Followers

Monday, December 21, 2009

Zayyad @ 1 Year 2 Months

Kejap jek rasenye, dah besar dah anak mama. Zayyad dah genap setahun 2 bulan ari nih. Alhamdulillah, Zayyad semakin lincah, aktif dan bijak. Jom tgk perkembangan Zayyad setakant nih.

Skang nih Zayyad dah...

(1) Boleh berlari berkejaran ngan kawan2. Cuma tak laa boleh nak lari laju2 sangat sebab baru jek berjinak2 ngan dunia larian. Haha!
(2) Boleh join mama ngan ayah makan nasik same2. Meaning that, tak yah nak wat bubur lg dah. Nasik+telur kicap+sup sayur pon dah cukup. Cuma tak pandai nak suap sendiri jek lagi.
(3) Makin byk sebutan yg dia belajar. Antaranya ialah "Nah", "Dah", "Nanak"... Terbaru ialah perkataan "Tutu" yg bermaksud "Tutup". Haha! Huruf P dia tercampak kat mane tah... :p
(4) Pandai mengajuk cakap org. Walaupon bunyinye kadang2 tak sama langsung but intonasi dia mmg tepat! Ekekekeee...
(5) Suke pura2 bz bercakap kat tepon, macam businessman! Tah hape yg dia bebelkan, mama pon tak paham.
(6) Suke geram tak pasal²! Yang jd mangse sape lg? Mama, Ayah n Acik laa... Tak pasal2 jek kene cakar laa, kene cubit laa.. Kalo kene kat mama, mmg kene lepuk laa... Tp, dia wat tak reti jek! Org marah dia, dia sengih2 plak... Haihhh!
(7) Tak guna bouncer lg dah kalo nak tido. Bagi susu then tepuk2 sket, lelap laa dia. Atas lantai pon boleyyy... Senang mama! Hehe...
(8) Pandai nak bercerita ngan mama. Tah hape2 laa yg dia bebelkan kadang2 tuh, macam penuh perasaan jek bercerita walaupun tak berbutir pun ape yg dia cakapkan tuh. Tp mama tau Zayyad nak story something kat mama. Hehe!
(9) Suke ngat menyanyi. Pantang dengar lagu kat TV or radio, dia sure follow lagu tuh menggunakan bahasa dia sendiri. Ape2 laa, Zayyad...
(10) Banyak baju yg tak muat dah... Mama kene beli baju baru utk Zayyad lg nampak nye this month. Zayyad dah makin tinggi walaupun kurus. Mmg anak ayah! ;)

Hehe! So far, inilah perkembangan ketara pada Zayyad. Yang lain2 tuh aku rase sama jek ngan budak2 yg sebaya ngan dia. Perkembangan yg normal, Alhamdulillah. And maybe a little bit notti now! Hehe... So, semoga Zayyad membesar dengan sihat, sempurna dan gembira. Mama n ayah sentiasa doakan yg terbaik utk Zayyad, sayang...

Chow dulu! Daaaa....

Wednesday, December 9, 2009

Citer² jek...

2 ari nih mood takde nak wat keje kat opis. Sebab?!! Aku kene serangan flu + cough also sore throat. Semalam paling teruk. Flu makes me sakit kepala. Macam ade batu dalam kepala semalam, punye laa berat sampai pandang monitor pun berbalam2. Actually, pagi tuh aku dah ingat nak bwk panadol but suddenly aku terlupa lepas aku bz2 siapkan Zayyad. Dah half way baru aku ingat. But, aku ingat takde apape laa kan. Maybe menjelang tgh hari aku akan ok. Tp rupe nye tak... Makin teruk lg ade laa. Huhu! Sampai rase tak leh nak wat keje. Kedai runcit kat opis nih punye laa jauh... Tak larat plak aku nak pegi dalam ari panas2 terik tuh. At last, aku tahan aje laa.. Tido kejap kat meja sambil teruskan wat keje mane yg larat. Bersin tak yah cakap laa. Sampai tak larat dah aku nih. But Alhamdulillah, menjelang petang sakit kepala tuh dah reda sket even tak sepenuh nye. Kat umah baru aku telan ubat.. Tuh pon dah dekat nak tido baru aku makan. Kalo hubby tak ingatkan, kompem aku dah lupe. Ekekekee! Thanx dear...

Pagi nih still ade flu n cough lg. Sore throat too! But kepala dah tak berat ngat cam semalam. Hopefully, kesihatan akan pulih semula. Actually, hubby n Zayyad pon kene penyakit yg sama. Zayyad paling kesian. Batuk sampai muntah2. Tp doctor kate kalo muntah tuh bagus, sebab dia buang kahak but aku kesian tgk anak bujang aku tuh muntah sampai abis kuar seme mende yg dia makan. Huhu! Dah laa makan pon kurang. Haihhh... Even last weekend, dia demam. Demam yg kejap2. But lately, he seems to be ok! Alhamdulillah... Cuma batuk nye masih teruk.

Story pasal anak bujang aku tuh, skang dia dah betul2 boleh berjalan. Dah nak berlari dah pon! Haha... And perkembangan yg paling seronok sekali skang, dia dah pandai follow ape yg kita ajarkan pada dia. Mudah sangat mengikut. Perkataan yg dia paling pandai nak sebut ialah "TET!" (means cat). Sampaikan teddy bear pon dia panggil TET!.. Ekekekekeee! Kalo mama count ONE to NINE plak, Zayyad akan sambung "TEN!" (even sebutan nye tak bape nak jelas lg)... Alhamdulillah, pandai anak mama. Kalo suh kiss, dia akan wat flying kiss sambil kate "Mmmuuuahhh!". And kalo main tembak2 ngan ayah, ayah kate "POOMMMM", Zayyad pon akan kate "POOMMMM" jugaklah! Hihi...

And from my observation, Zayyad tgh belajar nak bertutur. Sebab every time dia bercakap, dia macam nak story something. Siap tunjuk2 bagai, cuma masalahnye mama tak paham jek ape yg Zayyad cakap. Hehe! Bahasa nye tinggi sangat. Tapi mama layankan jugak... Kalo ayah atau mama buat sesuatu bunyi, Zayyad akan tengok and then suddenly dia akan buat bunyi yg sama jugak even kadang2 tuh tak sama langsung but we know dia cuba buat ape yg kami buat. Hehe! And Zayyad dah boleh faham kalo org marah atau cakap ngan dia (based on his reaction). I think ni perkembangan normal laa kot utk budak2 yg seumur ngan dia. Hehe!

Erm... Kisah lain plak. This week maybe nak balik kg kot coz nak pi kenduri kawin Loq n ieLa. Sepatutnye kami ke Johor last week but for some unexpected reason, plan tersebut terpaksa di batalkan (Sorry guys!). So, kene laa pegi kenduri sambut menantu je kat umah Loq. Hehe! Hopefully, semuanya berjalan lancar. Belom terlambat lg rase nye nak wish dorg "SELAMAT PENGANTIN BARU untuk LOQ &IELA"... Semoga berkekalan hendaknye hingga ke akhir hayat dan dikurniakan zuriat yg comel2 secomel parents nye. Hehe!

K lah, aku nak sambung wat keje. Sakit kepala macam nak menyerang semula nih. Kene bertindak sekarang! Ok guys... Chow Chin Chow!...

Monday, November 30, 2009

Aidiladha

Ingatkan kene beraye kat KL tahun nih. At last Alhamdulillah, lepas gak kami balik ke kampung. Biar pun sekejap jek dok kat umah abah, tp at least tak laa kami kesunyian pagi2 ari raye tuh. Hehehe!

Dengan gaji yg tak masuk lagi on that day, kami gamble jek, pg² bute ari raye tuh kami gerak balik ke kampung. Kul 5.15am gerak! Hahaha... Gilos tul! Mula² dah nak gerak malam sebelum nye tuh but lepas mengemas rumah, masing² dah exhausted. Ade yg tertido kat highway kalo drive jugak malam tuh. Huhu! And fortunately kitorg gerak pg raye coz dengar cite malam raye tuh jalan jammed gile² kat almost semua tempat... Huhu! Ade member yg balik ke Perak dari KL, stuck sampai 4 jam lebih baru sampai ke destinasi. Pheewwww!

Sebab ikut short cut, so kami sampai kampung awal gak laa... Dalam kul 8.30am lebih kurang. Tuh pon byk benti² gak coz hubby mengantuk. Hehe! Balik kg pon, kami tak raye ke mane². 1st sebab masing² kepenatan. 2nd, nak raye umah sape pon. Member² ramai yg tak balik raye kat kg. Paling2 jauh pon lawat jiran² aje laa... (Lawat ker??? Haha...)

So, dapat laa lepak sehari kat umah abah. Ari Sabtu, pg² bute kami dah gerak ke umah along. Coz kitorg nak attend kenduri kawen anak Pak Ngah (adik arwah mak) kat Cheras. Dalam kul 7.30am kami gerak ke Senawang, sampai sane dalam kul 10am. Lepas breakfast, kami pun gerak ke Cheras. Puas gak pusing² highway cari jalan ke Kg Cheras Baru tuh. At last, abg long anak pakngah datang jemput kitorg kat Shell. Haha! Kalo tak, sampai ke petang laa kitorg dok pusing² kat Cheras tuh nampak nye. Hihi...

Lepas makan, tgu pengantin sampai. Lame gak laa kitorg lepak kat situ, sampai pening² kepale sebab ari panas. Dalam kul 2pm, baru pengantin sampai. Then after that kitorg pon mintak diri. Abah ngan along sefamily sempat laa singgah umah kitorg utk rehat². Dalam kul 5++ baru diorg gerak balik.

And semalam, adalah hari mengemas rumah. Mengemas dan berehat. Sempat gak masak sup tulang kegemaran hubby. Hehe! dapat bekalan tulang dan daging korban from abah. And malam nye, kitorg pi jalan2 kat giant KJ sat beli barang sket. So, ari nih dah start keje semula lepas 3 ari bercuti. Huhu! Tak puas rasenye. Maybe this week nak balik umah mak kat Lipis plak but still in our plan. Tak sure lg. Tgk keadaan dulu laa... Hehe!

Ok laa... Nak sambung keje. Gamba tak sempat nak transfer lg. Kalo dah transfer nanti, aku tepekkan laa kat sini. Hehe! K laa... Daaaaaaaaaaaa!

p/s: Zayyad baru 'dapat kaki'. Seronok sangat rasenye tgk dia berjalan ke sane sini. Aiseh! Rindu plak kat dak bucuk tuh... Huhu!

Wednesday, November 25, 2009

New Hair Cut

Ptg semalam, pas balik keje, cam biase gi pickup Zayyad kat skul. Then suddenly En Hubby told me yg dia nak potong rambut. Kat mane lg? Kat tempat favourite dia laa kat KJ tuh. "Ravi's Gunting Rambut". Sampai india yg potong rambut tuh pon dah kenal kami anak beranak. Ekekekee!

So, dah alang2 hubby nak potong rambut, aku suggest laa suh potong rambut hero kecik aku tuh sekali. Rambutnye dah panjang sampai mencucuk telinga. Yang belakang plak macam dah boleh diikat. Muehehehehe! Kusut plak aku tengok. Then, bile sampai turn Zayyad, hubby laa yg tolong pegang dia kat kusi tuh. Siap kene umpan ngan mainan lg! India kedai tuh laa yg bagi. Hihi! takut dia tak reti nak dok diam.

Tapi, rupa-rupanye baik jek dia dok atas kusi tuh. Takde laa meronta2 ker, menangis ker... Tp puas gak laa mama umpan dia kasik tak bosan. Haha! Sekejap jek india tuh gunting, dah ensem anak mama. :x :x

So, layan aksi2 Zayyad sepanjang proses memotong rambut dijalankan semalam. Hehe!

Redha aje laa rambut kene potong... Hehe!

Tuesday, November 24, 2009

Zayyad @ 1 Year 1 Month

Alhamdulillah... Sabtu lepas, umo Zayyad dah genap setahun sebulan. Banyak perubahan yg dapat aku lihat pada dia. Antaranya, skang zayyad dah:

1- Laju sangat berjalan! Tak reti dok diam langsung. Pantang letak kat bawah, terus meluru jek. Dia dah makin tegap... Tak mudah jatuh lg dah. Petang² kalo ari cuti, mama n ayah kene bwk round keliling umah jalan kaki.
2 - Pandai clap dah. Cikgu ajar kot! Dulu² kalo clap pon, tak bertemu pon dua2 tangannye. Skang dah makin pandai.
3- Tau wat flying kiss. Pon blaja kat skul. Tiba2 mase pickup kat skul last week, cikgu dia cakap "Ayyad dah pandai wat camni..." sambil tunjuk flying kiss. Hehe!
4- Pandai tiru gaya n cakap org. Even sebutan nye kadang2 tak kene langsung, tp tone tuh dah betul. Cuma pitching jek lari sket! Haha... Kalo Tom Tom Bak punye iklan, mmg dia tak berganjak laa, sampai lah Aznil sebut "Anmum Essential......... Tom Tom Bak!!!".. Pastuh, dia tiru laa dalam bahasa dia, siap ngan gerak tangan lagi tuh. Hik! Hik!
5- Pandai wat bunyi konon2 nak takutkan org. Kitorg wat bunyi nak takutkan dia, last2 dia pon wat bunyi camtuh jugak! Ekekekeeee....
6- Pandai panggil ayah walaupon bunyinya cuma "TAH"... Tp mmg camtu laa dia panggil ayah dia wat mase skang. Selagi ayah dia tak menyahut, dia akan panggil la. Kadang2 sampai terjerit2. Mama plak, dia jarang sebut tp sekali sebut tuh, betul laa "mama... Hehe! :X :X
7- Kenal 'CAT'. Binatang kegemaran dia. Pantang kuar umah, dia akan jenguk umah nenek sebelah sambil tunjuk2 n cakap "Teh! Teh!" Kalo nampak jek. punye laa dia excited. Kucing tuh plak yg takut ngan dia n lari, bukan dia. Haihhh... Ayyad... Ayyad...
8- Pandai sangat merajuk. Pantang laa kene marah sket, dia punye nangis tuh sampai tersedu2. Dia takkan berhenti sampai laa org yg marah dia tuh pujuk dia semula. Org lain pujuk tak leh! Hihihi...
9- Kurang makan semula. Dia paling suke pon biskut2, roti n some sweet or jelly. Puas mama wat macam2 nak bg dia makan nasik, tp setakat 2-3 suap aje laa dia makan. Pastuh, dia kuarkan semula. Camno tuh? Naik risau gak mama sebab Ayyad takmo makan nasik. Nak kene suap nestum semula nih! Huhu...
10- Pandai memberi kalo diminta, even dia tak redha pon nak kasi. Lepas bg, dia majuk lah! Hai laa, anak... anak...

Semoga anak mama yg sorg nih, semakin bijak dari hari ke hari... Sentiasa sihat dan ceria, dilindungi Allah selalu dan membesar dengan baik. Sebab seteruk mane pon hari yg mama lalui, semuanya akan hilang bila mama peluk Zayyad....

Luv you my baby...

p/s: Pic to be uploaded soon...

Tuesday, November 17, 2009

To my dear Hubby...

15-11-2009...

Genap 2 tahun usia perkahwinan kita. Tak sangka, dah 2 tahun kita hidup bersama. Mengharungi susah senang, kecewa dan bahagia bersama. Walau dugaan datang bertimpa-timpa, Allah Taala tetap mengirimkan ruang bahagia dalam rumahtangga kita. Alhamdulillah, terima kasih Ya Allah atas setiap nikmat kurniaan Mu itu...

15-11-2007 : Saat diijabkabulkan...

Paling membahagiakan, kehadiran putera sulung kita yang semakin lincah dari hari ke hari. Dia lah penawar suka dan duka kita, pengikat yang mengeratkan lagi cinta dan kasih kita. Dialah permata hati yang menyinari hari-hari kita. Terima kasih sekali lagi Ya Allah di atas keindahan kurnia itu.

Walau tiada sambutan yang meriah, walau tiada hadiah berbalas, namun ketahui lah bahawa tarikh itu sangat bermakna... 2 tahun lalu, tiada yang lebih membahagiakan dari saat terlafaznya akad yang menyatukan hati kita. Tiada yang lebih menggembirakan dari saat termeterainya kita sebagai suami isteri yang sah. Saat itu, hati ini hanya untukmu. Tertutup sudah pintunya buat yang lain.

Abang... Maaf kerna kadangkala hatimu terluka. Diri ini tidaklah sempurna. Bukan jua yang terbaik di dunia. Dalam mencuba kadangkala tersasar juga. Namun, harapan tetap di bina, moga sekurang-kurangnya di matamu diri ini seorang isteri yang sempurna.

Abang... Terima kasih atas setiap curahan kasih sayang mu, atas setiap pengorbananmu, atas bimbinganmu, atas bibit kemaafanmu, juga kerana masih sudi menerimaku dalam hidupmu. Terima kasih atas segalanya. Semoga hubungan kita akan kekal bahagia dan gembira selamanya. Moga bertambah teguh cinta kita. Moga kita dikurnia lagi anak-anak yang comel seperti putera kita, Zayyad dan moga mereka terasuh dan menjadi anak yg taat, berguna dan soleh/solehah.




Buat abang,
HAPPY 2nd ANNIVERSARY my DEAR...
I will always love you, for the rest of my life.
Love you so much!

Monday, November 2, 2009

Birthday Celebration Part II - Combination of 4!

Seperti yg dirancang, Alhamdulillah... Akhirnya kami berjaya merealisasikan impian untuk membuat besday party bersama² utk anak-anak kami. 'Kami' yang dimaksudkan disini adalahaku+hubby, sue+man, atie+pian & paa+liza. Kitorg dah plan mende nih dari last month lg. Risau plak tak jadi coz biase nye mende² yg beria2 sangat di rancang nih, tak menjadi. Hahahaha! Tu dari pengalaman aku laa... Ekekekeke... But Alhamdulillah kali ni, semua nya berjalan lancar.

Camane leh dapat idea nak wat combine celebration nih? Sebab semuanye bersalin dalam tarikh² terdekat between October n November. Alya lahir 17-10, Zayyad plak 21-10, then kuar laa Nina on 1-11 and lastly Ajeem on 19-11 (walaupun dia kuar dulu tp dia last on the list.. Hehe!). And after discussion, the most suitable date utk wat party nih ialah on Nina's birthday, 1st November 2009 bersamaan semalam. Lucky Nina! Hehehe... Dan celebration pon dibuat kat umah Nina merangkap umah Atie n Pian. Sebab? 1st, it's Nina's birthday and 2nd sebab kami nak terjun kolam lepas makan. Haha!

So, as per planned, majlis pon berlangsung dengan lancar semalam. A few frenz invited but not all can make it. Ade laa hal masing². But yg penting semua happy. Makanan pon cukup utk kami semua, siap berlebih2 lagi coz ade rajin masak makanan extra. Thanks all utk makanan yg sedap² tuh! Heaven gilak... Huhuhu! Nasik minyak+sup+acar+puding susu hidangan dari tuan umah, Puan Atie... Hehehe! Puan Liza plak buat ayam masak merah, kerabu epal n macaroni soup. Yummy! Puan Sue masak kurma daging and puding caramel. Wuhuuuuuuu!!! Aku jek masak bihun goreng. Simple nak mampos! Ekekekeeee... Nasib laa ade tugas lain iaitu menguruskan hal ehwal kek dan hiasan dalaman. Muahahahahaaa! Tp, tak laa terhias pon! Haha... Thanks to ayah² (Man, Pian n my lovely hubby) yg rajin tolong mendekorasi tempat sambutan & melayan anak² sementara mama² bz kat dapur. Even bahan dekorasinye sket (kang beli byk2 membazir plak kan... Ekekekekee!), tp korg berjaya mendekorasi dengan baik. Tahniah! Haha...

So, jom layan gamba² sekitar majlis...

The Cake!

Cake with candles...

The foods...

Kids with Dads.....

Kids with Moms......


Mak, Bapak n Anak-anak

Family picture...

Pool Time !!!

Friday, October 30, 2009

ONLINE CONTEST~SENYUMAN CERIA SI COMEL.

Macam teruja plak nak join contest nih. So, aku pertaruhkan gamba² Zayyad kat bawah nih:

Nama : Muhammad Zayyad Raziq bin Mat Asri
Umur : 1 tahun 1 minggu 2 hari (mase entri nih dibuat... hehe!)

1st pic: That pic adalah antara gamba favourite aku sebab masa amik tuh, dia sangat² happy! Ketawa sungguh² ngan Acik dia. Padahal main gigit² jelly jek! Luckily, hubby sempat snap that moment bcoz i think he's very² cute on that time. Hehe!

2nd pic: Mase nih aku tak perasan langsung yg Zayyad betul² excited n happy mase tgh potong kek utk 1st birthday dia on 21st October lepas. Lebar betul senyum nye! Each time aku tgk pic nih, aku mesti senyum jugak! Hehe...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

So, pada sape² yg rase nak join contest nih jugak, JOM lah! Senang aje... Klik kat SINI terus atau boleh refer pada description kat bawah nih...

Buat julung2 kalinya, SMILEYKIDZ ingin menganjurkan

ONLINE CONTEST~SENYUMAN CERIA SI COMEL.

Hadiah yang ditawarkan adalah:

Pemenang Utama x 1 org:
Outdoor fotografi selama 1 jam
~unlimited shots~
~1 sticky album dengan 20kpg gambar terbaik~

******************

Pemenang sampingan x 2 org:
Voucher fotografi SMILEYKIDZ bernilai RM50

So apa tunggu lagi???
Sertai online contest ini sekarang. :)
Online contest ini di buka dari tarikh:

15th Oktober 2009 - 31 Oktober 2009 jam 11.59mlm.

Terbuka kepada si comel berusia 1day - 4 thn sahaja.

Cara2 penyertaan?

  • Jadi Follower SMILEYKIDZ dan Add SMILEYKIDZ di dalam bloglist anda
  • Letak banner contest ini di sidebar blog anda dengan link ke entri ini
  • Buat entri mengenai Online Contest ~ Senyuman Ceria Si Comel ini di dalam blog anda
  • Kemudian, upload gambar si comel di dalam entry tersebut dengan senyuman yang paling ceria/happy/sweet. TETAPI hanya SATU (1) gambar terbaik akan di nilai.
  • Jangan lupa nyatakan nama si comel dan umurnya.
  • Dalam entri tersebut pastikan anda mention dan link ke SMILEYKIDZ .
  • AMARAN: no link back will be disqualified
  • Bila anda dah puas hati dengan entry tu, TINGGALKAN komen dan LINK entry tersebut di dalam ruang komen entry online contest ini.
  • Tetapi sebelum itu..sila baca syarat2 penyertaan di bawah:
Syarat-syarat Penyertaan dan disclaimer:
  • Terbuka kepada semua mommies/daddies yang mempunyai anak berusia 1hari - 4 tahun.
  • Anda boleh upload seberapa banyak gambar senyuman si comel TETAPI hanya SATU (1) gambar terbaik akan di adili.
  • Dalam gambar2 tersebut, mestilah gambar INDIVIDUAL. Kalau ada 2 orang dalam gambar itu, secara automatik gambar itu tidak akan di adili.
  • Kalau anda ada lebih dari seorang si comel, boleh upload gambar mereka tetapi MESTILAH gambar INDIVIDU tau!!
  • Entry anda HANYA akan di adili oleh SMILEYKIDZ.
  • Keputusan peraduan ini adalah MUKTAMAD.
  • Penyertaan dibuka dari 15th Oct 09-31th Oct 2009, jam 11.59pm.
  • SMILEYKIDZ akan memula sesi penilaian pada bila2 masa.
  • SMILEYKIDZ akan meninggalkan komen di dalam entri anda setelah diadili.
  • Sebarang pertukaran gambar selepas di adili tidak akan di ambil kira
****************************************

Contoh gambar senyuman ceria si comel adalah seperti banner contest ni.
Ceria kan senyuman tu?
Tapi sebab anak sendiri so automatik disqualified. ha ha ha

SO apa tunggu lagi??
Jangan tunggu lama lama .. nanti lama lama.. langsung terlupa buat entri .....

Kalau ada sebarang pertanyaan, boleh tinggalkan komen di entri ini ataupun emailkan ke smileykidz.photo@gmail.com.

So, agak² cukup happy n ceria tak gamba Zayyad kat atas? Hehehe... Thanks to penganjur sebab anjurkan contest nih. Hopefully boleh menang... Hihihi!

Thursday, October 22, 2009

Mini Besday Celebration

Oleh sebab besday Zayyad fall on weekdays, so aku mmg tak dapat nak prepare a big celebration for him. Tambahan plak pagi² semalam aku dah kene bwk dia pi klinik for his checkup appoinment. Ape yg aku sempat siapkan just some 'Goodie Bags' for his frenz dekat skul (nursery). Tuh pon sebab aku mmg dah beli n prepare brg nye awal² since open house ari tuh lg. tinggal nak packing aje. Akibatnye, malam Rabu ari tuh aku tido agak lewat sebab dok packing jajan² tuh utk dibwk keesokan hari nye...

Jadi, ape yg mama mampu dan sempat siapkan dalam keadaan yg tak bape nak cukup mase malam td, cuma a small birthday party among family aje utk Zayyad. Hehe! Mujurlaa ade along aku yg tinggal agak 'hampir' dengan KL iaitu Senawang, N9. Hehe! Dekat laa tuh kan, setakat sejam perjalanan jek kalo tak jem. :p

Sebab ape aku celebrate sampai ke sane? Sebab kalo celebrate kat umah jek, lg kesian kat Zayyad. Cuma ade mama, ayah n acik aje. Nanti sape nak abis kan kek yg byk² tuh? Bcoz of that, mama decide nak celebrate kat umah mak long coz kat sane ramai abg² n akak² sepupu Zayyad yg ade. So, happening laa sket kan??? Zayyad pon seronok sangat nampak nye sebab ramai org yg layan dia especially kak Mimi ngan abg Akim. Sampai tergolek² dia main kat dalam bilik sebab seronok punye pasal! Haha...

So, just layan aje laa a few picture yg sempat di snap malam td...

Kek yang di sponsor oleh Acik... Hehe!

Upacara memotong kek.. Excited sangat plak hero aku nih! Ekekekeee...

Minum air sendiri. Pandai anak mama!

Mee goreng yg sedap air tangan mak long Zayyad... Yummy!

Zayyad wif Kak Mimi. Yg baju merah tuh plak ialah abg Akim.

Wednesday, October 21, 2009

Zayyad @ 1 Year-Old

Zayyad sekarang...

- Seberat 10.2kg dan setinggi 79cm. Pagi tadi baru bawak dia pegi klinik utk 1 year appoinment and timbang. Kene cucuk dia ari nih! Hihi...

- Dah banyak gigi. Ade 8 batang semua nya, 4 atas dan 4 bawah.

- Still suka kutip n masukkan barang² ke dalam mulut dia.

- Dah boleh berdiri sendiri tanpa berpaut pada apape, cuma antara rajin dengan tak aje laa dia nak buat...

- Dah boleh menapak. Even tak laju and tak kuat lagi tp dah asyik nak berdiri n berjalan aje keje nye skang. Dapat jugak dia buat 3-4 langkah each time sebelum terduduk semula. Hehe!

- Pantang dengar lagu (especially kids songs), mesti nak bergoyang² n terhenjut² badan nye. Pastu tangan mesti nak lambai² sambil tersengih² tunjuk giginye yg dah banyak tuh.

- Ade gaya senyum baru. Semenjak 2menjak gigi dah bertambah nih, kalo sengeh tak sah tak tayang semua gigi dia tuh. Haha!

- Dah pandai sedut air guna straw. For that, mama belikan baby cup baru utk Zayyad as a present sebab dah pandai sedut air guna straw. Hehe!

- Sangat suka berborak. Bila cakap² dangan dia, kemain dia balas borak. Macam² laa perkataan yg kuar yg hanya dia aje yg paham. Mama ngan ayah IYE kan aje...

- Dah pandai tiru ape yg mama n ayah ajar. In terms of perbuatan laa... Kalo mama menyanyi sambil wat gaya tangan, dia pon buat jugak. Kalo mama hug, dia pon hug mama balik. Kalo ayah main tembak² ngan dia, dia tembak ayah balik! Hehe... Seronok sangat tgk!

- Dah mula faham kalo org marah dia. Kadang² dia menangis, tp most of the time dia balas balik. Huhuuu... Kalo kate NO, dia tau 'tak boleh buat'. Kadang² dia ikut, kadang² saje wat org sakit ati... Dia akan buat jugak then lari sambil tersengih². And kalo mama suruh bu-bum, dia paham and baring. Sometimes terus nak tido. Hehe!

- Sangat aktif dan lasak.

- Kalo dah pegang sesuatu kat tangan, dia tak akan lepaskan sampai kita amik mende² tuh dari tangan dia. Dia sanggup bergerak sket² (meniarap atau mengensot) daripada lepaskan barang tuh. Kelakar plak kalo tgk kekadang tuh! Haha...

- Dah mula menampakkan usaha² nak memanjat pagar kat dapur plak! Pasni ayah kene buat pagar tinggi lagi laa nampak nye... Haihhh...

- Dah pandai bosan and bising kalo ade mende yg tak kene kat hati dia. Selagi tak di ikutkan, selagi tuh laa dia menjerit n mengamuk².

- Dah pandai marah kalo org amik barang yg ade kat tangan dia. Kalo dia yg amik barang kat tangan org, takpe plak! Huhuuu...

- Pandai nak berkawan tapi selalu tak kena cara. Camane org nak kawan kalo asik kene tepuk kat kepala jek?? Hai laa anak mama... Ganas! Hihi...

- Dah pandai makan biskut or keropok/kerepek sendiri. Tak yah mama suapkan.

- Suka 'mengemas' especially kalo dia nampak pakaian yg berlonggok² kat dalam bakul. Memang dia buat macam menuai padi laa nampak nye...

- Dah pandai pilih org nak ikut. Bukan cam dulu, sesape amik pon OK asalkan dukung n bawak dia berjalan. Skang tak dah. Kalo tak biase, dia takkan nak pegi kat org tuh. Kalo dah lame sket, maybe laa... Tuh pon ikut mood dia.

- Dah mula pandai nak sebut mama n ayah, tp kadang² jelas kadang² tak. InsyaAllah, tak saba nak tgu masa tuh... Hehe!
Itu dulu kot wat mase nih. Kalo ade mende lg yg aku tertinggal, aku akan update later. Semoga Zayyad dilimpahi dengan segala kebaikan oleh Allah... Amin! Happy birthday, sweetheart...

Happy 1st Birthday, Zayyad Raziq !

Alhamdulillahi Rabbil Al'amin... Dengan izin NYA, genap laa setahun umur Zayyad hari nih. Selamat Hari Lahir di ucapkan buat anak kesayangan mama & ayah nie... Semoga Zayyad sentiasa sihat dan ceria selalu, dipanjangkan usia, dimurahkan rezeki, menjadi anak yg soleh, membesar dengan sempurna serta berada didalam lindungan dan keberkatan Allah selalu. Tiada yg lebih bermakna dalam hidup mama selain melihat Zayyad gembira, sihat dan tersenyum selalu... Semoga mama dan ayah mampu mendidik Zayyad untuk menjadi seorang anak yg berguna dan bertanggungjawab kepada ibu bapa, bangsa dan agama. Percayalah, kasih sayang mama dan ayah untuk Zayyad melebihi segala apa yang ada di dunia ini. Jadilah anak yang mengenang jasa dan taat, ok!

Terima kasih kpd family dan kawan² yang wish utk Zayyad tak kira lah dengan cara apa sekali pun. SMS, YM, Facebook, Blog, Friendster, Call....etc. Thank you so much, ok! Walaupun maybe Zayyad tak paham pon setiap ucapan tuh sekarang, insyaAllah satu masa nanti dia akan tau dan paham semua tuh, bahawa ramai auntie², uncle² dan kawan² yg ingat besday dia dan sayangkan dia.

Merasai sendiri bagaimana rasanya menjadi seorang ibu, mengandungkan, melahirkan dan membesarkan, membuat aku lebih mengerti makna sebuah kehidupan. Bahagia... Kehadiran Zayyad setahun lepas mmg memberi sebuah pengalaman baru dalam hidup aku dan hubby. Melihat sendiri bagaimana dia lahir dan membesar depan mata kami, membuatkan hidup kami rasa sempurna. Terima kasih Ya Allah, atas kurniaan terindah dariMu buat kami suami isteri. Sesungguhnya, tak dapat aku bayangkan hidup kami tanpa kurniaan ini. Perasaan sayang mmg tak dapat nak dizahirkan dengan kata-kata. Hanya ALLAH yang tahu segalanya...

So, buat permata hati mama dan ayah, doa kami segala yang terbaik buat Zayyad. We love u so much, sayang... So0o0oooooo0oooooooooooooooo much!
Mmmmmmmmmuuuuuuuuuaaaaaaaaahhhhhhhhhh.......................

Tuesday, October 20, 2009

DIARHEA...

Atau dalam bahasa mudahnye, cirit-birit. Aduyaiiiii... Puas aku pk, ape laa yg aku makan sampai kene penyakit nih. Seawal 5 pagi aku dah terjaga sebab perut dah memulas² mintak dilawaskan. Huhu! Setengah jam aku dok meneman toilet kat bilik tuh. Setakat nih, dah 3-4 kali aku lawat rumah kecik tuh! Nak kate sebab sambal yg aku masak semalam, nape hubby ngan acik tak kene plak? Bile aku ingat² semula, maybe ade kene mengena ngan makanan kat opis nih semalam.

Semalam, kat floor aku nih mmg ade wat majlis makan² sempena sambutan Raya & Deepavali anjuran K&D team (team aku laa tuh!). As a team member, sorg kene bayar RM10 tp makanan nye mmg heaven laa! Makan tak hengat... Maklum laa, kitorg sanggup tahan perut tak pegi lunch demi nak tunggu makan free punye pasal. Haha! Lepas abis jek ucapan manager² dan bacaan doa, kami terus serbu makanan yg tgh melambai² kat belakang tuh. Ini lah mende 1st yg sempat aku amik n makan:
Ok lorrrr.... Cuma rendang² nye kurang masin. Hehe! Sebab tanak rugi RM10 aku, aku pon usya lg makanan yg aku lom rase. Ermmm... LAKSA! Aku pun amik setengah foam bowl wat rase. Tak larat nak makan byk2 sebab dah kenyang gilak perut nih!

Abis makan, sharp² waktu keje abis. Terus aku balik umah. Semalam ok lg! Tetiba pg td perut dah rase tak sedap. So, aku mmg suspect something wrong laa ngan foods yg aku makan semalam.

Sampai kat opis td, dengar si trainer Mira citer² pasal 2 org housemate dia yg jugak kene cirit-birit. Hoh! Means, bukan aku sorg laa yg menderita nih! Aku pon tanye² laa dia, then diorg suspek laksa semalam tuh adalah punca nye. Sebab? Housemate Mira kene tp dia tak coz semalam dia tak makan pon laksa tuh. And, Man pon inform aku pg td yg Din MC ari nih pasal masalah yg sama, cirit-birit. Haiiiyooooooooo... Tp aku takde laa sampai MC. Bleh tahan lg. Makan pil Chi Kit Teck Aun sudddeeeeyyyyyyyyyyy.... Hehe!

So, sampai skang perut aku tak bape ok lg. Maybe sebab sisa² laksa tuh ade lg dalam perut aku nih. Huhu.. Hopefully tak berlarutan lah. K laa seme. Sampai sini dulu laa. Nak wat keje plak! Next time aku membebel lg.

Daaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!

Zayyad & Sumi Jelly

Beria-ria sungguh anak bujang aku nih main dengan sumi tuh. Mase rakam aksi dia geget sumi jelly nih, dia tgh excited giler! Ekceli dia main ngan Acik dia. Konon² dia acah Acik dia dengan cara menggeget sumi tuh kat mulut dia n biarkan selama mungkin, then Acik dia akan buat² terkejut pastuh dia akan ketawa dengan beria nya... Hehe! Ayah dia laa yg dok rakam aksi² dia kat atas tuh. Selagi tak penat, takde laa dia nak berenti nye... Hehe!

Monday, October 19, 2009

Conversation of 2 kids!

Peristiwa berlaku di rumah Mama_Alya@Lieza semasa majlis makan² last 2 weeks. Hehe! Seronok tgk gelagat dorg nih. Just layaaaaaannnnnnnnnnnnn.......

Click to enlarge image. Hehe!

Open House Punye Story...

Alhamdulillah, berjaya gak aku wat open house tahun nih. Walaupun tak de laa besar²an, tp aku seronok dapat jamu kawan² makan. Sedap ke tak? Ntah laa... No komen! Terpulang pada yg merasa. Hehe! Kepada yg hadir, terima kasih banyak² sebab sudi gak sampai umah aku yg agak jauh dari org lain tuh. Ekekekekee!

Walaupun majlis sepatut nye start kul 3pm, ade gak yg sampai awal. Hehe! Nasib baik semua dah ready mase tuh. Tak kesah laa awal ke lambat, yg penting korg datang. Thanks again... Adik iparku, Daus ngan fiance, Adi adalah antara yg terawal. Pada kengkawan, Bob Hisam and family, Atie+Pian+Nina, Zie+Ayu+Akil, Usop+finace+frenz, mekasih. Tak lupe kawan2 opis aku Kak Ina, Man, Kak Afzan, Fadzil+wife, Din+wife, TQ all! Nad+Midi+Adam, Fyza+Hafiz+Fawwaz... Thanks my fren. Kawan² hubby pon ade yg singgah... Mekasih ye! Jiran² yg datang pon mekasih coz sudi memeriahkan umah aku yg sempit tuh. Haha! Kalo ade lg yg tertinggal n tak disebut disini, mintak mahap... Tp aku mmg berterima kasih atas kehadiran korg semua. THANKS ALL !!!

Pada yg tak 'ter'jemput, aku mintak maaf sesangat. Maybe dalam bz² tuh, aku termiss utk msg korg. Ampun ye kengkawan!

Alhamdulillah, makanan pun byk yg habis. Tak laa membazir sangat. Paling laku menu Nasik Ayam kami. Hehe! Selain tuh, ade gak Nasik Impit+Kuah Kacang+Sambal Tumis Ikan Bilis+Lontong. Sempat gak aku siapkan mee/bihun sup. Wat desert sket, agar² ngan karipap buatan Acik. Ade gak rendang daging sket sebab hubby ade beli lemang as additional. Di samping tuh, ade sket kopok, kuih² n biskut raye sebagai kudap-kudapan sambil layan movie kat HBO. Hehe...

Tak sempat nak snap gamba langsung sebab org datang tak putus². Cadang nak snap gamba masakan kami tuh, tp tuh pon tak sempat. Ekekeekekee! Zayyad pon bukan main ceria nye tgk ramai geng n kengkawan dia yg datang sampai lupe nak tido. Pastuh, malam nye mula laa ke'pengsan'an mengalahkan mama n acik yg memasak. Haha! So, thanks to adik aku, Acik yg mmg byk tolong aku wat preparation utk majlis nih. Tak lupe wat hubby tersayang, yg jugak byk membantu kami menyediakan ape yg patut di samping menjadi MR. MAMA sementara aku n Acik bz memasak kat dapur. Hehe!

Pada yg tak dapat datang, takpe. Mungkin takde rezeki nak jumpe n berkumpul ngan korg. InsyaAllah, kalo ade rezeki dan dipanjangkan usia, next year aku jemput lagi korg ye... Jangan serik plak nak datang sebab jauh k! Haha...

Daaaaaaaaaa!!!

p/s: Congrates to Yan and Said for their 1st newborn of baby boy. Tak merasa gak ko Yan nak datang open house aku. Ingatkan sempat! Ekekekeee...

Monday, October 12, 2009

Open House Along

Rabu, 30 September 2009:


Entry lapuk jek nih. Dah lama nak update tp takde kesempatan. Gamba nih aku snap mase majlis open house kat umah along last 2 weeks. Rushing jek dari KL pas keje, sebab along wat open house pon tiba2 jek. Hehe! Mujur KL ngan Senawang tuh dekat. Kalo jauh, mmg TAK laaa... Haha!

Ini adalah open house pertama yg aku pegi sempena raye nih. So, just enjoy da moment!

Thursday, October 1, 2009

Pa'ah...

Anak dare tunggal Angah aku nih, nak lawan mata abg Ayyad kot??... Ekekekekeeee! This is the latest pic of my niece @ cousin Zayyad yg lahir bulan 5 ari tuh. (Sila bukak SINI kalo tak hengat sape dia. Hehe!) Kredit to Kak Long utk gambo yg dia amik nih. Sangat cute, OK!

Tuesday, September 29, 2009

Zayyad @ 11 Months

2 Syawal yg lepas genap laa umo Zayyad 11 bulan. Alhamdulillah, Zayyad dah makin besar. Sekejap jek mase berlalu. Pejam celik, pejam celik, Zayyad dah pun pandai macam². Kali ni, kebetulan tarikh 21hb tuh sama dengan besday Mak Ngah dia. Dapat laa jamu cousins Zayyad semua dengan kek besday tuh. Hehe!



So, perkembangan zayyad skrg, dia...

(1) Dah makin kurus. Last timbang mase checkup, berat dia turun ke 9.2kg. But, mase tuh dia batuk teruk n asik muntah2. Makan byk tp byk jugak yg kuar balik. Huhu! Maybe skrg dah bertambah berat kot! Hehe...
(2) Sangat lasak!
(3) Dah pandai lambai nak babai. Kadang2 sampai dua² tangan sekali dia lambai. Hihi!
(4) Makin kuat membebel n berborak. Tp guna bahasa dia laa... Kadang² menyanyi mendayu². Kalo Aizat ade 'Lagu Kita', Zayyad ade 'Lagu Dia'.. Haha!
(5) Sangat suka n kuat makan! Semua mende dia nak telan. Apape yg mama n ayah makan, semua dia nak rase.
(6) Dah pandai sedut air guna straw. Kalo dulu, straw tuh di gigit2 aje. Sejak dah pandai ni, asik laa nak minum air pakai straw. Huhu!
(7) Berdiri sendiri dah boleh tp penakut ya amat! Kalo dia tak perasan, boleh jek berdiri lelama. Kalo dia sedar, cepat jek cari tempat berpaut.
(8) Suke tgk kartun yg menyanyi²... Contoh; Wonderpet. Haihhh... Dah name nye pon budak² kan?...
(9) Dah pandai kiss mama n ayah walaupun kadang² bukan dia kiss, tp dia geget! Wallaaa weh...
(10) Dah pandai mengikut ape yg mama n ayah ajar cuma tak betul sebutan nye. Suruh panggil CAT, jadi TEH... Ekekekekeke! AYAH jd ATATAHHH.. Kekadang tuh ade gak bunyi nye sket²...
(11) Dah mula kenal n takut kat org. Kalo tak biase, sure dia wat muke pelik.
(12) Suka tolong mama 'mengemas'. Pantang tengok mende berlonggok, dia mesti nak 'kemas'! Lepas alih ke kanan, dia longgok ke kiri plak.. Pastuh, ke belakang, then ke depan plak! Sampai laa jemu...



(13) Cepat boring kalo org tak layan dia main. Kalo dia boring, mula laa dia wat perangai. So, yg selalu jd mangsa dia untuk ajak main ialah AYAH. Ekekekekeee!
(14) Suke wat bunyi manja/mengada kalo tanak atau tak puas hati dengan sesuatu... Selagi tak dapat, dia akan nangis sambil tepuk2 lantai or melonjak² kan badan (kalo baring).
(15) Kuat majuk! Sampai berguling² menangis kalo tak dapat ape yg dia nak.
(16) Dah pandai turun tangga/katil sendiri. Dulu main terjun jek kepala dulu, skang dah pandai hulur kaki dulu. Ehehehe!
(17) Sangat manja...

Ermmm... Ade lg tak agak nye? Tak ingat laa... Byk ngat perangai dia skang. Hehe! Tp yg ni aje laa setakat nih yg aku ingat. Kalo ade aku tambah kemudian.

So, semoga anak mama sentiasa sehat dan ceria selalu. Luv u so much!Mmmmmmmuuuuuaaaaahhhh.....

Daaaaaaaaaa!

Monday, September 28, 2009

Raye... Raye... Raye...

Hah! Kembali bekerja. Ade saki baki mood raye lg nih. Email pon tak bape nak masuk ari nih. Untung gak keje bergantung ngan email nih kadang2. Kalo email server ddown or tak masuk, takde laa keje. Tapi, bosan gak dowhhh... Kalo sepanjang ari takde email, baik takyah masuk keje kan? Huhu... Kalo leh lepak2 kat umah takpe laa.. Bes gak! Hehehe...


Ape cite ari raye tahun nih? Alhamdulillah, kalo raye tahun lepas aku dok bawak perut yg memboyot ke sane sini, tahun nih bawak anak laa plak! Hehe... Dok kutip duit raye kat umah org. Haha! Tahun nih, giliran beraye kat kg hubby. So, raye pertama Zayyad adalah kat Kuala Lipis. Ekceli, plan awal nak balik kg start dari 17hb lg. But suddenly hubby dapat tau cuti dia approve start 19hb sampai 23hb jek! Haihhh.. Terpakse laa aku tukar plan jugak. Carry fwd cuti aku on 18hb tuh ke 24hb. Bagus gak tuh! Hehe...


So, Jumaat tuh aku still pegi keje lg laa walaupon hati dah kat kampung. Huhu! Sampai kat opis, semua pon nampak sangat dah takde hati nak keje. Mood raye dah penuh dalam opis! Haha... Kete tak byk, parking kosong, e-mail pon tak masuk, meja pon dah byk kosong coz majoriti org dah start cuti Jumaat tuh. Email pon masuk setakat kol 10am jek! Semua pakat2 nak balik awal ari tuh. Menjelang kul 12pm, opis LENGANG! Tinggal aku sorg2 jek...Aku nih pon, mujur hubby datang lambat jek jemput aku kat opis. Kalo tidak, takkan laa aku nak tercongok sorg2 kat opis tuh! Huhu... Hubby plak datang lambat. Dalm kul 1pm++ laa, baru hubby sampai. Aku dah kuar opis awal2 dah, tgu hubby kat bawah. Bosan seyhhh! Mane de org dalam opis. Tak caye??!!! Tgk laa nih...



Kan takde org tuh... Aku sempat laa snap before balik ari Jumaat ari tuh. Hehe! So, lepas hubby pickup aku, kitorg amik Zayyad plak kat nursery. Sampai kat umah, Daus dah siap tolong sidaikan pakaian yg aku basuh malam td. Daus ade kat umah coz dia nak balik sekali ngan kitorg. Khamis tuh kitorg pi amik dia kat Shah Alam. Hubby cakap nak gerak dalam kul 4pm. Untung2 leh sampai awal kat kg. Lepas siap packing2 ape yg patut, kitorg pon gerak spt yg dirancang. Tp jalan jamm tak hengat!! Haha.. Hampa harapan nak sampai kg awal. Berbuka pon kat dalam kete jek, makan whooper burger king. Hehe! Mujur laa tak lewat sangat sampai. Dalam kul 10pm gak laa sampai kat umah. Haihh...


Sempat berpose sehari lagi kat Lipis. 1st time aku raye kat tempat lain (means bukan kat tempat aku sendiri). Persiapan raya pun lebih kurg sama jek! Mak ngan ayah wat lemang, rendang. Aku plak wat nasik impit ngan kuah kacang. Tp maybe aku dah biase ngan suasana riuh rendah kat umah aku, dengan abah, mak uda, akak2 n adik2, di tambah dengan anak2 sedare yg ramai tuh, compare dekat Lipis yg suasana nye lebih 'senyap'. Itu yg membuatkan aku rindu pada family n suasana sambutan kat Triang. Ye laa, adik beradik hubby lebih ramai lelaki dari pompuan. Cucu pon setakat Zayyad sorg aje ler... Tp AD n Diah ade bwk berita gembira wat mak n ayah. InsyaAllah, tahun depan Zayyad dapat sepupu baru. Hehe


Bila pengumuman raye dibuat malam tuh n takbir berkumandang, semua nye hepi. Siap main bunga api n wat ayam bakar utk makan reramai. Hehe! Kecoh gak laa


Raya pertama, macam biase awal pg lagi aku dah bangun. Tp, aku tak nampak plak yg lain dah bangun except mak n ayah. Aku wat cam biase aje laa, gosok baju raya aku, hubby n Zayyad. Tak lama pastuh, baru laa terdengar mak bising2 kejut semua anak2 bujang dia bangun. Aku pon kejut laa hubby jugak sebab nak bersiap gi semayang raye kan... Aku rase pelik sket laa coz biase nye abah dah bersiap awal2 lg. Kitorg adik beradik pon macam tuh jugak. Tp tuh laa, lain tempat lain cara nye. Hehe! Bile semua dah bersiap, terus diorg gerak pi masjid. Ermmm... Sementara tuh, kami yg pompuan2 nih bersiap n kemas ape yg patut kat umah. Bila hubby balik dr masjid, aku pon terus bersalaman n beRAYA ngan dia. Mase tuh, aku rase rindu sangat nak bersalam n bermaafan ngan keluarga kat Triang. Terus aku kol mak uda, ucap Selamat Hari Raya. Abah plak tak balik dr masjid lg. Hmmm.. Takpe laa, at least terubat rindu kat hati. Tak sempat ke mane2 lg, dah ade org dtg kat umah. Tunggu punya tunggu, at last hubby ajak aku beraya kat umah Cu. Lame kat situ, kitorg ke umah mak anjang plak. Dari situ Zayyad dah meragam. Tak dapat terus aku ikut hubby raye kat umah mak itam coz Zayyad dah melalak2 nak tido. Petang tuh baru laa sambung beraya kat umah sedare mara yg lain. Sedare mare pon ramai yg datang kat umah mak. Tak putus-putus! Lepas satu family, satu family lagi. Tak terlayan plak rase nye.


Kami di hari raya...

Malam tuh, tak gi memane. Memasing dah kepenatan. Zayyad pon tido awal. Cuma ade rombongan kengkawan Otel datang beraya. Aku tak amik port pon. Hehe! Esok nye tuh (raya kedua), plan awal nye hubby nak ajak gerak balik Triang awal sket coz nak singgah umah mak ngah kat Jengka. Rupa nye mak gitau yg mak ngah nak dtg Lipis ari tuh jugak. Erm... Kensel plan n just tgu diorg sampai aje laa. Lambat gak diorg sampai. Hubby dah nak ajak gerak dah kalo 2.30pm tuh dorg tak sampai jugak! Tunggu punya tunggu, dalam kul 2.15pm, baru diorg sampai. Ces! Borak2, makan2, kul 4pm baru kitorg bertolak ke Triang. Sempat plak angah pesan beli kek sempena besday dia ari tuh. Ekceli Zayyad pon genap 11 bulan that day. Hehe!


Sampai kat umah abah dalam kul 7.30pm. Dalam umah mmg meriah! Masuk dalam, tgk2 diorg tgh bz memasak. Kene cepat alang kate coz ade org nak datang beraya kat umah malam tuh. Lepas masak n makan (nasik n kek), tak lama tuh datang laa rombongan adik beradik n biras mak uda, dengan rombongan family mertua angah. Memang kecoh! Zayyad pon sanggup tahan mata, nak main ngan cousin2 dia punye pasal. Dalam kul 11 lebih, aku bwk Zayyad masuk tido. Kepengsanan anak bujangku itu. Huhu!


Esok nye tuh, baru laa ade kesempatan nak beraya kat umah kengkawan. Aku tak pegi byk tempat pon. Maklum laa, dah raye ke berapa mase tuh. Yg membuatkan ari tuh bz adalah kedatang rombongan mak ngah (kakak abah) bersama anak beranak nye. Huhuhu! Dari pagi ke ptg kitorg bz. Ptg n malam tuh laa baru aku ade kesempatan nak beraya.


Ari last kat kampung, abah ajak balik umah atuk kat Panchang, Lubok China N9. Kami balik reramai ngan along n alang sekali. Lepas breakfast kami bertolak. Sempat laa singah umah Cik Ani kat Rembau. Lame tak jumpa dia. Hehe! Lepak kat umah atuk sampai kul 6pm. Pastuh singgah umah along plak, anta brg2 dia. Then, dalam kul 9pm baru gerak balik ke puncak. Kul 10.30pm sampai ler kami ke umah. Mujur laa aku cuti lagi esok nye tuh. Actually, aku cuti sampai Ahad coz takde org nak jaga Zayyad. Menurut Kak Nor, nursery macam nak di tutup seminggu. Haihhh... Nak tak nak, aku laa yg kene amik cuti. Hubby dah start keje Khamis tuh.


So, tu laa sket sebanyak cite aku utk raye tahun nih. Panjang kan? Kalo korg rajin nak bace, bace ler. Hehe! Ok laa, nak sambung carik keje yg nak kene wat. Email nih wat lawak plak, tak masuk2. Terpakse laa aku cari ape yg boleh aku wat. Daaaaaaaaaaaaa!!!

Thursday, September 17, 2009

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Wednesday, September 16, 2009

Rambut Raya

Punye laa seksa nak sudah kan potongan rambut budak nih... 3 hari baru mama dapat potong semua. Tuh pun, ade yg tak repair lg kat bahagian belakang dia tuh. Kene cut time dia tido. Kalo dia berjaga, jangan harap boleh potong rambut dia! Sibuk nak tgk ape mama buat kat belakang dia dengan bunyi gunting. Tertoleh-toleh kepalanye. Ekekeekee!
1st day, hubby yg potong kan and the rest aku yg siap kan. Hubby cuma dapat potong kiri n kanan kepala jek! Bhgian atas potong sket.. Pastuh, yg lain-lain aku yg ejas. Rambut dah sampai cucuk² telinga dah. Rambut depan plak dah nak sampai ke kening. Nak tak nak, kene potong laa jugak.
So, jadi laa rambut raya tahun nih macam nih...


Ekekekekee! Ayah Zayyad kate "Dah tak comel laa... Nampak notti!". Haha! Memang pon. Sejak potong rambut nih, makin lasak plak dia. Tak terlarat nak kejar ke sane sini. Tp Alhamdulillah, Zayyad dah makin kuat nak berdiri nampak nye. Cuma dia malas + takut sket. Hopefully, sempena usia dia menjangkau 11 bulan raya nih, dia dah boleh laa berdiri tanpa berpaut. Skang nih pon, kadang² time dia tak pasan tuh, ade gak dia berdiri tanpa pegang apape. Tp bile dia dah perasan, terus laa dia carik tempat pegang or duduk kat lantai. Hihi!
K laa, update nih dulu. Later, aku update lagi. Daaaaaaaaaaaaa.........

Wednesday, September 9, 2009

Bukak Pose Together², 2009

Last weekend, macam tahun lepas jugak kami plan utk berbuka together-gether... Dan tuan rumah nye pon tetap sama iaitu di rumah Puan Suzana + En. Othman. Hehe!

Aku start masak kat umah dalam kul 4pm lebih kurg. Wat mende simple jek! Mujur ade Acik yg rajin nak wat kuih sebagai makanan tambahan sebab kalo aku sorg, mmg laa aku tak rajin sebab aku tak pandai dan tak cukup mase jugak. Thanks to Acik!

Dalam kul 5:15pm laa kot kitorg gerak ke umah Sue. Jalan jammed jugak ari Sabtu pon! Nak pusing roundabout pon amik mase bih kurg 1/2 hour agak nye... Haihhh! Mase kitorg sampai tuh, lebih kurg kul 6.30pm laa rase nye. Tak bape nak ingat! Ajeem tgh berlari2 dari dalam bilik ke ruang tamu sorang² dengan memakai papmers jek! Hihi... Zie tgh dukung Akil n Ayu tgh masak ngan Sue kat dapur. Man takde rase nye mase tuh. Aku just prepare ape yg patut. Bukak bekalan makanan sendiri n duduk layan ajeem n zayyad jap. Tak lame pastuh, Atie, Pian and Nina pun sampai bersama bekalan makanan dorg. Hehe! Rase nye Man dah balik kot mase tuh. Pastu, balik pulak adik Man with friend. Lastly, sampai laa Ain, Atan and Dani together-gether with Loq and Ila. Mase tuh dah start kecoh wat persiapan utk berbuka. Tgh aku potong tembikai n honey dew, azan pon berbunyi. Terus laa memasing sambar air n food yg ade. Sementara yg lain makan, aku tak makan lg sebab dok layan bebudak kecik yg tgh main kat depan TV tuh with Acik, Sue n Ayu. Pastu, baru laa take turn makan plak lepas ade yg dah settle penuhkan perut. Tgh sedap makan, KL plak muncul. Hehe! Dia pon join kitorg makan.

Lepas makan, cam biase kami rehat n borak² sesambil layan semua si kecik yg makin lasak tuh. Seronok rase nye n macam tak caye plak! Last year, memasing dok bwk perut yg memboyot datang berbuka but this year, masing2 dah bwk anak2 yg makin membesar plak! Hehe...

Lebih kurg kul 10++pm, kami semua pon mintak diri. Dengan perut yg kenyang n hati yg gumbira. Hehe! Alhamdulillah, semua makanan habis dirembat. Yang tak abis pon, owner makanan n tuan umah pakse bwk balik sorg sket. Hehe!
Menu kali nie...

Me n Family :-
Bihun goreng and kuih Lopes.

Sue:-
Kari ayam, sayur kobis goreng, telur dadar, petai jeruk, tomyam campur, ikan pekasam, sosej goreng & agar² coklat sedap! Hehe...

Ayu:-
Daging masak kicap, agar² & puding jagung.

Atie:-
Sambal udang & ikan main.

Ain:-
Buah tembikai, honey dew n petai mentah.

Ila:-
Kuih-muih eg; pulut panggang, akok. (Ade yg lain tak? Tak pasan ler.. Byk ngat makanan. Hehe!)

So, thanks to tuan umah coz sudi pinjamkan umah utk dijadikan lokasi majlis utk tahun nih (again...hehe!). Pada kengkawan lain jugak yg telah meramai n memeriahkankan majlis, dan membawak makanan yg sedap2! Hopefully kite leh jadikan mende nih acara tahunan kita so kite selalu boleh keep in touch together.

Gamba? Tak sempat plak aku nak snap pic makanan² yg sedap tuh! Huhuhu... Lupe laa. Excited sangat nak berbuka pose. Hehe! Cuma, awal² sampai, aku ade laa snap a few pic of those kids yg bz main. Hehe! Layan aje laa ape yg ade ye!
Zayyad the Polar Bear.

Zayyad n Nina

Nina Cute!


Zayyad, Nina, Ajeem n Akil (with Hubby).
Terselit jugak Uncle Pian and Auntie Atie.

Thursday, September 3, 2009

LaST MiNuTe PLaN!

Tak pasal² semalam kami berbuka kat Senawang. Semua nye gara² penangan Sambal Tumis Cili Api Ikan Sembilang along yg mmg dah jadi favourite aku sejak kecik. Punca nye, before gerak balik dari opis semalam, aku kol along. Saje nak tanye kaba. Sempat plak aku tanye dia masak ape utk berbuka petang nanti. Mase dia kate bihun goreng tuh, aku tak laa teruja sangat tp bile dia sebut sambal ikan sembilang..... terus kecur air liur aku di buat nye. Aku mmg pantang laa kalo along masak mende tuh, mmg aku tak leh tahan. Hilang semua diet mase tuh jugak! Ekekee... Dah lame tak makan sambal ikan sembilang yg dia buat. Masakan dia mmg kene ngan taste aku. And aku pon mmg paling rapat ngan along compare to another 2 org kakak aku yg lain tuh. Maybe sebab mase arwah mak meninggal, mase tuh aku sekolah lg and dia lah pengganti arwah dalam menguruskan adik² wat sementara waktu. Ang org kate pon, muke aku ngan dia mmg sebijik! Hehe... Hubby pon cakap camtuh. Ontah laa... Hihi!

Mula² hati mmg berbelah bahagi nak pegi ke tidak... Hubby pon nampak cam keberatan bila pikirkan federal highway yg dah semestinya jammed pepetang camtuh. Mase amik Zayyad kat skul, aku tanye hubby for the last time, nak pegi ke tak coz kalo nak pegi aku nak mintak pampers dari Kak Nor dalam sekeping dua and susu Zayyad sket wat bekal pegi balik. Takkan nak patah balik amik kat umah plak kan? Mase tuh hubby pon nampak cam tak sure. Then, kami decide utk pergi ari Ahad nanti aje...

But, half way (kat Bukit Jelutong rase nye) hubby tiba² kate, "Bes jugak kalo dapat makan kat umah along. Bosan tul asik kene beli kat bazaar jek! Kalo sedap, takpe gak. Teringin sangat nak makan makanan yg di masak kat umah mase berbuka"... Bile dgr hubby cakap camtuh, terus aku terbayang semula sambal ikan sembilang along. Haihhhh... Dalam pada berdolak-dalik nak pegi ke tidak tuh, hubby belok jugak ke simpang KLIA/JB menuju ke Seremban.. Haha! Terkejut gak along mase kami sampai tuh. Dia kate "Ingat td main² jek kate nak dtg. Takde laa masak lebih. Ape yg ade aje laa".. Hehe! Sebenarnye, mmg aku cakap memain jek kate nak dtg tp dah jadi betul plak! Hihi... Nasib laa along masak macam² jenis makanan jugak. Aku pon topup laa sket ape yg patut, beli kat bazaar. Utk Zayyad, terpaksa laa mama beli pampers n susu lain. Nasib laa ade pampers yg di jual dalam small packet utk journey yg isinya cuma 3 keping. Susu? Kena laa beli lain dalam tin kecik. Mujur laa murah! Hehe...

Lepas 2 hari tak jamah nasik, mmg berselera sungguh laa kami makan kat umah along tuh. Bertambah² nasik n bihun masing²! Haha... Dahsyat sungguh selera kami kan? Ekekekee... Tambahan plak makan ramai² macam tuh, lagi laa berselera. Anak² along je pon dah 5 org, besar² dah semua. Paling kecik pra-sekolah. Abg Sidi pon kebetulan cuti semalam. Mmg bes lah! Zayyad pon seronok jek sebab ramai org nak layan dia. Lega laa mama, leh makan ngan puasnye... Hahaha!

Dalam kul 9pm, baru kitorg gerak balik puncak. Masing² dah keletihan. Sampai kat tol Puncak Alam tuh, Zayyad plak muntah sebab batuk. Muntah atas aku plak tuh! Terpaksa laa berhenti kat Petronas sat bersih kan diri. Mandi muntah mama semalam. Penuh satu badan. Nasib baik Zayyad ade baju suar extra. Mama aje laa yg takde. Terpakse laa tahan sampai ke umah. Mmg pening laa... Huhu!

Sampai umah, dah kul 10 lebih dekat kul 11pm. Aku terus naik mandi sementara Acik jaga Zayyad kat bwh. Lepas mandi, aku settlekan Zayyad plak then terus masuk tido. Hubby pon dah kepenatan driving sepanjang hari. Al-kisah nye kami yg suke sangat wat plan last minute tp selalu nye plan last minute tuh laa yg menjadi. Kalo plan 2-3 mgu or sebulan sebelum, mesti ade jek hal nye yg buat kan plan tuh tak jadi. Hihi...

Ok lah, nak sambung keje. Nanti kalo ade mase, aku update lg. Gamba? Rase nye takde snap. Nanti laa mintak kat anak sedara aku gamba2 Zayyad kat sane. Diorg jek yg byk snap n layan dak kecik tuh semalam.

Chow !!!

Wednesday, September 2, 2009

Balik Kampung Di Bulan Puasa

Nyaris² tak jadi balik kg weekend lepas. Tp lepas pikir² balik, bile lg nak balik kan? Dah laa minggu tuh aje yg ade cuti 3 ari. Kalo dok selangor, dapat laa cuti 3 ari lg minggu nih, sebab isnin depan cuti nuzul Quran. Tp sebab keje kat KL kan, tak merase laa.. Hehe!


So, plan asal nak gerak lepas berbuka Jumaat. Tp atas beberapa sebab, plan cancelled. Balik keje, terus gerak pi Shah Alam Seksyen 17 amik Daus (adik hubby). Alang² dah kat sane, hubby ajak berbuka kat situ terus. Daus suggest makan kat Bob's Corner bile hubby tanye "kat mane ade nasik campur yg sedap²?"... Hehe! And, Alhamdulillah.. Makanan dia pon not bad for me. Cuma gulai tempoyak pucuk ubi tuh cam ter over masin sket... Tp boleh aa di maafkan sebab bulan pose. Sempat gak laa hubby komplen kat owner kedai mase byr bil tuh... Hihi! Lepas makan, terus gerak balik puncak. Sempat laa sampai stgh jam sebelum cite Nur Kasih start. Rehat² jap sambil tgk tv then teruskan usaha seperti yg di rancang iaitu "Mengemas Rumah". Malam tuh pulun kemas rumah kaw-kaw... Seminggu keje, umah pon cam tongkang pecah. Thanks to hubby sebab rajin tolong. Sib baik ade adik² ku (Daus n Acik) yg tolong tgk² kan Zayyad. Kalo tak, mmg tak leh nak wat keje. Kepenatan gak laa malam tuh. Tido pon tah kul bape tah, sempat sidai pakaian bagai.. Menyapu, mengemas. Then, plan ngan hubby nak gerak before or after sahur. Hubby kate "Ok jek".


Pagi sok nye, aku bgn sahur cam biase n goreng sardin. Hehe! Lauk paling simple n sedap... Siap masak, aku kejut seme org bgn makan. Ingatkan lepas makan nak laa kemas² pakaian terus tp sebab tak larat gile (coz malam tuh dah tido lambat n dah kehabisan tenaga sebab mengemas) aku tertido semula. Sedar², dah kul 8 lebih... Hoh! Rupe nye hubby pon tido jugak. At last, kul 11 lebih baru kitorg gerak balik. Dah lama tak jalan waktu siang, rase cam ok gak... Sib baik hubby tak mengantuk sebab half way aku mmg dah "out of coveage" dah! Hehe... Sedar² jek dah nak masuk Bentong. Zayyad plak mmg pantang naik kete, mmg laa tido aje keje nye. Tp tuh laa yg aku suke, senang sket bile dia tido. Kalo tak kang, bila dia dah bosan dok lam kete, mula laa dia meragam! Perjalanan lancar, Alhamdulillah...


Sampai kat umah mak, baru kul 3:30pm. Awal lg... Rehat² jap, borak². Then, kul 4:30pm kuar bandar Lipis semula, gi Bazaar Ramadhan. Beli ape yg patut, terus balik umah. lebih kurg kul 6pm sampai umah, prepare ape yg patut. Malam tuh, berbuka satu family. Mmg meriah! Anjang ngan Diah jek tak balik. Pagi esok nye, aku terjaga dalam kul 2:30am sbb aku dgr bunyi org masak kat dapur. Aku nampak mak tak tido lg. Erm, ingatkan mak wat ape. Aku tido jek laa balik sebab mustahil laa masak sahur kul 2:30am kan?? Tiba², mak kejut kami kul 3:30am, suh bgn sahur... Hah? Aku cakap kat mak "Awal nye sahur mak?"... "Eh! Takde laa, biase laa sahur waktu camni".. Tp aku tak terus bgn sebab tak larat (malam tuh Zayyad meragam tak mo tido sampai kol 12am). Tiba² aku dgr mak cakap ngan sape tah sambil gelak²... "Laaaa, salah tgk jam rupe nye. Patut laa..." Hehe! Then kul 5am baru aku bgn utk makan sahur.


Pagi esok nye tuh, tak wat ape pon. Maklum laa, bulan posa. Tak yah wat breakfast, seme pakat bgn lambat. Zayyad jek yg bgn awal. Hihi... Bile dia bgn awal, aku pon kene laa bgn awal sebab dia kejutkan aku. Haihhhh... Tengah hari tuh, dalam kul 2 lebih laa, hubby ajak gerak balik umah abah. Saje gerak lambat sket so, sampai sane kang dah dekat wantu berbuka. Hehe! Sempat laa singgah kat Triang pi klinik, amik ubat utk Zayyad yg batuk teruk sejak 2-3 mgu lepas. Then, pegi shopping baju raye sket. Singgah Bazaar kat Bukit Mendi, beli kuih² n air sket. Sampai umah, tgk mak uda tak siap masak lg. Aku n acik pon terus laa tolong ape yg patut sementara hubby jaga Zayyad. Hehe! Mmg meriah laa lauk bila balik kg. Sampai terpaksa makan kat atas lantai sebab tak muat meja. Haha! Lepas berbuka, rehat² and borak². Kejap jek laa coz memasing kepenatan. Aku pon plan nak tido awal tp sekali lg Zayyad wat hal, tak mo tido. Batuk sampai muntah². Last², aku tido kan dia lam buaian dulu then baru angkut bwk masuk bilik.


Kali nih, kami berbuka kat umah abah 2 malam coz nanti takde balik sini dah kot sampai raye ke-2. Kat Lipis, ade mase lg nak berbuka sama² coz tahun nih sambut raya kat sane. So, of coz laa balik awal 2-3 ari kan?... So, lepas berbuka isnin malam ari tuh, kami pun gerak balik ke KL dalam kul 8:30pm. Ikut jalan Seremban. Sampai umah dalam kul 12:30am... Mmg pengsan arr nak pi keje esok nye tuh...


Itu laa serba sket kisah kami balik kg last week. And aku notice 1 thing tentang zayyad mase balik kg kali nih. Dia dah start kenal org... I mean, this time dia dah pandai pilih² org yg nak amik dia. Tak macam dulu, asal hulur tgn jek kompem dia nak ikut but not this time. And sometimes, dia tanak kat org lain langsung. Asik cari mama jek! Even ayah dia nak amik pon dia takmo kekadang. Bile kat umah sendiri, dia tak kesah plak! Tak heran langsung kat org lain. Main sendiri jek! Aku rase dia dah pandai rase tak selesa kat new place laa. Kene amik masa baru dia ok. Mula² sampai Lipis, muka asik cuak jek! Hik.. Hik... Lucu plak aku tgk!


Hopefully raya nnt Zayyad dah pandai berdiri sendiri, at least. Hehe! Skang dia dah boleh berdiri tp kene berpaut. Bile lepas tgn, dia cam tak kompiden. Cepat jek nak duduk. Kalo dah leh berdiri, baru laa kiut biile pakai baju melayu nanti. Hehe!


Ok lah, dah jd panjang plak entry nih. Sebenar nye bosan pun ye gak nih, email tak masuk². Camno nak wat keje? (Alasan... hihihi) Orait u olzzzz! Jumpe lg...

Tuesday, August 25, 2009

Zayyad... Dulu dan Kini.


What do you think? ;)

Monday, August 24, 2009

1 Ramadhan...

Ni laa 1st time aku sambut puasa sendiri kat KL with my own small family. Huhu... Before this, 1st ramadhan jek mesti aku balik kg punye. Even tahun lepas pon aku balik. Syahdu jek rase.. Isk! Isk! Isk!


Hehe... Actually tak de ape pon, cuma rase tak bes jek coz selalunye makan ramai2 anak beranak but this year atas sebab2 yg mmg tak dapat nak di elakkan, terpaksa laa kami sambut sendiri kat KL. Nasib laa ade adik aku yg mmg tinggal kat umah aku skang nih. At least ade gak ahli keluarga yg berdekatan. Cadang nak ajak adik hubby sekali ari tuh berbuka sama, tp kitorg dok kol2 dia tak dapat pulak! So, kami berempat aje laa nampak nye (including si kecik Zayyad).. Ehehe!


Dalam syahdu2 tuh pon, ade seronok nye sambut puasa kat sini. Of coz laa seronok bcoz i have my own family, beloved hubby n son. Hehe! Kalo thn lepas berdua jek, thn nih dah bertiga. Alhamdulillah, aku sangat gembira dan bersyukur di kurniakan nikmat sebegini. Semoga Ramadhan kali nih akan menguatkan lg kasih sayang antara kami satu family... Amiiinnnn.


So, utk ari pertama berpuasa, aku sediakan juadah sendiri untuk berbuka. Cewah! Luckily 1st Ramadhan jatuh pd ujung minggu. TQ to Acik atas bantuan yg di beri di dapur. Hehe! Kuih aje laa yg kami beli. Malas seyhhh nak wat kuih. Hik! Hik! Lgpun aku tak bape pandai. Hehe... Kebetulan plak hubby pun cuti ari tuh, lg laa seronok nye! Tp takde laa special sangat pon. Just hidangan biase je. Start masak pon dalam kul 6pm cenggitu. Ngam ngan jek aku siap hidang, org pun azan. Alhamdulillah...


So, sempat laa aku snap gamba masakan kami ari tuh...

Lauk simple : Daging gulai lemak cili api, sayur kangkung goreng belacan, sambal tempoyak, sardin (lebih sahur.. ekekeke!) n kuih² dari bazaar ramadhan. Air plak, Oren sunquick. Ehehe!


Ari kedua pun aku masak gak sbb still cuti kan. Ahad... Tp malas plak nak snap gamba. Ehehe! OK laa, selamat berposa kepada semua kawan² n seluruh umat islam... Nak sambung wat keje, takut tak sempat abis plak kang. Maklum laa, bulan posa kan dapat balik awal. Ekekeke!

Chow bebeh...

Friday, August 21, 2009

Selamat Menjalani Ibadah Puasa


Buat semua sahabat, rakan taulan, saudara saudari dan sesiapa sahaja yg membaca blog ni... Salam Ramadhan dari kami sekeluarga. Semoga setiap apa yg kita lakukan di bulan yang mulia ini diberkati dan dirahmati oleh-NYA.

AMPUN MAAF di pinta seandai ada yg terguris hati sama ada secara sedar atau tidak. Kami hanya manusia biasa yg tidak lari dari melakukan kesilapan.
Wassalam...