus
3 biji telur
1 s/k esen vanilla
200 g carrot [parut dan celur - toskan kering]
100g prune cincang (Yg ni aku tak letak sebab tak jumpe cari kat dalam tesco tuh. Huhu!)
50 g kismis
230 g tepung gandum ]
1 s/k baking powder ] ayakkan
1 s/k serbuk kulit kayu manis ]

Cara.

1. Panasakan kukusan
2. Butter dan gula dipukul sehinga gebu.
3. Masukkan telur satu persatu dan kacau rata.
4. Masukkan esen vanila dan kacau lagi.
5. Masukkan tepung gandum yg telah diayakkan bersama baking powder dan serbuk kayu manis.
6. Masukkan carrot, kismis dan prune.
7. Gaul rata dan masukkan dalam acuan yg dilapikkan kertas
8. Kukuskan dalam kukusan selama 50 minit
9. Bila telah masak, sejukkan dan sapukan cream keju.

Cream Keju

Bahan
250 g cream keju
50 g gula halus
50 g fresh cream
1 cawan yogurt perisa buah

Cara.

1. Pukul semua bahan sehingga gebu dan sapukan pada kek lobak yg telah sejuk

Erm… Tp aku punye frosting kurang menjadi laa sbb ade kurang bahan sket…Huhu! Anyway, next time, aku cuba cara lain plak! Hehe…

P/S: Aku cuba cara kukus dulu. Maklum laa, lom ade oven. Tgh mengecek ngan en Hubby sebijik oven sempena 4th anniversary soon. Dapat tak agak² nye? Hahaha....


Friday, October 28, 2011

BUBUR KACANG MERAH DGN SAGU

Semalam ade workshop lagi kat PV. Again… Process flow. Malas tp ape yg besnye, bile dah settle seme mende, boleh laa balik umah terus. Yeaaaayyyyy!!!! Dapat laa balik awal sket semalam. Dapat cover kepenatan ari Rabu ari tuh. Hehe!

So, malam td ade laa mase sket nak memasak². Sebenarnye, dah lame nak buat mende nih. Dah stand-by pon barang² nye kat umah. Cuma malam td, santan aje takde. So, sementara tunggu hubby balik dan belikan santan, aku mengemas umah dan dapur sambil merebus kacang merah ini. Huhu! Sangat lama nak kasik dia empuk! Mujur aku dah penah rebus sekali ari tuh mase buat kuih talam kacang merah, Cuma mase tuh tak laa bape empuk sebab dalam kuih talam, aku blend aje kacang nih. So, balancenya, aku simpan dalam peti ais. Malam tadi laa baru aku sambung rebus. Hehe!

And ari nih, aku pon bawak laa bubur tuh ke opis sebagai bekalan utk makan-makan. Hehe!
Nak resepi? Jom tengok…

BUBUR KACANG MERAH DGN SAGU

Bahan-bahan:

Kacang merah ~ rendam dlm 2 jam
Sagu
Gula merah
Gula
Santan
Daun pandan
Secubit garam
Air untuk merebus kacang.

Cara penyediaan:

1. Kacang merah direbus sehingga kembang. (sangat lama occay nak rebus kacang nih kasik empuk)

2. Kemudian masukkan santan bersama daun pandan.

3. Masukkan gula dan gula merah secukup rasa dan secubit garam.

4. Masukkan sagu dan masak hingga kembang dan berwarna kristal (takde putih² dah...)

5. Didihkan sebentar. Sedia dihidang..

*Utk rasa yg lebih enak, masukkan bubur ke dlm mangkuk, kemudian letaklah sedikit santan pekat yg telah dicampur dgn sedikit garam...

Resepi asal dari Raidah tp aku dah alter sket kasik letak itu sagu daaa… Hehe!
Selamat mencuba pada yg nak mencuba! ;)

PANCING-PANCING DEEPAVALI

Selamat Hari Deepavali kepada semua rakyat Malaysia yg beragama Hindu. Walopon tak sambut, tp aku still dapat cuti. Public holiday kan??? Hehe… So, seperti yg aku ade mentioned kat entry kuih talam sebelom nih, ade member² yg datang melepak kat umah aku on that day. Yang melepak kat umah Cuma isteri² sahaja. Suami² semua nya kuaq pi mancing kat sungai area bukit Beruntung tuh. Aku pon tataw kat mane tp hubby kate jauh gak laa dari umah kami tuh.

Seawal pagi dorg dah sampai, tp kami sempat breakfast kat kedai dulu laa… Dalam kul 9++am tuh, kami pon balik umah. Tp sebab semangat yg berkobar² dan rasa gian yg tak dapat dibendung lagi, sebaik saja menghantar anak bini ke dalam umah, terus aje pihak suami² terbabit meloloskan diri menuju ke destinasi yg telah pon dorg pilih. Huh! Dasat… Tapi kami di pihak bini² nih pon tak de laa kesah sbb paham sangat ngan hobi depa tuh… Lgpon, bukan selalu dorg dapat pegi. Kasik can laaa kan… Hehe!

Dessert and kudap-kudapan sampingan

Dengan beralas-perutkan roti canai dan teh tarik di waktu pagi, mmg mampu dorg bertahan demi pancingan tercinta! Haaaa… Kronik tak kronik nye hobi dorg nih. Kitorg yg kat umah nih, mmg melepak+makan+berborak+bergosip aje ler kejenye sambil melayan anak-anak. Aku? Agak bizi sket memasak. Tp tuh laa… Ape yg ade aje laa ye kengkawan! Harap korg puas ati ngan hidangan yg seadenye ari tuh. Huhu!

Hidangan simple yg sempat aku masak

Menjelang petang, hari pulak ujan. Kami yg kat umah nih pon ape lagi? Tido laa… Haha! Walopon ujan, tp mereka² yg memancing tuh tak jugak sedar² diri. Sehingga laa azan maghrib dah berkumandang, baru laa nampak batang idung memasing. Mende pertama yg aku sambut ialah seikat besar sayur sawi! Humang aihhh… Macam nak wat meniaga byk nye! Ade org bagi, dorg kate. Hasil tangkapan dorg pon, Alhamdulillah memberangsangkan... Hehe!
Hasil tangkapan

Sementara suami² nih mencuci ape yg patut, kami pon menghidang makanan utk dorg. Tak sempat mandi, terus tadah pinggan nak makan! Haha… Tau pon lap0. Menggigil2 tangan memasing sebab kebuloq. :p Lepas makan, baru laa memasing mengemaskan diri dan berehat. Sambil berehat and menonton Masterchef Malaysia, kami dok meratah ikan hasil tangkapan dorg yg aku dah masak. Goreng ngan bawang+halia jek! Hehe…

Hasil tangkapan yg dah jadik lauk! Haha...

Rehat² sambil tgk Masterchef Malaysia

Dalam kul 10pm++, memasing pon gerak balik. Punye laa penat semuanya, sampai memasing lupe nak amik bahagian sayur sawi dorg! Huwaaaaaaaaaa…. Byk giler plak tuh. Bersedekah lah aku kat jiran-jiran nampaknye.

Walaupon agak penat, tapi aku tersangat² seronok sebab dorg lah antara member pertama yg menjejakkan kaki ke umah aku sejak aku pindah. Bukan tanak ajak kawan-kawan datang, malah NAAAKKKKKK sangat! Cuma takut menyusahkan and mebi org pon takmo dtg sebab umah kami nih jauh ngat! Jauh dari org…

Thanks to Ain, Atan, iEla, Loque dan Iman coz sudi datang ke teratak burok kami itew… Jemput datang lagi next time. Jangan serik pulak ye! Hehehe… Tp rasenye mmg akan datang lagi kan sebab ade dengar suara² yg mengatakan nak buat aktiviti nih (memancing) sebagai monthly activity, kan? Mueheheheheheheee… Apape pon, kalo kompem nak datang, just inform OK! InsyaAllah, aku prepare ape yg mampu. Hehe! Kepada kenglawan lain pon sama. Singgah aje kalo dah dekat, Nak datang sesaje pon boleh. Pintu umah kami sentiasa terbukak utk korg kunjungi. ;)

Thursday, October 27, 2011

AGAR-AGAR LAICI

Satu lagi pencuci mulut sempena kedatangan my fellow frenz ke rumah semalam... Agar-agar laici. This is my family favourite dish sebeno nye… Sempoi gile nak buat.

Cepat dimasak dan sedap dimakan!

Tak yah resepi yg beria-ria… Cuma beli sepeket agar-agar serbuk dan setin laici. Masak agar-agar ikut instruction belakang plastic pembalut. Tambah gula secukup rase dan pewarna mengikut suke. Susun acuan (yg ni tak wajib, tabut dalam Loyang pon boleh!) dan masukkan buah laici. Ikut uols laa, kalo nak byk, letak sebijik² tp aku siat² and letak dalam 2-3 pieces kat dalam setiap satu acuan. Bile agar-agar dah masak, tuang aje kat dalam acuan berisi laici td and tunggu sampai sejuk.

SIAP!!!!!

** Kalo nak lagi sedap, simpan dulu dalam peti ais kasik sejuk. Marvellous! Hehe.. Hubby ai suke yg sejuk punye. ;)

TALAM KACANG MERAH

Semalam cuti Deepavali. Mula-mula ade laa plan nak pi piknik ngan beberapa org geng bas skolah. Hehe! Suddenly, with a short-term planning, tiba² hubby sms…

“Kalo dorang nk dtg sini ok tak esok??”

Hurmmm… Macam dah boleh agak jek ape rancangan sebenarnye nih. Sebab, yg nak dtg tuh seme geng² mancing hubby. Dah lame hubby sebut² rindu nak memancing… So, bile aku agreed aje, terus laa dia roger member² tuh kate kompem. Haha!

Teruja sebab first time member nak dtg umah sejak kami move in, aku prepare sikit kudap-kudapan buat santapan dorg. Cewaaaahhhh! Hehe… Antara yg jadi pilihan aku ialah kuih ni, Talam Kacang Merah. Moh jenguk resepi:

TALAM KACANG MERAH
Resepi Asal: Kak Rodzi

Lapisan bawah
1/2 cwm kacang merah rendam, rebus hingga empuk
1 1/4 cwn gula pasir
3 cwn santan cair
1 1/2 tepung beras
4 sudu makan penuh tepung gandum
1 sudu makan penuh tepung jagung
sedikit garam

Terjunkan kacang merah, gula, santan dlm blender, kisar halus, tuang masuk besen.
Campur semua tepung, letak warna merah sikit, tapis, panaskan hingga naik wap, kukus 20 minit.

Lapisan Atas
3 cwn santan pekat (semua dr 1 biji kelapa)
1 cwn tepung beras
4 sudu mkn tepung gndm
1 sudu makan tepung jagung
2 sudu mkn gula pasir
sikit garam

Gaul semua, panaskan, tuang atas lapisan bwh tadi, make sure permukaan lapisan bawah kering, lap dgn kitchen towel, kelar2 permukaan, baru tuang lapisan atas, kukus lagi 20 minit.

Nasib laa hubby cakap sedap. Byk gak dia makan. Tataw laa dia mkn byk tuh sebab mmg sedap or sebab dia tgh kebuloq sebab tak makan, memancing punye hal! Muahahahahaaa….

Tuesday, October 25, 2011

Risau + Cuak

Sebenarnye aku agak risau skang nih. Semenjak dua-menjak nih, aku macam rase produksi susu aku merudum. Huhu! Risaunyeeeeeeeeeeeeeeee… Kalo dulu, walau pon Cuma buat 2 session sehari mase kat opis, aku still boleh dapat 3 botol 5 oZ penuh! Anggaran dalam 15-18 oZ sehari laa aku bawak balik ke umah. Awal² lepas bersalin dulu takyah cakap laa… Lebih dari tuh boleh dapat. But before this aku macam tak risau sangat sebab everyday aku anta kat Kak Ida dalam 4 botol penuh utk bekal Addad and normally bila aku pick-up dia, still ade balance dalam sebotol lagi. So, in case aku terlambat sampai ker, takde laa aku risau anak aku takde susu nak minum kan

But ari tuh, mase Addad kene serangan semput and I have to rush back tanpa sempat buat 2nd session mengepam, aku cuma ade sebotol aje yg dah siap di pam mase tuh. Itu yg 1st session punye laa.. Ade la dalam 6-7 oZ, sebotol penuh. And bile kat umah, aku mmg susah nak mengepam. Tambahan pulak, Addad mmg kerap direct feed kalo kat umah. So, ntah laa… Plus malas jugak kot aku nih! Haha… But memandangkan cuma ade sebotol jek mase tuh, I have to push myself jugak laa malam tuh and the day after utk pam susu sbg bekal Addad later. But seharian di rumah, menjaga Addad yg tak sehat dan melayan karenah si Zayyad yg lasak, mengemas umah lagi, memasak bagai… Aku cuma dapat buat dlm 2 botol (10-12oZ) jek. Huh! Cuak… Sebab biasenye aku anta bekal kat Kak Ida dalam 4 botol. But, starting that day… Cuma dapat anta 3 botol jek everyday. Mmg laa 3 botol tuh normally penuh and Kak Ida pon cakap, insyaAllah cukup… Tp macam ari tuh, aku terlewat sampai… Aku dah cuak! Sebab aku tau mmg susu tak akan cukup that day. Mujur laa Addad Ok jek n tak menangis² nak susu. Cuma Kak Ida kate, dia dah wat sign² and aksi² nak menyelak baju Kak Ida dan ‘mencari²’… Hurmmm… Sian Kak Ida.

Dan utk pengetahuan sesape yg nak tau, aku mmg takde simpan stok susu kat umah! Huh.. My fault… Pemalas nak mampos wat stok. Kais pagi, makan pagi.. Kais petang, makan petang! Susu yg aku pam everyday, mmg dah secukupnye utk bekal Addad kat umah pengasuh. So, bile terjadi hal yg macam skang nih, kecuakanku terserlah!

Selalu sangat hangat² taik ayam.. Konon nak bangun malam dan mengepam wat tambah bekal susu Addad. Tp bile dah dapat tido, haihhhhh… Teruk laa mama nih, dik! Huhu… T_T. Tgk hasil yg aku dapat ari nih, utk 2 session yg aku dah buat… Cuma byk nih aje???!!!

ALHAMDULILLAH… Tak laa teruk sangat tp jauh beza jugak lah dari dulu!

Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!! :: nanges ngan kuat! Camane laa nak bagi susu aku nih byk balik ek? Ade member suggest pakai supplement Shaklee. Hurrrrmmmm (o_O)…

>> Tak percaya kat diri sendiri sebab jenis pemalas makan ubat <<

Tp tgk lah nanti. Demi adik, mama akan cuba sesuatu. InsyaAllah… Semoga susu mama byk semula dan mampu mengenyangkan adik selama mungkin. Amin…………

Antara perkakasan yg aku guna dan angkut pegi balik keje ari²… Cuma pam tuh kekadang aku tinggalkan aje kat dalam drawer opis. Berat giler nak hangkut merata-rata! Ujung and awal minggu or ari cuti umum, baru angkut balik umah. Kat umah still standby manual pump in case mama ‘ter’rajin nak mengepam. Hehe!

********************************************************
Update 3rd Session:-

Berjaya menghasilkan another 5oZ ptg nih. Alhamdulillah… Walaupon tak sekencang dulu, mama tau mama sepatutnye bersyukur. Terima kasih Ya Allah kerana masih mengizinkan aku menyusui anakku. dengan susu ku sendiri. Rezeki untuk Addad hari nih :

6oZ + 5oZ + 5oZ = 16oZ

Yeaaahhhhhh!!! Tahniah untuk diri sendiri… Meskipun menyusut oZ nya, Alhamdulillah masih mampu mengenyangkan my lil baby. Mama kene rajin sket lah pasni ye! ;)

Daaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!

Monday, October 24, 2011

Mini Celebration for Abg Ayyad

Hurmmm… Kalo di plan, mmg laa tak akan jadi. Huhu! Punye laa lama mama plan nak wat besday celebration kat umah utk abg Ayyad, at last tak menjadik jugak… Huhu! Wat to do? Byk ngat mende yg menjadi halangan.

Anyway, walau tak jadi wat kat umah, mama still nak buat sesuatu utk abg Ayyad. Bertempat dia Senawang iaitu umah mak long (as usual every year laa kan? :p), kami bwk kek yg mama tempah dan jamu kawan-kawan Akim dgn sedikit juadah.

So, layan kana je lah gamba² berikut…

On d way, mase dalam kete...

Juadah simple yg sempat disediakan.

Antara jemputan…

Kek – Thanks to Ayu for d very nice and beautiful cake. ;)

Potong kek!

Ayah dan adik bergumbira kat luar umah… Hehe!

Setakat ni dulu lah.. Ade lg gambo yg tak upload nih. Bersambung kemudian… Hehe!

Daaaaaaaaa!!!

Selamat Ulang Tahun ke-3, Zayyad RaziQ!


21-10-2011

3 tahun lepas di tarikh ini, betapa berbangga nya mama dan ayah kerana telah dikurniakan oleh Allah Taala seorg putera yg sangat comel yg sememangnya kami nanti-nantikan kelahirannya bagi mengukuhkan lagi ikatan dan menghiasi alam rumah tangga kami.

Di kala itu, tak tergambar gembiranya kerana seakan-akan tak percaya yg kami telah pun menjadi ibu dan bapa. Masih terasa sakitnya melahirkan, masih terngiang suara pertama tangisan…

Malah hari ini pun, mama masih lagi berbangga dan gembira, anakku… Malah lebih lagi dari sebelum ini kerana dari hari ke hari, kau semakin membesar. Dan sekarang juga telah bergelar seorang abang kepada adikmu. Kau yang bijak, pandai berkata-kata, penyayang dan bertanggungjawab. Walau tingkahmu kadangkala menguji kesabaran, namun kau tetap anak yang cemerlang.

For the rest of my life
I'll be with you
I'll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I'll be loving you, loving you
For the rest of my life
Through days and night
I'll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I'll be there for you

Hepi 3rd Buffday to my 1st little hero, Muhammad Zayyad RaziQ. Mama sayang abang Ayyad sangat-sangat! Dunia dan akhirat… Moga sentiasa berada dibawah lindungan-Nya, membesar dengan sihat dan gembira. Jadilah anak yg soleh dan taat pada ibu-bapa dan agama serta seorg abg yg bertanggungjawab terhadap adik(²) nya. Doa mama sentiasa yg terbaik buat anak-anak, InsyaAllah …

LUV U ALWAYS...

Nasi Lemak Biase

Pagi ahad (semalam), sebelum aku buat puding utk di bawak ke opis tuh, harus lah aku ke kedai dulu nak beli bahan² nye kan? Dah alang² beli barang tuh, aku beli laa sekali barang nak wat nasik lemak. Takde yg spesel pon. Nasik lemak biase aje! Hehe...

Tapi, mase aku tgh prepare nak wat nasik lemak tuh, hubby dah pon gi keje. Tak sempat dia nak makan pg tuh.

At last, bila dah siap, aku pon kol laa dia soh balik makan. Hehe! Dia kate ok cuma sambalnye pedas sket, katenye... Uhuhu!

Aku rase, kali nih sambal aku kurang menjadik laaa. Hurmmm... Tah laa, tatau ape sebab nye.

Disebabkan kesibukan mengemas rumah, membasuh kain dan membuat kuih, so nasi lemak ini lah yg jadi pengalas perut aku utk breakfast dan jugak lunch. Haha! Giler malas aku nih.

Sib baik malam tuh, hubby balik and dah siap tapaukan nasik kukus favourite guwe. Yeaaahhhh! Tak laa aku makan nasik lemak tuh sampai malam. Hahaha...


So, nak resepi jugak ker? Tak yah laa kot... Kalo nasik lemak pon tatau buat, ntah ler... Aku rase mmg sempoi giler dah nih. Ekekekekeee...

Layan gamb0 aje ler yek!!! Gamb0 nasik lemak biase ngan teh 0 panas nih. Kalo makan ppagi, mmg senak laa kekenyangan. Hehe!

That's it! Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.......

Puding Kastad Pandan Jagung

Asal cuti jek, masak... Asal masak jek, cuti! Uhuhuhuuu... Tak jugak. Ikut mood aku laa. Kalo ade mase, bajet dan kerajinan, ade laa resepi yg aku cuba. Upsss!!! Jgn salah paham plak ye... Ini bukan lah blog resepi dan masakan. Kalo ade gamb0 makanan dan resepi² tuh, sekadar menguji skill diri sendiri aje. Hehehe! Aku suke mencuba. Suke jek tgk hasil kerja tangan sendiri. Lagi suke kalo hasil tuh en hubby puji. Tak kesah laa kalo dia puji tuh sekadar nak amik ati je ke, or mmg dia ikhlas... Yg penting ape yg aku masak, masuk kat perut dia dan buat dia kenyang... :D Dan hobi memasak² nih pon baru muncul semenjak 2-3 menjak nih jek. Tu pon during wiken aje ler... Time tuh aje yg ade mase berlama² kat umah sendiri. Kalo weekdays, kuar kol 6.30am, sampai umah semula 7.30-800pm. Hurmmm... ade mase kewww???

So, masakan utk minggu ini adalah seperti di bawah....



Huh! Mane plak resepi nye tah nak tepek kat sini. Alahai... mane tah! Lantak lah!!! Takyah laa letak resepi. Tgk gamba aje ler. Hihi! Nanti kalo aku jumpe, baru aku tepek kemudian. :p Ekceli, kuih nih aku buat utk projek kuih-muih bersama kengkawan kat opis di pg isnin. Wana, Irah, Sya & Najwa. Janji ngan dorg, memasing kene bawak KUIH (bukan makanan lain) yg dibuat sendiri. Hahaha! At last, 3 org jek yg wat sendiri. Yg bujang² (Najwa n Irah), org kedai yg buatkan. Hahahahahammmpehhh! :p Takpe laa, mebi dorg ade hal lain but next time, kene tuntut nih! Hihihi...

So, for time being, tgk aje ler gambo di atas ye! Kalo ade jumpe resepi tuh nanti, aku tepek lah...

Daaaaaaaa!!!

Tuesday, October 18, 2011

I Lap U lahhhh, Adik!!!...

Adik BerSweater Kelabu, Berkaca Mata... I Lap ulah!!!

Ko lah jejaka paling kacak yg aku jumpe pagi ini.
Terasa shining² jek mase ku melihat kau tadi.
Tanpamu, ku pasti aku dah meroyan di kala ini.
Tak dapat kubayangkan andai nye tak tergerak hati kau utk pulangkan semula beg ini padaku td.
Rase² nye aku dah balik umah sebab tiba-tiba terpaksa MC…
Sebab tak tertahan akibat kehilangan henpon kesayangan dan duit² bersama beg zombie,
Terima kasih yg tak terperi, ikhlas dari dasar hati…

Huhuhuhu….

Cuak giler aku! Camane laa aku leh tak terpasan yg beg uncang zombie aku nih tercicir mase tgh jalan nak sampai ke opis pg td. Cicir kat mane pon aku tak pasti. Dan yg paling bes, aku tak sedar langsung yg beg nih dah takde kat tgn aku!!! Huh.. What the tuuuttttttttttt…???……. **Tumbuk diri sendiri!**


--Inilah beg zombie yg dimaksudkan--

Sedar² jek, ade sorg budak laki nih panggil aku dari belakang…

“Kak! Kak!..”

Bile aku toleh, dia pon hulur beg nih sambil senyum dan cakap…

“Ni haa beg akak. Terjatuh tadi.”

Aku dgn terpinga-pinga dan ala² terkejut monkey jugak lah, terus menjawab…

“Ya Allah!!!... Huuu! Mekasih dik. Mekasih!”

Then budak tuh senyum lagik dan terus jalan ke depan meninggalkan aku yg still blur² dan kemengongan.

Dalam hati aku, tak dapat membayangkan sekiranya budak tuh tak pulangkan beg tuh pada aku td… Ataupun, bukan dia yg jumpe, then org lain yg jumpe. Org tuh pulak tak baik cam budak tuh lalu tak memulangkan beg ini pada aku… Ape akan terjadi???

--Gamb0 ehsan dari gugel--

Frust menonggeng, meraung, separuh giler… blaa! Blaa! Blaa! Dan yg sewaktu dengannye. Itulah yg mungkin akan berlaku pada aku. Sebab?? Dalam beg itulah terletaknye segala duit² yg aku bawak ari nih dan yg paling penting, my beloved handphone. My gosh!!!! Tataw laa camane nak gambarkan perasaan itu.

Jadi, kepada adik itu, akak sangat berterima kasih dik. Moga Allah membalas segala kebaikan adik pada akak tuh. Uhuhuhuuuu…

P/S utk diri sendiri: Next time, please be more carefull ok!

Monday, October 17, 2011

LAYER CHEESE CAKE

Yang nih plak, projek makan² aku utk ari Ahad. Hehe! Actually, makan jek ari Ahad but still kene buat ari Sabtu utk memastikan aku dah boleh makan terus pada ari Ahad tuh. Hehe! So, lepas kuar beli bahan² yg diperlukan ari Sabtu malam ari tuh tuh, balik umah jek terus aku mulakan projek. So, jom laa join sekali... Thanks to ITA dan jugak pemilik asal resepi nih, RYO. Sori laa, aku tukar nama nya sebab nama yg Ryo bagi tuh gempak sangat laa segempak kek dia yg cantik itew. Memandangkan bentuk dan rupa fizikal kek aku, selayaknye aku taruk nama layer ciskek aje ler... Hehe!


Resepi asal : Kek Lapis Cheese Persona
Oleh : RYO

Bahan2: (Saiz 9x9)

A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
500 ml susu segar,dipanaskan

B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus

Caranya :

Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati

Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair

Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan

Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.

Panaskan susu segar,padamkan api.

Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)

Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan

Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi

Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.

Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)

Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.

Simple je!

Note: For me, utk permulaan nih, aku buat setengah adunan jek. Semua bahan² aku guna half dari list brg² di atas. Dan, ianya memang tak mengecewakan! Hehe... Bak kate Zayyad "Ermmmmmm.... Sedap laa Mama!!"... *wink!

Selamat mencuba...

APAM BERAS

Mood aku mmg sukar dijangka. Chewwaaaahhh! Hehe… Bukan ape, aku dah jadi terlebih rajin plak wiken lepas. Ari yg sama mase aku wat laksam, aku ade wat mende lain jugak. Utk lunch, aku dah wat laksam. So, tiba² ptg tuh aku dok lapar semula. Huhu! Kalo breastfeed nih, mmg cepat lap0 gamaknye… Uhuh! Kebetulan anak² tido, aku pon dengan segeranya ke dapur and menggodek resepi n bahan² yg ade. So, yg paling sempoi adalah APAM BERAS. Barang² pon complete, ade belaka. Ape lagik!! Moh intai resepi ngan aku… (credit to myresipi.com)

APAM BERAS

Bahan-bahan ( 5 orang makan )

3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
1 packet mauripan@ibu roti
2 cawan nasi
3 cawan air

Cara-cara

1. masukkan semua bahan ke dalam mangkuk yg sederhana besar kecuali nasi dan air

2. gaul bahan tersebut dan ketepikan sementara waktu

3. kisar/blend nasi dengan air sampai betul2 hancur

4. campurkan nasi yg telah diblend dengan bahan yg telah digaul tadi dan sebatikan adunan

5. biarkan adunan mesra selama satu jam..adunan akan mengembang selepas tu...

6. selepas satu jam, isikan adunan ke dalam acuan jeli/agar2 dan kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu dalam 10-15minit

7. note: sapukan acuan dengan sedikit minyak sebelum mengukus supaya hasilnya mengikut bentuk acuan bila dikeluarkan.

8. Toppingkan dengan kelapa parut

Nota: Aku takde laa buat byk macam resepi kat atas. Aku wat half dari list bahan² tersebut. Tuh pon puas nak ngabiskan. Banyak giler!! Abis seme org aku kasik... Jiran tetangga, sampai kengkawan tempat keje hubby pon terpakse tolong makan kan. Haha!

SELAMAT MENCUBA!

LAKSAM

Dah lame ben0nye plan nak wat laksam. Hubby penah request a few weeks ago, nak makan laksam yg aku wat, katenye. Tp, asik laa tertangguh². Macam-macam laa sebab nye. Salah satu nye, malas lah. Hehe! But Sabtu lepas, aku nekad nak buat. Itupun setelah 2 kali aku dikecewakan oleh laksam yg aku beli. Dah ler mahal! Yang 1st tuh, aku frust sebab kuahnye cair and takde rase. Just rase masin jek! Yang 2nd plak, kuahnye dah pekat, likat, melekat! Tp penuh ‘sampah’ plak… Tulang ikan bersepah! Camane nak makan??? Huhu...

Jadi, bagi mengubat hati yg lara, aku buat sendiri aje laa… Pueh ati kan?? Haha… Makan sampai lebam! So, jom intai resepi yg aku gune. Credit to http://fromintankitchen.blogspot.com.

LAKSAM

Laksa
3cwn tpg beras
1/2 cwn tpg gandum
4cwn air suam

Gaulkan semua bahan-bahan.
Panaskan kukusan.
Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak utk mengelak dari melekat.
Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk.
Kukus sampai masak.
Bila dah masak, keluarkan.
Biarkan sekejap sebelum digulung - supaya laksam kelihatan licin dan cantik.
Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak.
Ulang sampai habis

Kuah Laksam
Ikan -
boleh guna kembung, tamban atau tenggiri (direbus, dibuang tulang) aku guna 8 ekor ikan kembong. ;)
2 tangkai bunga kantan (Sendiri tambah. Resepi asal, takdok!)
Seikat daun kesum (Boleh gak nak include dalam list ulam but aku tak cincang wat ulam coz aku suke yg dah masak sekali ngan kuah. So aku transfer dari list ulam masuk ke list kuah. Hehe!)
1 inc halia
3 ulas bwg putih
5 ulas bwg merah
1 sudu teh lada hitam
1 biji Santan
3-5 keping Asam keping
Sdkt garam
Sedikit gula merah atau gula pasir

kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.

Bahan Ulam
timun
kacang panjang
taugeh (aku celur dulu. Tak suke mentah! Uhuhuhu...)

Kesemua bahan di atas di hiris halus.

Bahan Cili
cili merah
belacan
garam
limau nipis atau limau kasturi
cili merah tumbuk dgn belacan, tambah garam sikit dan perahkan limau.

So kengkawan, selamat mencuba pada yg nak try. For me, sebab hubby kate sedap, of coz laa aku pon kene kate sedap kan. Mane boleh lawan cakap suami kheennnnn??? Wakakakakakaaaa......

Daaaaaaaaaa!

Wednesday, October 5, 2011

Kuih Puteri Ayu

Tiba² wiken ari tuh terover rajin laa plak nak membuat kuih-muih. Mmg niat tuh dah lame ade nak cuba resepi nih tp baru mgu lepas berjaya direalisasikan. Hehe! Dengan berbekalkan mixer yg aku pinjam dari Kak Ida, akhirnya aku berjaya menghasilkan kuih puteri ayu ini yg mane resepinye telah aku gugel dari internet kekdahnye...

Sumber Resepi: rosmarlina@jintanmanis.com
Bahan-bahan ( 25 - 30 biji )

3 biji telur
3/4 cawan gula ( blender halus)
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan santan@ susu segar
1 sudu kecil ovallete
1 sudu kecil baking powder
beberapa titik pewarna hijau

( nak letak pandan emulco atau esen pandan pun boleh)

Untuk dasar kuih puteri ayu - sedikit kelapa parut yang dicampur dengan tepung sagu ( guna tepung gandum pun boleh) dan garam.

Cara-cara

1. Keluarkan telur dari peti ais dan biarkan pada suhu bilik, kemudian pukul telur hingga berbuih, kemudian baru masukkan gula, pukul hingga betul-betul kembang dan putih.

2. Selepas itu masukkan tepung gandum dan santan berselang seli, kacau sebati. Biarkan adunan lebih kurang 20 minit sebelum di kukus.

3. Sementara itu, tekan kelapa putih dalam acuan, mampatkan betul-betul ke dalam acuan, tuangkann adunan dan kukus lebih kurang 7 minit.

Nota tambahan untuk menghasilkan puteri ayu yang gebu lembut:

Langkah yang paling penting masa pukul telur tu, pukul dulu telur hingga berbuih, baru masukkan gula, dan pukul lagi sampai betul-betul kembang, kemudian baru masukkan ovellete, bila masukkan ovalette tu pukul lagi sehingga ovelette tidak kelihtan dalam adunan, dan akhirnya baru masukkan bahan-bahan yan lain.

** Pastikan acuan di sapu dengan minyak terlebih dahulu.

** Pastikan kelapa tu dimampatkan betul-betul ke dasar acuan, setelah siap dikukus terus keluarkan puteri ayu perlahan-lahan dari acuan.

Nota: Kalau kukus kuih ni pastikan guna api sederhana ya, jangan guna api kuat sangat, dan masa kukus tu cuma 7 atau 8 minit sahaja.

p/s: Nampak gaye, kene beli mixer sendiri laa pasnih. Boleh ker, en hubby terchenta? **wink!

Pervert!

Huh! Rase macam tgk drama pon ade gak td bile ade kakak nurse yg menjerit dan membebel sekuat ati pada sorg pkcik mase kat dalam LRT, on d way dtg opis pg td.

Dalam kesibukan, kesesakan dan keadaan yg agak sepi tanpa suara (cuma bunyi bising rail aje) kat dalam tren tu, tiba² terdengar sorg pompuan bercakap dgn suara yg agak kuat dlm nada yg sgt marah! Dari ape yg dia bebelkan, nampak sangat pakcik tuh telah membuat onar pada dia, iaitu MERABA. Hurmmm... Tatau laa ape yg pakcik tuh raba but of coz laa antara beberapa tmpt sensitif wanita tuh aku rase. Tak semena² aku dgr kakak tuh menjerit "Heiii!!!! Ape pegang² nihhh???" then berterusan dia membebel dan memarahi pakcik itu walopon pakcik itu cuba men'defend' dirinya dgn mengatakan yg tgnnya memegang beg yg digalas kat bahu tuh aje. [Tp ape kes pegang beg sdiri sampai terkena kat boobs or hips org lain khennn???] Mungkin alasan keadaan yg sempit dan sesak ade logik nye but if dia betul² tak sengaja 'ter'pegang ape² yg tak patut milik org lain, he should apologize at the first place rite? Sebaik terpegang, alih tgn cpt² then mintak maaf. Tak perlu sampai org tuh perasan and marah² baru nak mintak maap bertubi² kan? Haahhh... Kan diri sendiri yg malu?? Ramai kowttt org kat dalam tren mase tuh. Mmg kantoi laa, org cop muka u as a pervert! Pergghhhh!!!! Can't explain that feeling Sib baik 2 koc punye tren aje. Kalo 4 koc? Haha... Nasib ko laa pakcik. Kalo ko tak sengaja, mmg kesian laa kat ko malu tak pasal²... Tp kalo ko mmg ade niat terpesong yg cenggitu, PADAN LAA NGAN MUKA HANG! Hehe... Td pon aku tgk dah terkulat² muke pakcik tuh pas kene marah. Of coz laa org akan pandang serong kat ko kan... Mebi ade yg rase patut dan ade jugak yg menyampah ngan tindakan kakak nurse tuh td but for me, ade pro & contra nye laa tindakan dia tuh. Apapepon, tatau laa sape yg benar & sape yg salah, cuma berhati² aje laa semasa berada di khalayak ramai samada dalam public transport or another place. OK?

Salaam Namaste....

p/s: Teringat pada SUATU KEJADIAN yg pernah berlaku kat aku dulu, mase dlm tren laa jugak. Similar case... Kalo laa aku ade keberanian mcm kakak nurse tuh td, huh! Mmg masok jel laa org tua keparat tersebut. :p

Tuesday, October 4, 2011

Bas Rosak di Jalan Duta

.:: ENTRY SEMALAM ::.

Pagi² td, dgn penuh semangat waja dan berkobar², aku telah berjaya mengejar dan menaiki bas pukul 6.45am dgn harapan nak sampai awal laa kat opis. Gigih aku soh en hubby drive lelaju supaya dapat sampai kat terminal bas sebelom pukul 6.40am. ** Mekasih chenta sbb berjaya! Ngeeee... ** Dengan bangganya walopon idung masih kembang-kempis menyedut oksigen akibat kepenatan sebab jalan lelaju nak masuk bas, aku pon duduk kat seat yg kosong. Mujur bas tak penuh sangat pg nih.

Sepanjang perjalanan, ade gak aku fefeeling yg bas tuh ala² kesemputan dan tersengguk² diiringi bunyi² pelik dan bising dr arah bawah bas. Tp aku abaikan aje. Iyelah, bas tuh bukan lah bas express yg aku expect 'selesa'. It's just kind of bas bandar yg telah diconvertkan atau lebih tepat ditugaskan utk membawa penumpang dari bukit beruntung ke KL, 3 shift pg dan 3 shift ptg. So, what did u expect, huh? Tiket pon guna khidmat konduktor bas lg taw! Hehehe...

Cam selalu, aku kompem tertido dalam bas. Tgh syiok kumpul ayaq liuq dalam mulut yg ternganga, tiba² bas berenti. Aku terbangun & tgk kakak sebelah kusi aku tuh dah membebel sorg². Then aku dengar drebar bas dok cakap tepon ngan kawan dia "Hah! Bas ni dah benti dah..." Hoh! Bas rosak kah??? Huwaaaaaaaaaaa.... Hancor harapan aku nak sampai awal kat opis ari nih. Tidaaaaakkkkkkkk!!! Gegeh aku cuba mengej0 bas tuh pg td, last² ini yg terjadi. Owh tidak! Nak tak nak, kami pon beratur laa kat tepi highway reramai.

Bas terbabit: Bas ini lah yg menyebabkan aku lambat lg dtg keje ari nih. Huhu! Stress... Spoil mood aku pepagi ari. >:|


Tak sampai 5 minit lepas gamb0 pertama diambik: Bile ade transport yg tersadai kat tepi jalan, ditambah pulak ternampak org berkumpul beramai², (wal0pon sebenarnye takde apape yg serius berlaku), inilah jadi nye! Pemandu² kat Malaysia nih mmg 'terlebih' prihatin... Ngeeeeeeee!!!

Akhirnya, kami terpaksa jugak menunggu dan menumpang bas pukul 7am demi nak menyampaikan ke destinasi yg sebenarnye tidak laa jauh lg dah. Ditambah pulak dengan jemm kat pusat bandar, at last kul 9am jugak aku sampai kat opis...

Haiihhhh.... Nasib! Nasib!...

Daaaaaaaa.........