Followers

Thursday, September 3, 2009

LaST MiNuTe PLaN!

Tak pasal² semalam kami berbuka kat Senawang. Semua nye gara² penangan Sambal Tumis Cili Api Ikan Sembilang along yg mmg dah jadi favourite aku sejak kecik. Punca nye, before gerak balik dari opis semalam, aku kol along. Saje nak tanye kaba. Sempat plak aku tanye dia masak ape utk berbuka petang nanti. Mase dia kate bihun goreng tuh, aku tak laa teruja sangat tp bile dia sebut sambal ikan sembilang..... terus kecur air liur aku di buat nye. Aku mmg pantang laa kalo along masak mende tuh, mmg aku tak leh tahan. Hilang semua diet mase tuh jugak! Ekekee... Dah lame tak makan sambal ikan sembilang yg dia buat. Masakan dia mmg kene ngan taste aku. And aku pon mmg paling rapat ngan along compare to another 2 org kakak aku yg lain tuh. Maybe sebab mase arwah mak meninggal, mase tuh aku sekolah lg and dia lah pengganti arwah dalam menguruskan adik² wat sementara waktu. Ang org kate pon, muke aku ngan dia mmg sebijik! Hehe... Hubby pon cakap camtuh. Ontah laa... Hihi!

Mula² hati mmg berbelah bahagi nak pegi ke tidak... Hubby pon nampak cam keberatan bila pikirkan federal highway yg dah semestinya jammed pepetang camtuh. Mase amik Zayyad kat skul, aku tanye hubby for the last time, nak pegi ke tak coz kalo nak pegi aku nak mintak pampers dari Kak Nor dalam sekeping dua and susu Zayyad sket wat bekal pegi balik. Takkan nak patah balik amik kat umah plak kan? Mase tuh hubby pon nampak cam tak sure. Then, kami decide utk pergi ari Ahad nanti aje...

But, half way (kat Bukit Jelutong rase nye) hubby tiba² kate, "Bes jugak kalo dapat makan kat umah along. Bosan tul asik kene beli kat bazaar jek! Kalo sedap, takpe gak. Teringin sangat nak makan makanan yg di masak kat umah mase berbuka"... Bile dgr hubby cakap camtuh, terus aku terbayang semula sambal ikan sembilang along. Haihhhh... Dalam pada berdolak-dalik nak pegi ke tidak tuh, hubby belok jugak ke simpang KLIA/JB menuju ke Seremban.. Haha! Terkejut gak along mase kami sampai tuh. Dia kate "Ingat td main² jek kate nak dtg. Takde laa masak lebih. Ape yg ade aje laa".. Hehe! Sebenarnye, mmg aku cakap memain jek kate nak dtg tp dah jadi betul plak! Hihi... Nasib laa along masak macam² jenis makanan jugak. Aku pon topup laa sket ape yg patut, beli kat bazaar. Utk Zayyad, terpaksa laa mama beli pampers n susu lain. Nasib laa ade pampers yg di jual dalam small packet utk journey yg isinya cuma 3 keping. Susu? Kena laa beli lain dalam tin kecik. Mujur laa murah! Hehe...

Lepas 2 hari tak jamah nasik, mmg berselera sungguh laa kami makan kat umah along tuh. Bertambah² nasik n bihun masing²! Haha... Dahsyat sungguh selera kami kan? Ekekekee... Tambahan plak makan ramai² macam tuh, lagi laa berselera. Anak² along je pon dah 5 org, besar² dah semua. Paling kecik pra-sekolah. Abg Sidi pon kebetulan cuti semalam. Mmg bes lah! Zayyad pon seronok jek sebab ramai org nak layan dia. Lega laa mama, leh makan ngan puasnye... Hahaha!

Dalam kul 9pm, baru kitorg gerak balik puncak. Masing² dah keletihan. Sampai kat tol Puncak Alam tuh, Zayyad plak muntah sebab batuk. Muntah atas aku plak tuh! Terpaksa laa berhenti kat Petronas sat bersih kan diri. Mandi muntah mama semalam. Penuh satu badan. Nasib baik Zayyad ade baju suar extra. Mama aje laa yg takde. Terpakse laa tahan sampai ke umah. Mmg pening laa... Huhu!

Sampai umah, dah kul 10 lebih dekat kul 11pm. Aku terus naik mandi sementara Acik jaga Zayyad kat bwh. Lepas mandi, aku settlekan Zayyad plak then terus masuk tido. Hubby pon dah kepenatan driving sepanjang hari. Al-kisah nye kami yg suke sangat wat plan last minute tp selalu nye plan last minute tuh laa yg menjadi. Kalo plan 2-3 mgu or sebulan sebelum, mesti ade jek hal nye yg buat kan plan tuh tak jadi. Hihi...

Ok lah, nak sambung keje. Nanti kalo ade mase, aku update lg. Gamba? Rase nye takde snap. Nanti laa mintak kat anak sedara aku gamba2 Zayyad kat sane. Diorg jek yg byk snap n layan dak kecik tuh semalam.

Chow !!!

2 Korang Kate...:

AlizMieAlya said...

plan last minute mmg selalu menjadi..n i like it..hihihi..

Rahman,Ahchong,Muniandy said...

salam ziarah,
apakhabar?
ETIKA TELEPON>utk renungan u

I dapat lawak talipon dalam e-mel. Mungkin ini cara nak kenakan pemanggil yang tidak tahu etika talipon:

1. Pemanggil: Helo, May I speak to bedah please?
Jawapan: Maap. Sini bukan balai polis.

2. Pemanggil: Helo, siapa disana?
Jawapan: Entah. Saya kat sini, mane le saya tau sape kat sane..

3. Pemanggil: Helo, boleh saya bercakap dengan bapak awak?
Jawapan: Nak cakap cakap je ler. Buat ape tanye saya.

4. Pemanggil: Helo, boleh sambungkan ke nombor 323?
Jawapan: Maaf cik, nombor tak boleh disambung, hanye boleh dicampur, tolak, kali dan bagi.

5. Pemanggil: Helo, mak ade rumah?
Jawapan: Mak tak ada rumah. Bapak ada. Pasal rumah ni bapak yang beli.

7. Pemanggil: Helo, saya bercakap dengan Siti?
Jawapan: Maap, nombor yang anda dail tidak mahu memberikan perkhidmatannye ... time kacih.

8. Pemanggil: Helo, tolong panggilkan Samad. Saya nak bercakap dengannye.
Jawapan: Sila panggil sendiri. Saya sibuk. Maaf.

9. Pemanggil: Heloooo ...
Jawapan: Helo. Pusat sakit mental di sini. Anda ingin mendaftar?

10. Pemanggil: Helo, saya nak tumpang bertanya...
Jawapan: Maaf. Ini bukan kaunter pertanyaan.

11. Pemanggil: Helo, betul ke ini nombor 3234412?
Jawapan: Sila dail sekali lagi. Kalau saya masih menjawab betul le tu.

12. Pemanggil: Assalammualaikum...
Jawapan: Waalaikummussalam ...(tupp!..terus letak tepon. Hanya untuk wajib jawab)

jgn marah k.saja seronok2 nak share dgn u.tq