Followers

Monday, December 24, 2012

PANDAN BUTTER CAKE

Dah lame tak membako... Nampak resepi nih kat blog Kak Ita Masam Manis, terus semangat nak membako tuh datang balik. Hehehe! Sebab teringat hubby yg suke makan kek² jenis butter n marble nih. Dia prefer yg camni rather than yg ade icing² or karamel² tuh. Ekekekekee...

So, dgn gigihnye Sabtu lepas, aku teruskan usaha murni nak buat kek ni sebab since Zayyad nampak Kek Karamel Pelangi yg aku buat utk Fizah selasa lepas (refer SINI), dia dok tuntut bile plak aku nak wat kan kek utk dia. Huhuhu...

Moh kite ke dapo....


KEK MENTEGA PANDAN
By : Chef Zubaidah
Rujukan : Buku Resepi Jamuan Kek
Refer to: fromintankitchen.blogspot.com

Antara bahan-bahan yang diperlukan...

270 gm mentega
230 gm gula kastor (Aku kurangkan jadi 200 gm shj)

5 biji telur
60 gm santan
1 sudu besar pes pandan (Aku guna Pandan Coconut Emulco)

1 sudu teh pewarna hijau epal 
240 gm tepung naik sendiri
30 gm kelapa parut kering (Aku tak pakai yg nih sbb takde dlm stok... Haha!)

1/2 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh esen vanilla

Loyang 9" yg dah di gris dan di alas kertas kek, beserta oven yg sdg dipanaskan.

Sediakan loyang 9 inc
Sapukan sedikit mentega pada loyang dan alas dasar loyang dengan kertas kek
Panaskan oven pada suhu 170C

Cara-caranya:-

1) Pukul mentega dan gula kastor hingga sebati dan berkrim

Mentega dan gula kastor disatukan dan dipukul besama


2) Masukkan telur satu persatu dan teruskan memukul
3) Kemudian masukkan  esen vanilla, kelapa parut , pes pandan dan pewarna hijau
Oleh sebab aku pakai pandan coconut emulco, kalernye mmg dah sedia hijau. So, aku kurgkan penggunaan kaler hijau disini - tambah sekadar nak cantikkan warna saje. Hehehe!

Sudu pink kecik utk 1tsp & sudu pink beso utk 1tbsp.

4) Masukkan tepung naik sendiri berselang seli dengan santan

Hasil selepas selesai semua campuran bahan...

5) Tuangkan adunan ke dalam loyang 9 inc

Adunan yg dah dituang dalam loyang.



6) Bakar pada suhu 170C selama 1 jam atau sehingga kek dimasak sempurna

Kite bako jeeee!!!!

Hasil akhir... Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa........!!!!!!!!!
.
Kek mentega pandan yg sangat GEBU lagi LAZAT! Nyummmyyyyyy...........

So, Selamat mencuba pada yg nak mencuba! Hehehe... Dadaaaaaaaaaaaaa!

Thursday, December 20, 2012

Special Request Order


Special Request Order from Fizah Rauf on Selasa lepas.
Suh aku buat, nak bg akak dia rase katenye...
Harap² menepati expectation laa ye, kawan!
And again, thanks sebab sudi order pada saya-budak-baru-blaja ini....
Hehehhee!

Friday, December 14, 2012

STUCK??!!!

Kredit to Sya for the picture

Tarikh/Hari: 14-Dec 2012 (Jumaat)
Masa: Around 3.10pm
Mangsa: 17 org
Kejadian: Stuck in the elevator!!!Lalalalalalalaa...


Ye kawan-kawan... Saya sangkut dalam lif hari ini selama lebih kurang 20 minit sebelom bantuan sampai. Huhuhuhu! Seb bek ade geng kat dalam tuh... Kalo idak, ontah... 

Al-kesahnye, mmg dari pg td lif kat opis nih dah wat hal. Aku sampai opis pg tadi, cuma 2 dari 5 lif aje yg boleh pakai. Seb bek maintenance bg access utk guna lif bomba. Menjelang tgh hari, lif still rosak. Kejap boleh pakai 2, kejap kang satu jek. Then, time turun lunch td pon masih ade problem yg sama.

Aku ngan Sya teruskan ngan aktiviti lunch kitorg. Mase nak naik opis semula tuh laa, lif yg OK dah tinggal 1. Plus 1 more laa, lif bomba tuh. Nak tgu lif sampai dah 1 hal. Org plak punye laa penuh dah kat lobi tuh.

Bile lif sampai lepas menunggu about 15 minit, aku ngan Sya still tak lepas naik sebab dah penuh. Tp aku terus tgu depan pintu lif laa lepas tuh coz kalo lif sampai semula nanti, aku lepas nak naik. Dalam pada tunggu tuh, kami dengar lif bomba tuh dah sampai bawah. Malas laa nak naik coz kat situ pon dah penuh org. Kami tunggu lagi.

Tiba-tiba, kami dengar bunyi loceng kecemasan dari arah lif bomba. "Haaaaaaa!!!! Sangkut dah..." Kate salah sorg pakcik yg tgh tgu lif sama ngan kami tuh. Huhuhu... Then Sya pon cakap kat aku.. "Jangan lif yg nih pon sangkut jugak kang, sudah lah..." Hehehe.. Kami gelak² aje laa. Terpikir, jenuh gak nak turun or naik tangga. Huhuhu!

At last, lif sampai. Aku ngan Sya antara yg terawal masuk. Padat!!! Ade 5 org jek pompuan dalam tuh. Yg lain semua lelaki. Bila kira², semuanya dalam 17 org laa. Pelbagai saiz! :D Mula², lif gerak cam biase. Suddenly mase display screen menunjukkan tingkat 5, lif macam menjunam jatuh and berhenti kat tgkt 1. Huh!!! Aku dah berdebar dah mase tuh. Then, lif gerak balik... Sampai laa tgkt 10. Zupppp!!! Terus jatuh ke tgkt 6. Mak aihhhh!!! Mujur tak terjerit aku. Huhuhuhu! Mase tuh, lif terus stop dan tak gerak² dah... Kompem! Kami stuck dalam tuh.

Line fon kebyakkan semua Emergency Call. Mujur laa ade 2-3 org brader ni, fon dorg ade sikit² coverage. Kol maintenance, tah bape kali nak verify. Kol 999, pon same jugak... Sebok tanye ade yg pengsan ker tak? Huhuhu... Mujur laa lampu still terpasang dan ade jugak kipas penyejuk kat dalam lif time tuh. Kalo tak, mau pengsan or muntah dah aku. Padat dan sendat!! Tak leh nak gerak ke mane²...

Lepas kol sane-sini, roger semua orang, dalam 20 minit, baru laa sampai bantuan. Rupanya lif kami stuck in between 6th and 7th floor. Huh! Ngeri nyeeee mase nak kuar tuh. Dorg siap amik kerusi dan bantu kami 'turun' dari lif tuh utk kuar ke tgkt 6. Ye... Kami kene turun dari lif sebab lif tuh berada separuh saja dari tgkt 6 itu. Perghhhh!!!

Aku terus masuk toilet and suddenly puan boss kol aku...

"Nana! Nana! Nana dah kuar lif kerrrr???"
"Errr... ye kak. Ye. Saye baru jek kuar dari lif. Jap lg kene naik tangga plak nih nak balik opis"
"Nana ngan Sya OK? Takde apape???"
"Alhamdulillah kak, kitorg ok jek..."
"Ok2! Alhamdulillah... Takpe², pegi laa naik dulu"

Huh! Concern betul dia. Thanks for that, boss. Tp persoalannye, camane dia leh tau kitorg terlibat dalam lif sangkut nih? Hahaha... Sape laa yg roger dia agaknye. Sebab bile sampai opis, Linda kate dia kol Linda n tanye kami mane dalam keadaan yg sangat cemas. Huhu...

Tp, mmg terbaek lah kitorg terpaksa 'panjat' ke tingkat 15 dari tgkt 6, guna TANGGA. Yeeee!!!! Menggigil kepala lutut mak nak menyampai ke atas, noq! Huhuhu... Dan dengar citernye, tangki air bocor kat atas bangunan sampai a few floor kat bangunan nih effected samada banjir, licking or black-out. Tp, opis kitorg ok jek. Hehehe!

Tu laa peristiwa hari nih. Harap² tak berlaku lg laa lepas nih. Uhuk! Dah rase cam naik solero or roller coaster kat Genting dah time lif jatuh tuh. :-s

Daaaaaaaaaaaa!


Wednesday, November 28, 2012

Update Diri & Anak-Anak...


Alhamdulillah, semalam genap umur adik Addad 1 tahun 10 bulan. Maknanye, selama tu jugak lah mama dah berjaya breastfeedkan Addad walaupon bukan laa exlusive breastfeeding. But yes, still tak semua org berjaya breastfeedkan anak² dia macam tu kan? Even aku sendiri tak dapat bf kan abg Ayyad sampai macam tuh. Umo dia 6 months, dia dah stop sendiri. Takmo meymey lagik! Huhuhu... Tp ye laa, mase tuh pengetahuan tentang susu ibu lebih cetek dari skrg. Walaupon skrg aku tak laa sehebat org lain yg mampu me'bf'kan anak mereka secara ekslusif sampai umo 2 tahun, tp aku tetap mencuba mane yg mampu. Alhamdulillah... Hehehe!

Lagi 2 bulan, nak wean-off kan adik. Adehhh... Macam susah jek. Dia macam addicted to this mey-mey thingy. Ahaks! Memang laa kan. Dari kecik mende tuh laa dok disumbat dalam mulut dia. Even skang pon, dia bukan nak menghisap sangat kekadang tuh... Saje cam nak lepas rindu, pegang+cium+kiss+hisap sket²+asal dpt tgk!. Hahaha.. Ini macam pon ada ka?? Tambah² kalo nak tido. Selagi tak dapat, dia tak akan tido... Huhu! Ala² ubat tido gak laa mey-mey nih. Walopon dia dah mengantuk sesangat-sangat pon, dia NAK jugak isap walopon sesaat-dua jek... Haih! Adik.. Adik... :)

Macam mane laa nanti kalo nak putuskan susu? Sian kat dia... Huhu! Tp ye laa, takkan dia nak bergayut sampai beso plak kan? Skang pon susu mama tak laa banyak macam dulu. Cukup laa sekadar wat adik lepaskan rindu dia especially on weekdays. Nampak muke mama jek, mey-mey terus! Haha...

Mane tak nye, skang mama sampai umah dah makin lewat. Semenjak follow en hubby pi and balik koje naik kete nih. Oh! Pada yang tatau, en hubby dah tukar keje lain skang. Better offer and berlokasi agak jauh sket iaitu di Wangsa Maju. Everyday mama akan turun ke Wangsa Maju dulu dari opis via LRT utk balik sama² ngan en hubby. Bukan tak boleh nak naik bas dulu... Tp macam sama jek! Kalo awal pon, sikit laa.... Sebab dulu² kalo naik bas, en hubby akan pick-up mama kat tol jek bile dah sampai. Skang nih, kalo bas dah sampai BB pon, mama kene tunggu bas masuk ke taman perumahan pulak. Nak kene jalan kaki lagi dari tempat bas benti.. Huhu! Paling awal pon boleh sampai rumah rasenye dalam kul 8.30pm jugak laa...Itu paling awal. Kalo tak awal, dkt² kul 9pm gak laa kot... Huhu!

Kalo naik kete, mebi lewat lg sikit laa sampainye sebab gerak dari opis hubby pon dah dekat kul 8pm kan. Dalam kul 8.45pm - 9pm sampai laa. Tp kalo hubby kuar kul 7pm, lg awal dari tuh leh sampai. Dan paling penting, kalo jalan tak jem, memang boleh sampai awal. Haha... So, better mama follow en hubby sajok!

Perkembangan anak-anak;



Hurmmm... Skang nih Addad baru² nak banyak cakap. Macam² pkataan kuar dari mulut dia. Hehe... Semua yg org cakap, dia nak ikut. Ape org buat, semua dia nak tiru. Suke jugak tunjuk kelaku yg pelik² kekadang tuh. Haha! Garang nye bukan main lagi. Kalo tak dapat ape dia nak, ape yg ade kat tangan or berdekatan ngan dia, abes semua kene baling. Sampaikan henfon Samsung Galaxy SII mama tenat & 'masuk wad' laa disebabkan amukan adik. Hadoiii!

Bab makan Alhamdulillah, adik tak memilih. Semua pon dia boleh bedal. Asal nampak makanan, semua dia nak telan. Kalo dia suke, dia makan. Kalo dia tak suke, dia wat main. Hihi...

Time baik, baik sesangat... Diam aje, tak banyak bunyik. Time noti, kuar laa peel² pelik dia. Abis umah disepahkan. Time mengamok, semua nak dilembang! Cepat² laa selamatkan barang² berharga mase tuh. Tp time manje, alahai... cair ati mama ayah menengok nye... Hehehe!

Abg Ayyad pulak? Hehehe... Ensem boy nih dah beso. Dah 4 tahun lebih kan... Dia sangat bijak. Especially bab cari alasan and main game kat fon or tabby. Haha! Kepakaran dia tuh... Mulut sangat keletah, dan orangnye sangat aktif dan ceria. Kadang² wat mama naik darah, but at the same time can turn and being mama's sweetheart. Hehe! Favourite dia skang ialah "being ayah"... Ape ayah buat, dia nak buat. Ape ayah pakai, dia pon nak pakai. Setiap mende dia buat, mesti nak ade ayah. Ye laa, dah jadi big boy laa katekan. Kene laa follow ayah, tak gitu? Hehehe... Except time tido, still cari mama utk dodoikan. So sweet... :)

Adik menten jadik 'baby mama' yg comel sampai skang. Memang laa, 'candu' ade kat mama. Kompem laa kene follow mama sokmo kan. :p Kalo ayah offer "meh isap mey-mey ayah..." Cepat² dia jerit "Nanakkk!!!"... Hahahahahaa!

Adik suke rebut barang dari abg. Kekadang abg mengalah, tp kekadang dia menangis jugak. Abg jarang 'buat' adik tp kalo dia geram, mmg menjerit adik tuh dikerjakan. Time bergadoh, mmg boleh wat mama ayah stress. Tp time berbaik², sangat sweet sebab leh bergomol dan main sama²... Hehehe!


 Hasil bermain bersama;
Adik ketuk abg, abg baling adik... Yeah!

Adik dan abg punye perangai is totally different. Abang sangat hepi go lucky, aktif dan ceria. Melompat sane sini and tak reti nak duduk diam. Mulut sentiasa bising dan banyak sangat cakapnye. Abang lebih berdikari dan cepat belajar. Adik pulak agak pendiam, tapi buas orangnye. Mulut jek diam tp dia sangat suka bergerak dan berjalan merata² walaupon setakat dalam rumah je. Tak banyak bunyi dan celoteh tp ade jek idea dia nak buat sesuatu dalam diam² tuh. Huhu!

Tapi, dua-dua tetap anak yang manja. Walaupun saiz dorg agak besar compare to rakan sebaya yg lain, tp diorang still anak kecil yg sukakan perhatian. Bile abg nampak mama ayah lebihkan adik, dia akan cuba tarik perhatian kami supaya 'nampak' dia jugak. Same goes to adik... Bile mama ayah manjakan abg, terus cari cara supaya kami layan dia jugak. So, mama ayah selalunye akan bahagi² kan. Kalo mama kene layan adik lebih, ayah akan layan abg. Mcm tu jugak sebaliknye. Supaya dorg tak rase kurang kasih sayang dari kami. In Shaa Allah... :)


Abg hepi sokmo! Adik agak moody sebab baru jek kebah demam. Huhu!

Keletah anak-anak sentiasa buat mama hepi walopon penat. Cuma mama kene lebihkan tahap kesabaran. Kekadang bile badan dan otak penat, perasaan memang susah nak dikawal. Semoga Allah Taala sentiasa berikan mama & ayah petunjuk dan kekuatan dalam membesarkan dan mendidik anak-anak... AMIN.

Tuesday, November 6, 2012

KEK KARAMEL untuk Fizah... Hehe!

Ni aje laa yg sempat aku buat untuk Fizah rase... Hehe!


Buat malam td... Dah lama Fizah request nak rase kek-kek yg aku buat. So, semalam dia ade kate nak dtg opis aku utk audit ari nih. Gigih laa malam tadi aku dok melayer mende-alah nih. Hahaha! Mujur menjadik... Hehe! Layan gamba-gamba aje laa ye... Sebab aku pakai resepi yg sama aje dengan yg sebelom² nih.


Kalo nak tau resepi nye, leh refer kat entri² sebelom nih, samada kat SINI atau kat SINI.


Jemput mamam seme... Hehe! Alhamdulillah, dapat gak bagi budak² satu opis merasa sorang sket...

Monday, November 5, 2012

RAGAM ANAK-ANAK

Monday... Malas nak taip panjang². Layan gambo jek lah!


Sesi bergunting bersama abangLa... Tak sure laa india ker bangla barbers nih tp rase cam bangla. Huhuhu! Yang potong rambut Addad tuh OK, peramah orangnye. Yg gunting rambut abg AYyad tuh agak sombong sket. Pepagi bute dah hangin semacam! 1st customer tuh tp macam dah gunting 500 org customer. Muke tanak senyum langsung! Huh...


Ni plak, sesi majuk ngan ayah di dalam kete. Org ajak balik takmo... Nak dok lagi kat kedai gunting tuh main lari-lari. Haiyaaa! Bile pakse masuk kete, dia wat pangai! Mengamuk, melalak sambil baling² selipar. Last² kene marah ngan ayah, mula laa wat muke sedih. Hihihi... Pastu buat aksi macam-macam nak bagi ayah senyum kat dia semula. Hahaha! Macam-macam laa adik nih. :p


Dan, yg ini adalah sesi menayang baju baru. Ekekekekee! Balik dari bekpes Sabtu lepas, singgah pasar tani nak beli lauk. Abg Ayyad nampak plak baju² nih. Dah ayah kene pow! Hahaha... Dapat laa sorang satu. Balik umah, memasing tak sesabo nak mandi and pakai baju baru. Ekekekekee! Puas ati laa tuh dapat ape yg dorg nak. :p
Gamba adik tuh pulak adalah sesi tunjuk perasaan sebab ayah lambat watkan susu. Abg punye dah siap tp dia punye blom. Sebab tuh dok wat aksi hindustan, guling² atas lantai tuh, Haiyoooo! Dah dapat, senyap lah dia. Terus baring kat abg and isap susu sama-sama. Haisshhhh!... :)

Friday, November 2, 2012

KEK MARBLE LAGI

Ari tuh mase balik kampung aku untuk sambut AidilAdha, aku penuhi permintaan mak uda untuk rasmikan oven kat umah abah tuh. Actually dari mase raye puase ari tuh lagi dia ade request aku wat kan kek utk dia tp time tuh bahan tak cukup and aku plak cam kesuntukan mase. Bizi nak balik ke Lipis pulak. 

So, kali nih Alhamdulillah aku dapat watkan kek utk mak uda walopon simple jek. Next time, kite wat yg berdeco-deco plak ye wan? Hehehehe...

Resepi nye aku pakai macam yg dulu punye jugak but kali nih aku terpakse convertkan gram kpd cups sebab umah abah takdo penimbang. Huhuhu! Jenuh mak menggugel noks.. Seb bek dapat... Hahaha!


Bahan-bahan:
300 g butter
(sebuku butter dah 250g so aku add lg sket jek laa. Agak² laa kan dlm 50g.. Hehe!)
300g gula caster
(mak uda takdo gula caster so aku blend gula pasir sampai halus n kurangkan amountnye. 300g gula caster = 1 1/2 cups, so aku jadikan dia 1 cup sahaje.. Tak laa manis sangat! Ngam-ngam sui... :D)
320g tepung gandum
(dulu aku guna tepung kek tp kali nih aku gune tepung gandum jek sebanyak 2 1/2 cups. Lagi sodap & gobu ghupo eh!)
5 biji telur (grade B)
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh baking powder
1/2 cawan susu segar

Cara-cara
Beat butter ngan gula sampai kembang.
masukkan telur 1, per 1.
Masukkan tepung yang diayak ngan baking powder berselang seli ngan susu.
Kalau nak marblekan dia, bahagi lah berapa warna nak, pastu marblekan je lah dengan mengunakan lidi..
(aku buat - 1 adunan plain & 1 lg ku tambah serbuk koko - Dulu aku gune choc emulco tp rupanya kalo pakai serbuk koko lagi mengancam! Tambah susu SKET utk sekatakan kepekatan ngan yg plain tuh...)
Bakar suhu 160C untuk 1 jam.



Dan, aku rase kek marble kali nih lebih sedap laa dari yg 1st trial dulu. Mebi dengan sket perubahan yg aku dah buat kali nih menyebabkan kek nih jd lagi lebih ngetop! Hahaha... Seb baik laa kan.. Dah laa wat utk mak uda. Kalo tak jadi, malu laa.. Muehehehehe! Sian dia nanti. :p

So, pada yang nak try - Ya Silakan! Guna aja resepi yg ini. Kalo nak pakai yang DULU pon boleh jugak... Hehehe! Same jek noq... 

KEK MARBLE SANTAN

Dah 2 hari fefeeling nak membaking. Finally semalam ku harung jua. Hahaha! Kak Ida pon baru jek pulangkan oven, so tangan terus gatai nak membakO. Ekekekeee...


Kali nih try resepi nih pulak, KEK MARBLE SANTAN. Cam biase, aku selalu tertarik dengan resepi-resepi dari blog Kak Ita (Masam Manis). Ini pon cilok dari blog dia gak nih. Thanks Kak Ita... Hehehe! Nak try? Jom...

KEK MARBLE SANTAN

BAHAN-BAHAN:
4 biji telor
360gram gula kastor
400ml santan
400gram tepung gandum - di ayak
4 sudu teh baking powder - di ayak
Pewarna merah, kuning dan hijau
Pes strawberry, pandan dan vanilla


CARA-CARA:
Panaskan oven pada suhu 170C
Sediakan loyang 8"
Sapukan mentega pada loyang dan alaskan loyang dengan kertas kek
Pukul gula dan telor hingga kembang dan putih
Masukkan tepung yang telah di ayak dengan baking powder dan santan berselang seli.
Mulai dengan tepung dan akhirkan dengan tepung.
Gaul adunan hingga rata.
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian.
Letakkan pewarna hijau dan pes pandan ke dalam satu adunan.
Letakkan pes vanilla ke dalam adunan kuning.
Dan pes strawberry ke dalam adunan merah.
Tuangkan ke dalam loyang berselang seli.
Bakar dalam oven pada suhu 170C selama 1 jam atau sehingga kek masak sempurna.
Tunggu kek benar-benar sejuk sebelum dipotong


Kek nih memang ade rase lemak² santan tuh. Banyak kowt gune santan, kompem laa rase kan? Hahaha... So, kepada yang berminat, silalah mencuba. Make sure wat lg cantek dari saye ye secantik kek Kak Azlita. Hehehe!

Jumpe lagi!

Tuesday, October 23, 2012

KEK SPAN COKLAT DGN BUTTERCREAM


Kali nih nak share resepi kek besday Zayyad ari tuh plak. Hehehe! Walaupon ramai yg lagi terer wat kek span nih drpd aku, aku tetap nak wat entry nih. Coz, next time andaikate aku terlupe camane nak wat kek ni, aku boleh belek semula blog aku cari resepi. Hahaha! Tak yah susah-susah nak gugel lagi dah. :p

Kek kali nih sempoi jek... Kek Span Coklat. Mula² nak wat Choc Indulgence kononnye. Tp rase cam leceh sangat dan memandangkan aku takde sangat mase terluang time weekdays dicampo pulak dgn rase malas, maka yg ni aje laa jadinye. Muehehehehee!


Kek Span Coklat

4 biji telur
120gm gula kaster
*1 sdt ovalette -(optional)
80gm tepung gandum
1tsp baking powder
20gm serbuk koko

65gm minyak jagung /minyak masak /butter yg di cairkan

Cara membuatnya:

1. Pukul telur, gula dan ovalette menggunakan kelajuan maksimum dalam satu adunan sampai peak and soft.
2. Ayak tepung, baking powder, serbuk koko masuk dlm adunan..
3. Terus masuk minyak dan putar perlahan hingga adunan bergaul rata dan sebati . Then tuang dalam loyang berukuran 8".
4. Bakar pada suhu 170'c - selama lebih kurang 30 /40 minit - (ikut oven memasing. Oven aku, 30min pon dah masak. Huhuhu!)



Buttercream

Bahan-bahan:
200g krimwell
300g shortening (aku guna +-200g jek)
100g butter (aku tambah)
1/2 tin susu pekat manis (ikut suke laa sebenarnya nak manis tahap mane)
Sikit esen vanilla

Cara-cara:
Pukul krimwell, shortening & butter sampai ringan dan gebu.
Masukkan esen vanilla dan susu pekat.
Kacau lagi sampai sebati sahaja.
Letak laa pewarna ikut suka.


Cara-cara menghias:
  1. Kek yang dah masak dan disejukkan tadi, di belah dua.
  2. Letak lapisan pertama atas tempat kek, then letakkan buttercream (agak-agak laa nak tebal mane..)
  3. Then lapiskan dgn lapisan kedua.
  4. Sapu nipis buttercream ke seluruh permukaan kek dan simpan dalam peti sejuk at least 30minit. Actually process nih nak elakkan serpihan kek bersepai² time kite nak deco nanti.
  5. Kemudian, utk mendeco, kuarkan kek dari peti dan sapukan buttercream berwarna (ikut suka korg lah nak warna ape) ke seluruh permukaan kek.
  6. Then, korg deco laa ikut kreativiti memasing. Hehehe!
And FYI, aku deco kek Zayyad nih sebenarnya byk dibantu oleh hubby. Dia lg cekap guna piping bag dari aku. Maklum laa, org ade pengalaman keje kat Secret Recipe. Huhuhu! Aku nih, idea byk laaa... Nak wat tuh, gegel gak ler... Hahaha!

So, ni laa rupa kek amatur dari budak baru blaja cam aku nih. Hehehe! Boleh laaa kan, wat utk anak sendiri jek pon. :p

Mini Buffday Celebration for Abg Ayyad

Ahad lepas adalah 21 Oktober 2012, bermakna Zayyad genap 4 tahun. Aku mmg ade plan nak wat makan² sket tp tak laa besar. Setakat ajak kawan-kawan rapat terdekat aje. And actuallly it's more to pleasure my lil boy sebab dia macam excited sangat bile tau besday dia dah dekat, mama akan wat kan kek and berharap nak makan kek tersebut dgn kengkawannye... Hehehe!

So, dengan preparation yg ala kadar jek, aku ajak laa geng² gossip terhangat aku yg selalu tuh iaitu family Man-Sue, Atie-Pian, Ain-Atan, Liza-Paa & Loq-Iela. Tak lupe jugak pengasuh merangkap jiran terbaik aku, Kak Ida & jiran bawah umah aku, Kak As. Tak ramai pon kan? Tp meriahnya, subhanallah! Hahaha... Anak-anak memasing mmg happening. Meriah umah mak, noks! Seronok sangat bile tgk anak-anak hepi. Walopon umah agak sempit, aku usahakan jugak supaya at least ade jugak ruang keselesaan di situ. So, anak-anak seme dok main dalam bilik yg mmg aku dah preparekan utk dorg. Satu bilik aku lapangkan utk keperluan solat dan sbgnye...

Aku masak pon tak byk. Huhuhu! Memang FAIL laa bab² mengagak makanan utk tetamu nih. At last main menu yg aku masak tak cukup! Huh.. Cuak²... Nak buat semula amik masa plak. At last, buat tambahan menu simple aje buat y tak sempat merasa main menu tuh. Maaf ye kengkawan yg datang kemudian tuh! Next time kalo aku wat makan² lagi, aku masak lebih ok... Huhuhu!

Antara menu majlis ialah:

Main menu: 
1) Kek Birthday tema Boboiboy.
2) Mi Kari ala Nyonya (Hehehehe... Resepi dari SINI)

Menu tambahan:
1) Nugget & sosej goreng
2) Sup ayam (utk anak-anak)
3) Mi goreng sempoi (buat time mi kari dah ujung² nyawa... huhuhu!)
4) PIsang, keledek & sukun goreng
5) Jajan (utk anak-anak)

Dessert:
1) Agar-agar laici

Air:
1) Sirap ais
2) Nescafe Tarik & Teh O panas

Simple kan? Hehehe... Ye laa, plan pon last minutes. Sekadar nak hepikan si Zayyad jek. And actually, it's more to 'mama yg nak jumpe geng² gossip!"... Hahahahaha! Rindu laa kat kengkawan seme. Huhuhu....

Thanks to all yg sudi datang ke teratak kecik kami... (cewaaahhh! :p) Thanks jugak atas hadiah², sumbangan dan ingatan kalian pada kami anak-beranak. Harap² pasni sudi laa menjengah lagi ke umah kami. Jangan serik dtg ye walaupon umah kami ni jauh... Hehehe!

Layan gambar-gambar sekitar majlis (mane yg sempat snap aje laa ye! mak bizi noks, tak sempat nak ber'cam-whore'... Huhuhu!)...



 






More picta @ my FB. :D

ZAYYAD RAZIQ - 4 YEARS


21-10-2012: Alhamdulillah, genap 4 tahun usia putera sulong mama. Sekejap sangat rasenye masa berlalu. Tiap kali besday abg, tiap kali tuh laa mama terbayang semula saat melahirkan abg. Hepi sangat-sangat time tu. 1st time dapat anak dan bertukar title laa katakan... Hehehe! Ayah pon same. Excited & teruja!

Semenjak itu, mama bertekad dalam hati, walau ape pon yg terjadi, walau sesusah mana pon yg mama perlu hadapi, mama berjanji dan insyaAllah, mama hanya bagi yg terbaik aje buat anak mama. Mama susah takpe! Mama sakit pon mama rela asalkan anak mama sentiasa hepi, sehat dan bahagia...

Bile Ayyad dah jadi abg, kegembiraan mama berganda. Walau pada mula kelahiran adik macam-macam mama & ayah di duga, tp Alhamdulillah berkat kesabaran, doa dan usaha, skang semuanya ok. Sikit² dugaan tuh adat ler... Itu tandanya Allah sentiasa ingat kat kita. InsyaAllah sayang, mama & ayah masih mencuba meningkatkan taraf hidup kita. Semoga lepas nih, Allah tunjukkan hikmahnya pada kita sekeluarga... Amin. :)

Namun demi Allah dan dengan izin-Nya, mama berjanji akan menjaga anak-anak mama dengan sebaiknya. Kerana kamu berdua adalah amanah daripada-Nya. Semoga kamu sentiasa berada di bawah lindungan dan keberkatan Yang Maha Esa. Gembira dan sihat sejahtera. Ketahuilah, bahawa tiada yg lebih bernilai dalam hidup mama selain kamu berdua, sayang... Dan dah tentu lah ayah kamu juga sebahagian darinya. :) Semoga keluarga kita sentiasa mendapat keberkatan daripada-Nya.

Sempena birthday abg Ayyad nih, mama doakan moga abg akan mendapat segala apa yang diingini dan dihajati. Semoga abg Ayyad menjadi anak yg soleh dan taat pada mama ayah dan agama. Moga abg sentiasa didampingi perkara-perkara yg baik sahaja. Moga Ayyad dilimpahi rezeki yg berganda-ganda seperti makna nama yang kamu bawa. Moga jadi anak yang bijak dan bakal mengharumkan nama keluarga. Semoga menjadi abg yg baik dan bertanggungjawab utk adik(²) nanti. Dan, semoga satu hari nanti abg Ayyad bakal membuatkan mama & ayah bangga kerana kejayaan mu, nak... Amin, Ya Rabbal Al-amin...
Gamba malam tadi. Time dah masuk bilik nak tido... Hehehe!

SELAMAT HARI LAHIR KE-4, SAYANG...
Mama, Ayah & Adik Addad sayang Abg Ayyad sangat-sangat!

Friday, October 19, 2012

EKSIDEN!

Rabu lepas (17/10/2012), aku MC. Sebab nye???

6.30pm, Selasa - 16/10/2012
Cam biase aku berjalan kaki menuju ke tempat bas parking. Ujan tak laa bape lebat tp cukup utk membasahkan pakaian pejalan kaki yang tak berpayung macam aku nih. So, aku amik keputusan utk jalan menyusuri bawah landasan tren.

Sampai kat depan restoran western 'All Day All Night' tuh, aku panjangkan leher utk tgk bas. Yes! Dah ade... Then aku berhenti sekejap tp aku tgk kete tak bergerak. Moto pon tak lalu.... Hurmmm, bile aku pandang lampu isyarat... Hijau. Then, sebab nampak kete tak bergerak, tanpa pikir panjang dan tak terpikir nak tgk moto sekali lagi, aku terus jalan laju² kat depan kete yg berhenti tuh. Rupa-rupanya, bukan aku jek yg laju. Tak sedar rupanya ade sebijik motor jugak yg tgh laju nak kejar lampu hijau lalu kat celah² kete tuh. Bile aku pandang jek...

"Bammmm!!!"....

Tau² jek aku dah tersungkur atas jalan raya tuh. Huhu! Tak sempat nak mengelak dah... Aku perasan something tercampak dari tangan aku. Aku pandang, rupanya jam tangan aku putus. Huhuhu... Terus aku kutip jam tuh dan bangun. Penunggang moto tuh stop dan pandang aku. Maybe kalo aku tak leh bgn, dia akan turun tolong kot! (maybe laa...) Tp on that time, aku dah pon bgn dan aku buat isyarat kat dia.."it's ok! takpe..." then aku terus melintas sambil terhencot² sket sebab kaki macam injured. Huhuhu! Aku tak pandang sekeliling dah time tuh. Sebab otak blurrr lg akibat kejadian tu dan badan pon ade gegel sket! Hehehe...

Aku teruskan perjalanan, jalan slow² menuju ke arah bas sambil membelek² jam aku yg dah putus tuh. Huhuhu! Kene repair laa nih. Tak pon, ganti baru jek. Seb baik jam murah... Hehehe!

Sampai kat bas, aku terus amik seat area depan². Aku tak rase org dalam bas tuh nampak kejadian td sebab agak jauh & terlindung sket lokasinye. Legaaa lah... Kalo tak, kompem kene interbiu. Maklum laa, dalam bas tuh kami kenal belaka walopon memasing tak semua tau nama. Hari² naik bas yg same, of koz laa muke memasing dah familiar kan... Hehehe!

Aku kol hubby & citer sket pasal kejadian td. Hubby terkejut betul! Mujur aku tak apape. Cuma luka² kecik jek kat lutut dan jari kaki. Tp sepanjang dalam bas, memang aku tak selesa sebab luka² tuh rase pedih & perit sangat! Huhuhu... Sejam nak sampai BB, rase cam lama giler! Selalunye aku tido jek kat dalam bas tp ari tuh tak boleh. Huarghhh! Sakit plak dah luka tersebut. Isk! Isk! Isk!

Sampai tol BB, hubby dah tunggu. Sepanjang jalan balik, repeat lg citer tuh kat hubby. Sampai umah, citer kat kak ida plak sebab dia tanye awat aku jalan hencot²? Huhuu... Keypooo kan aku nih? Hahaha... Macam laa eksiden teruk sangat. Abes kat seme org aku nak citer. Ekekekekekee!

Pas amik anak-anak, aku masuk umah dan terus mandi. Huhuhuhuuhuhuu! Pedih sangat bile luka terkena air. Huwaaaaaaaaaaaaa!!! Siap mandi n pakai baju, terus capai minyak gamat n sapu kat luka. Hubby pon sebok gak tgk² luka kat kaki tuh. Huhuhu... I feel OK tp ade rase tak sedap badan jugak. But aku ignore dgn harapan bile bgn pg esok, everything ok jek dan boleh gi keje cam biase (walopon aku ade rase yg ianya tak akan jadi camtu...)

Dan ape yg aku rase tuh mmg berlaku. Abes satu badan aku sakit time bgn tido tuh. Mase tuh baru laa terase ade bengkak sane sini. Huhuhu! Aku tetap bgn, mandi dan bersiap walopon pergerakan agak slow. Pas anta addad ke umah kak ida dan zayyad ke sekolah, aku decide nak pi klinik. Sebab aku rase aku tak leh nak wat keje kalo rase sakit & tak selesa camnih.

So, hubby drive me to Bukit Sentosa dan kami pergi ke Klinik Amar. And of coz, aku terus dapat MC 1 hari bile aku panjangkan citer eksiden tuh pada doktor. Hehehe! Maka, berehatlah aku pada hari tersebut walopon ade jugak datang opis sekejap and naik ke tingkat 3A utk amik fax. After that, balik umah dan Zzzzzzzzzzzz...

Petang, baru aku amik anak-anak bawak balik umah. Nama pon MC kan, kene berehat laa walopon rase tak patut jek letak anak² kat umah org padahal mak nye ade jek melepak kat umah sendiri. Huhuhu! Tp boleh excuse kan? Mama MC dan tak sehat... Perlu rehat sket. Hehehe! Sebab kalo anak² kat umah, mmg mama takkan dapat rehat. Especially dari si kecik tuh yg sewajibnye akan dok mengempeng jek ngan aku bile dah sampai umah. Huhuhu!

Dan Alhamdulillah, I'm getting better. Walopon bengkak still lom surut sepenuhnya, tp aku dah boleh jalan cam biase, tak hencot² lagi. Hehe! Peristiwa nih byk bg pengajaran kat aku. Kene selalu beringat! Walopon beringat, tp kalo mende dah nak jadi, tetap jadi jugak kan? 31 tahun hidup, 1st time alami peristiwa camni. Sikit jek tuh... Can't imagine camane laa org² yg eksiden serius tuh.. Erk! Takoootttt.... Huhuhu!

Moga Allah Taala sentiasa melindungi kita dari perkara² yg tak diingini. Amin...

Monday, October 15, 2012

Jalan-Jalan Hujung Minggu

Tak plan pon pi jejalan nih. Dah alang-alang pi kuar makan di hari minggu, saje lah nak bawak anak-anak pi release tension [Errr... Ni anak² ke mak-bapak yg nak release tension nih? Ekekekekee...] Mula-mula pi Tesco Rawang jek... Tp cam rase boring plak! Balik-balik Tesco kan? Kat BB pon Tesco jek yg ade. Takkan pi Rawang pon nak ke Tesco??? Sayang betul ngan Tesco yek... Muehehehehee! At last, melencong ke AEON Anggun Rawang (former known as Jusco).

Sebelum apape, mesti lah kene isi tali perut dulu. Lokasi was at The Chicken Rice Shop... Menunye cam yg biase kami order lah - 2 single set with Roasted Chicken + 1 nasik tambah + tukar 1 air kepada Ice Lemon Tea for my set. Ku tak suke ayor ges!!! Huhuhu... Sesambil tunggu order sampai, layan anak-anak makan Rotiboy dulu. Eh! Ye ker Rotiboy? Ker Pappa Roti ek? Errr...Tah laa, tak hengat tp mexican bun laa yg dorg makan tuh. Muahahahahaa! Sampai abes makan roti tuh pon, order kami tak abis sampai lagik! Huh... Agak lembap service di situ. Satu---satu--- yang sampai! Nasik dah nak abes makan, boleh plak air tak sesampai lagi. Haiyoooo!!! Anak bujang ku dok menagih air dari awal... Naik tercekik dibuatnye sampai hubby panggil waiter tu semula, baru laa terkedek² bawak sedulang gelas berisi air. Duhhhh! Takpe lah, yang penting semua order selamat sampai dan dihadam ke dalam perut kami dan kami kenyang... Hehehe!

Adik makan ker, meja yg makan nih? Huhuhu... Pegang sudu dua² tgn, tp yg tgn kiri jugak dia guna.. :p

Then, sebab datang AEON tuh pon tanpa apape tujuan, maka kami pon dok pusing² aje laa dalam mall tuh sesambil melayan anak-anak main 'kete-mainan-token-singgit' tuh. Dah bosan bermain & ber'cam-whore', kami pon blaa laa nak balik, cadangnye.

Mase dalam kete, memang pikir nak balik jek dah. Tp bile lepas jek tol and sampai kat 2 persimpangan, hubby tanye "Nak balik ker nak pi jejalan kat taman KJ?" aku pon tanpa sempat membuat keputusan (haha!) terus cakap "ikut u lah.." Serta-merta hubby amik laluan ke KL. Hahaha... Pastuh memasing cam menyesal plak sebab rase boring jek kalo lepak kat KJ. Sesambil drive dengan santai tuh, hubby tanye lagi "Adehh.. Nak pi mane nih?" Tah camane aku leh terpikir "Hurmmm.. Kite pi taman layang-layang tu lah. Kat Selayang tuh"... Then hubby cam berfikir² dann rase idea aku menarik. Lalu, ke situ lah kami petang semalam , dari kul 5++pm sampai dekat kul 7pm. Melayan anak-anak sesambil lepak-lepak. Hehe! Ramai betul laa org kat situ time wiken nih... 

Then bile ari cam nampak dah mendung sangat dan ujan dan menunjukkan tanda-tanda nak turun dengan memberi isyarat rintik-rintik, kami pon blah! Hahaha... Sebelom sampai umah, sempat singgah kat Grand Union BB dulu, shopping barang dapo sket. Sebelom kul 8pm, dah sampai umah. Bersihkan diri dan anak-anak. Buat ape yg patut termasuk mengemas barang-barang shopping'an, then terus layan Masterchef US 3. Yeahhhh!!! Hahaha... Hubby yg kononnye nak tgk jugak tuh, rupa-rupanya tgh tgk dalam mimpi. Cheh!!! Aku layan sesorg aje laa nampak nye.

Bile tgk depa memasak, perut aku pon naik lapa. (Dah laa cabaran MCUS3 malam td buat Molten Lava Choc Cake yg mmg aku dah plan nak wat dr last week tp tak wat² lagik tuh! Huhuhu.. Tergodaaaa.... =p~) Abes MCUS3, aku pon bgn wat megi goreng. Hubby pon dah terbangun time tuh, siap order megi jugak! Hahaha... Makan laa kami megi goreng anak-banak malam td. Si Zayyad pon laju aje makan nye. Siap mintak tambah lagi. Hehehe... Sedap ker lapar tuh? :p

Lepas makan, sambung tgk TV. Ingat nak masuk tido dah sebab anak-anak cam dah kepenatan. Tp tiba-tiba dok layan cite Ngangkung plak sampai kul 11.30pm. Ekekekekekee! At last, tak sempat abes, aku nampak Addad dah termenung jek... Ngantuk sangat laa tuh. Zayyad pon dah bape kali ajak masuk bilik, tido... Akhirnya, mama pon mengalah ngan anak-anak. Hehe! Actually mama penat jugak tp melayan tv punye pasal, tak ingat nak masuk tido. Muehehehehee!

Notakaki: Zayyad exam sepanjang minggu nih. Moga dia dapat menjawab dengan sukses! Hehehe... Budak 4 tahun pon dah kene jawab exam skang nih. Huhuhu! Ya Allah, terangkan lah hati nya, permudahkan segalanya buat dia. Amin.... :)

Wednesday, October 10, 2012

SABAR...

Kadang-kadang rase tak larat,
Mental fizikal semua pon dah jadi penat,
Sampai pernah rase hilang semangat,
Bile pikir keadaan macam dah sangat tenat...

Tapi kene berbalik pada Yang Satu,
Bila di uji sikit, terus nak jadi haru-biru,
Padahal semua tu nak duga kita jek tu,
Jadi teruslah mohon pada Allah, minta berkat dan restu.

InsyaAllah, sabar banyak² ye Nana...

Friday, October 5, 2012

RINDU DATANG LAGI....

Satu malam hujung minggu lepas, aku mimpikan dia. Kami berjumpa dalam kawasan hospital tp kat situ aku bukan lg dtg utk melawat atau menjaga dia macam dulu. Aku nampak dia datang dekat pada aku, tersenyum... Pakai baju kurung kaler light blue dan tudung bawal, macam dulu²...

Dia nampak cantik sangat! Muka dia berseri dan tersenyum manis, dan paling penting dia nampak sangat sihat... Kami tak bercakap, malah langsung tak bertegur sapa tp kami tetap memandang dan tersenyum antara satu sama lain. Hilang rindu sekejap rasenye. Tp bile aku nampak dia mcm nak pergi, aku terfikir dan terus bertanya dgn cemas...

"Eh! Dia dah ok ker tuh? Tak sakit lg dah ker??"

Tp bukan dia yg jawab soalan aku tuh. Someone else yg aku tatau sape yg bg jawapan pada aku...

"Eh... Dia dah OK dah. Dah sehat! Tak sakit lg dah..."

Dalam lega aku tetap bertanya...

"Dia makan ubat tak tuh?"

Lalu dgn pertanyaan tuh, aku terus terjaga. Hmmmm....

Lately aku lebih kerap rindukan dia. Maybe sebab tuh kot aku dapat jugak nampak dia walau dalam mimpi. Ya Allah, moga dia terus bahagia di sana. 

Atih dah rindu sangat pada ko, Acik...  :((

Al-Fatihah....

Thursday, September 13, 2012

RISAU~~~

Lately Addad kerap sangat sembelit. Naik risau aku dibuatnye. Ye, mmg aku sedia maklum yg Addad mmg akan menghadapi masalah tuh since dia penah operate kat usus mase lahir dulu kan... Doktor sendiri mengesahkan perkara nih pada kami lepas selesai surgery dia tahun lepas. Hurmmm... Tp lately nampak merisaukan sangat pulak! Meraung, berpeluh, merah² muke tiap kali meneran poo-poo. Aku sama-sama menangis bila tgk dia menangis tiap kali dia nak meneran. Huhuhu!

Aku ade rase nak bawak dia jumpe pakar kat Paed HKL semula utk check masalah nih. Pernah bawak pegi Hosp Sg Buloh and explain kat doktor condition dia nih, but at last ubat sembelit ngan pam air jugak yg dorg kasik. Huh! Sekarang nih, sampai tahap aku kene 'tolong' dia tiap kali nak membuang. Korek pun korek laa asalkan adik boleh buang seme mende tuh. Anak punye pasal, tahan aje laa bau nye...

Paling menakutkan ialah malam kelmarin. Beria-ia dia meneran sampai meraung² tp sket poop pon tak kuar. Tp bile aku check, macam kuar darah sket kat montot dia. Ya Allah!! Cuak nye aku mase tuh... Terus terfikir hospital time tuh jugak. Muke hubby dah serabut. Aku plak, toksah cakap laa.. Tgh mkn time dia nak meneran tuh, pas nampak darah camtu, terus patah selera. Sebu perut tiba-tiba. Huwaaaaaaaaa! But, at the time kitorg decide nak bawak dia pi sepital, dia cam OK jek plak... Siap baring guling² tgk TV sambil makan roti. Huhu...

Semalam, aku dok monitor keadaan dia. Kejap-kejap aku dok kol abg napi n kak ida tanye pasal dia. Tp Alhamdulillah, semalam dia ok jek! Cuma malam td dia ade meneran lg. Aku dah neves! Tp bile check, takde ape yg kuar. Berdarah pon tak. Lega sket di situ. Tp still masalahnye skrg, nak bg dia membuang. Masuk ari nih, dah 6 hari dia dok peram t**k tuh kat dalam. Haiyooo... Adik, tolong laa mama. Jangan buat mama susah ati selalu. Isk! Isk! Isk!

Ade org cakap tak sesuai susu. So, me n hubby skang dalam proses menukarkan semula susu dia kepada susu soya. Seems like mase dia minum susu soya time kecik² dulu, problem ni takde. Dan dari pembacaan aku jugak menunjukkan serat banyak terhasil dari kekacang dan sayur-sayuran hijau. So, aku plan nak tukar susu dia kepada ISOMIL semula memandangkan MAMEX takde rumusan soya utk 1 tahun ke atas (ker ade n aku yg tataw? Huhuhu...). Isomil kan soya, soya adalah kekacang dan kekacang ade banyak serat. Hehehe! Skang pon Addad banyak makan sayur.. Dan nasik dia pon aku wat lembik² jek! Takut dah nak bagi keras² coz dia 'malas' mengunyah... Ape yg masuk dalam mulut dia, dia main telan terus jek! Tak kunyah langsung. Huh...

Ya ALLAH, moga masalah Addad ni tak berpanjangan. KAU lindungilah anak-anakku, Ya Rabbi. Moga mereka sentiasa sihat, gembira dan terpelihara dari perkara² yg tak diingini. AMin... Biar mama sorang aje laa yg ade masalah sembelit nih, dik... Adik tak yah follow laa. Huhuhu!