Followers

Friday, December 6, 2013

Kifarah atau Peringatan, hanya DIA yang tahu...

Pernah seseorang berkata pada aku...


"Anak ko selalu tak sehat, sakit-sakit... Cuba ko pikir balik, mesti ade mende2 tak elok (dosa) yang ko penah buat dulu. Tuhan nak tunjuk kat ko melalui anak ko lah tu. Cuba ko buat solat sunat taubat, istighfar banyak-banyak. Muhasabah diri tu sket..."

Camtu lah lebih kurang percakapan nye waktu tu.

Hurm... Tak tau la dia cakap tu sebab marah pada aku masa tu ker atau mmg dia berniat nak kate camtu ker. Wallahualam bi sawwab...

Dan aku takkan pernah lupe setiap baris percakapan dia tuh, setiap riak wajah n memek muka dia masa tu sebab hati aku sangat terguris dengan setiap bait perkataan yang dia tuturkan pada aku saat tu. Jujur aku katakan, untuk setiap tuduhan yang dia lemparkan pada aku, aku masih tak dapat nak maafkan sampai sekarang.

Marah lah aku, kritik lah aku, betulkan aku sekiranya aku salah. Aku tak kesah langsung kiranya aku di hentam dengan perkara yang berkaitan antara dia dan aku. Marah dan tegurlah aku dengan berhemah. Bukan dengan cara mengorek rahsia peribadi dan rumahtangga aku lalu memalukan aku, merendahkan martabat seorang ibu dan dengan mengaitkan anak-anak aku dengan so-called 'ceramah' tak bertauliah dia tu.

Kalo kau bukan seorang ibu, jangan sebut pasal pengorbanan ibu. Ibu dan ibu saudara jauh bezanya. Walau tetap darah daging tapi bukan kau yang tanggung sakit melahirkannya.

Kalo rumahtangga kau jua tak terjaga, jangan di kritik rumah tangga org lain. Usah pandai nasihat percuma kira nasihat itu tak pernah kau guna.

Kalo penampilan muslimah kau dah cukup sempurna, maka sempurnakanlah juga peribadi, pertuturan dan akhlakmu. Biar sama rata dan lebih berhemah hendaknya.

Mungkin ilmu agama mu lebih tinggi dariku, begitu juga dengan amal jariahmu. Namun itu bukan lah tiket untuk kau mengadili takdir hidupku.

Fikirlah, apa hak kita sebagai manusia dan hamba-Nya untuk menjatuhkan hukuman kepada manusia lain?

Aku tak menolak kira benar apa yang terjadi itu satu kifarah. Mungkin benar seperti katanya yang Allah nak tunjukkan pada aku dosa-dosa lama melalui anak aku. Tapi tak terfikirkah dia, mungkin jugak ianya satu peringatan buat aku? Peringatan supaya aku tak terus lalai dan terus selalu mengingati-Nya. Terus mengadu dan jangan pernah tinggalkan Dia? Tahukah dia bagaimana perjalanan hidupku dan amalanku selama ini?

Betul kata orang, memang senang untuk bercakap tapi cuba lalui dulu, baru tau langit tu tinggi atau rendah. Aku percaya, Allah pilih kami sekeluarga untuk diuji kerana Dia masih sayangkan kami. Dan aku tau, Allah takkan menguji hamba-Nya melebihi dari apa yang mampu mereka tanggung.

Kenapa sekarang baru nak update ye? Ahah! Tadi aku ade blogwalking kat satu blog kakak ni (Kerna Kasih Kita), sangat tersentuh dengan entry dia yang satu ni. Di mana dengan tenangnya dia menjawab komen seseorang yang sangat sarcastic hanya tentang gelaran yang dia berikan pada anaknya, Semoga akak sentiasa tabah dan sabar, ye kak... 

Berbalik kepada tujuan asal aku... Aku tertarik dengan satu kenyataan yg akak ni buat kat entry dia tu. Macam ni bunyi nya....

"Pada saya senang, jangan melihat penyakit itu sebagai kifarah semata, sebagai beban semata. Penyakit juga perlu dilihat sebagai peringatan. Untuk kita orang-orang di sekeliling mereka juga. Seperti kata seorang teman sekasut, "Sebelum tibanya anak-anak kita ini, kita kenal tuhan. Setelah adanya anak-anak kita ini, kita lebih kenal tuhan..""

Aku sangat suka dan tertarik dengan ayat2 ni. Dan bagi aku pulak, tak kisahlah ianya kifarah mau pun peringatan buat kita, sebagai hambaNya kita haruslah selalu bersyukur dan redha dengan setiap ujian yang datang. Terus percaya bahawa setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Jika bukan kita, mungkin kenalan kita yang mendapat ujian. Sebagai manusia biasa, kita perlu sentiasa mendoakan mereka bukan menjatuhkan hukuman semata-mata.

InsyaaAllah, jika kita selalu ingat kan Dia, pasti Dia juga selalu ingat pada kita. :)

Friday, November 15, 2013

The 6th Anniversary - Happy Anniversary, dear Hubby!

** How come I forgot about today??? Haiyaaa... Semalam dah ingat but pagi ni, langsung hilang ingatan. Hubby first wish me via SMS. Uhuk! Tiba2 rasa syahdu...

"HAPPY 6th ANNIVERSARY to my dear Hubby"

It was a 6 happiest and toughest year in my life.
Macam2 dugaan, macam2 ujian, macam2 cabaran...
Tak lupe kegembiraan dan kebahagian kurniaan Allah Taala buat kite.

Dikurniakan 2 org putera yg comel dan bijak, membuatkan mama bersyukur tak terhingga dan lupa akan segala sengsara yg pernah kita lalui dan hadapi.

Semoga kita lebih matang lepas ni..
Lebih tabah, lebih sabar, lebih stabil, lebih gembira dan bahagia.
Moga hubungan kita akan berkekalan hingga ke syurga Allah.

Jika ada kesilapan dan kekhilafan mama, mohon maafkan lah...
Jika terkasar bahasa mama, mohon ampunkan lah...
Jika ada kekurangan mama, mohon terimalah seadanya...
Jika ada kesalahan mama dalam hubungan kita, mohon bimbinglah.
Moga kita sentiasa diberkati dan berada di jalan Nya...

Mungkin desakan hidup merubah sikit sebanyak sikap mama.
Namun sentiasalah percaya....
Mama sayang ayah sepenuh hati.
InsyaaAllah dulu, kini dan selamanya.

Wednesday, October 30, 2013

Mini Best-day Celebration For My Hero

Tak lengkap agaknye besday seorang kanak2 kalo mak-pak nye tak provide kek utk dorg. Haha! Bukan ape, si Zayyad ni laaa... Selagi mama nye ni tak buatkan kek utk dia, selagi tu laa dia tuntut. Ibarat macam "Tanpa kek, hari lahirku tiada makna nya...". Ekekekekekeee! 

So, demi memenuhi permintaan si besday boy ni, Sabtu lepas mama nye pon terpaksa laa merajinkan diri utk memukul telo dan mambancuh adunan kek span coklat untuk dia. Dapat laa kek kecik size 8" kot. Jadik laaa, untuk makan 4 org jek. Hehehe! Selesai membako, ayahnye plak take turn mendeco kan kek tersebut secara caca-marba. 

Alhamdulillah, walaupon sempoi & takde sambutan besar-besaran, tp nmpknye anak-anak hepi sangat dengan apa yg ada. Asalkan ada kek, mama-ayah-adik nyanyi lagu besday utk si abg, and lastly acara potong kek, tu dah cukup agaknye bg Zayyad menandakan dia dah pon celebrate birthday dia yg ke-5 tahun ni. 

Terima kasih anak-anak, kerana walaupon korg kecik lagi, tp korg sangat memahami keadaan mama-ayah yg tak selalu dapat bg kemewahan pada korg. Sekadar apa yg ada jek... InsyaaAllah ade rezeki, mama ayah reward korg berdua lagi k! Sayang abang & adik selalu.... :)

A few picture untuk tatapan dan kenangan... Hehehe!

Happy Birthday My Lil Hero... Luv u always.

Tu je untuk update kali ni ni. Sampai jumpe lagi.............. Daa daaaaaaaaaaa!

Tuesday, October 22, 2013

ZAYYAD RAZIQ - 5 YEARS

::21-10-2013::

Selamat Hari Lahir yang ke-5 tahun buat putera sulong mama, 
Muhammad Zayyad RaziQ bin Mat Asri.

Semoga Abg Ayyad sentiasa dilimpahi kurnia dan rahmat dari Yang Maha Esa.
Semoga beroleh keberkatan di dunia dan juga akhirat.
Moga menjadi seorang yang soleh, bijak dan berguna untuk semua.
Jadilah seorang yang bertanggungjawab dan taat pada agama dan ibu bapa.
Moga satu hari nanti, abg Ayyad akan menjadi kebanggan mama ayah, dunia akhirat.. InsyaaAllah.

-------------------------------------------------------------------------------------
Dear Sweetheart,

5 tahun membesarkan Ayyad, dalam susah dan senang mama & ayah...
Alhamdulillah, Ayyad seorang anak yg sangat bijak, memahami dan jugak ringan tulang.
Notti sket2 tu adat lah.. Budak2 kan? Tapi, mama selalu bersyukur dikurniakan anak yg sangat pintar, rajin dan berdikari walaupun baru je masuk usia 5 tahun sekarang ni.
Sebagai abang, Ayyad pandai mengalah dan menjaga adik.
Sebagai anak, Ayyad sangat pandai mengambil hati mama ayah.

Tak dinafikan, kadang-kala tercabar kesabaran dalam mendidik kamu berdua, namun itu khilaf mama dan ayah. InsyaaAllah, kami sentiasa cuba untuk memperbaiki diri dalam mendidik dan membesarkan kamu berdua sebaiknya.

Maafkan mama seandainya mama kerap bertegas dan memarahi abg dan adik dalam mendidik dan mengajar kamu berdua.
Sesungguhnya ketahuilah bahawa kasih sayang mama utk abg Ayyad tak pernah kurang, malah sentiasa bertambah seiring dgn tumbesaran kamu, sayang...

Dan selalulah ingat bahawa mama, ayah dan adik Addad sangat sayangkan abg Ayyad.
Luv u from the bottom of my heart, my precious...

"HAPPY 5th BIRTHDAY TO YOU"

Monday, August 5, 2013

Salam Syawal 1434H - Selamat Hari Raya Aidilfitri


Monday, July 8, 2013

HOME-MADE ICE CREAM

Citer pasal aktiviti wiken lagik... Kali ni aku terajin nak wat eskrem plak! Asalnye, p dok terpikir, camane laa nak menggunakan whipped cream yg aku dah beli utk buat banana split ari tu... Nak turun beli eskrem, bekas kecik pon dah bape hengget kan?

Tak pasal2 en Gugel jadik mangsa lagi. Godek punye godek, jumpe laa resepi eskrem yg simple tp sedap banget nih! Hehehe...

Ape lagi! Terus ku usahakan malam tu jugak.. Huahuahua! Nak tau jugak tak resepi tu? Jom intai...

Resepi Eskrem
Resepi Asal: Cik Epal


Bahan-bahan:
Setin susu cair
1/3 tin susu pekat (kalo suke manis letak laa stgh tin)
Sebijik telo
1sdt esen vanilla
1sdb ovallete
Serbuk coklat (resepi asal dorg gune milo.. Tp gune serbuk coklat lg KAW kot pekatnye.. Hehe!)
Strawberry emulco (aku gune strawberry esen + kaler merah je)
** kalo suke perasa2 lain, boleh jek letak n tukar sesuke hati. Contoh nye durian ker, keladi ker, pandan ker.. Hehe!

Cara2 buat:
Campo jek semua bahan dalam mixer n pukul sampai fluffy, likat, creamy n yummy macam eskrem. Hehe!
Then asingkan dlm 3 bekas berasingan n perisakan.
Utk vanilla, takyah campo apape, biar rase n kaler asal.
Utk coklat ngn strawberry, masukkan flavour n kaco smpi sebati.
Satukan dalam bekas n simpan dlm freezer sampai beku.
Pastu, lahap laa sepuas2 nye... Hehe!

Aku buat dalam lepas Maghrib camtu. Pepagi esoknye si Zayyad dah bertanye "Mama, eskrem semalam dah boleh makan ker? Dah keras?"


Hmmm... Akhirnye, lom sempat makan bekfes, anak2 aku dh merasmi dulu...
Siap hadap whipped cream atas meja lg kate ko! Haha...


Yang ni mama punye. Nak gak laa merasmi join anak2... Hehe!


Selamat mencuba pada yg nak mencuba.. Gerenti puas hati and puas makan! Hehe...

NASI AYAM PALING SEDAP

Lame dah tak menepek resepi. Bukan tak masak, tp malas jek nak update. Huhuhu! So, wiken baru ni aku macam terlebih rajin plak... Hari Sabtu tu, hubby kene attend training class kat SS2. Mula2 cam dah malas dah nak masak beria2 tp rase teringin plak nak masak nasik ayam.

Gugel resepi nye daripada ari Jumaat lagi dah. Hehehe! Gugel punye gugel, jumpe laa resepi yg agak mantop rasenye ni.

Malas berleter panjang... Moh layan kan aje!

Nasi Ayam Paling Sedap
Oleh: Azie Kitchen



Lauk Ayam:
1 ekor ayam
Halia
Bawang putih
Bawang merah

Bahan perap:
Sos tiram
Kicap cair
Kicap manis
Madu
Minyak bijan (Aku tak letak... Time tu plak tak jumpe langsung minyak bijan kat mane2 kedai kt umah aku! Haihhh...)

Kisar halia dan bawang putih dan bawang merah. Perap ayam dengan bahan kisar selama 30 minit.

Didihkan air di dalam periuk dan masukkan ayam tadi dan perlahankan api sehingga ayam setengah masak. Selepas itu angkat ayam tadi dan perapkan dengan bahan perap seketika. Gantungkan ayam sekurang kurangnya satu jam.

Goreng ayam secara deep fry atau di dalam periuk yang dalam sehingga minyak menenggelami ayam. Untuk lebih mudah, sangkutkan ayam dengan besi penyangkut ditepi periuk agar mudah mengangkatnya setelah masak. Setelah ayam masak angkat dan gantung untuk toskan minyak. Potong ayam dan hidang.

Nota:
Ayam jangan dipotong, biarkan seekor. Setelah digoreng atau dipanggang barulah dipotong agar ayam masak cantik. Tapi kalau susah untuk menggoreng, bolehlah dipotong 2 atau potong 4 sahaja. 

Aku mmg pakai half ayam jek. Byk2 kang tak abes plak! Nk mkn utk bape org jek.. And ayam nye tu, aku tak laa gantung, sejatkan di atas jaringan sehingga betul betul kering airnya je.

Nasi Ayam:
Mentega
Minyak ayam - (Tak jumpe! Aku goreng lemak2 ayam tuh je sampai kuar minyak... Haha!)
Bawang merah
Bawang putih
Halia
2 helai daun pandan
1 helai daun salam (bay leave) - Aku tak letak pon
Susu full cream
Serbuk ayam (Aku guna kiub pati ayam)
Garam
Gula
Rempah penumis - bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis

Basuh beras wangi (beras biase pon boleeeyyy), tos dan letak dalam rice cooker. 

Di dalam kuali masukkan mentega, tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang telah dikisar, bunga lawang, buah pelaga, kayu manis, daun pandan dan daun salam. 

Setelah naik bau masukkan separuh daripada air rebusan ayam tadi, susu full cream, garam, serbuk ayam dan gula mengikut rasa. 

Biarkan mendidih dan tutup api. Tuang ke dalam beras tadi jika air tidak cukup tambah air biasa dan masak seperti biasa.

(Cara aku, aku tumis semua mende dalam rice cooker tu terus. Bile dah siap, tuang aje beras yg dah tos td tu then continue masak kat tempat rice cooker tu...)

Setelah nasi masak, tabur bawang goreng dan daun bawang atau daun sup dan hidang.

Sambal Cili
5 biji cili padi merah siam - aku guna cili besar merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia - saya tambah
1 sudu teh cuka
1 sudu teh garam 
1 sudu teh gula
1/2 cawan air rebusan ayam - saya tambah
Sos tomota - opsyenal saya tambah (aku pun tambah sket)

Blend cilipadi merah siam dengan halia dan bawang putih. Masak di dalam kuali. Masukkan gula, garam dan cuka secukup rasa. Tambah sedikit air rebusan ayam. Masak dengan api kecil sehingga likat.  


Sambal Kicap
Air kicap hasil perapan ayam tadi dimasak di dalam kuali sehingga mendidih.  Angkat.

Kuah Sup
Jeruk kubis (aku tak pakai pon.. Tak jumpe! Aku dice kan tomato jek sket...)
Garam
Serbuk ayam (Aku guna kiub pati ayam)
Daun bawang - tabur
Bawang putih goreng - tabur

Separuh air rebusan ayam masak semula dan campurkan jeruk kobis, garam dan serbuk ayam.
Bubuh potongan daun bawang dan bawang putih goreng ketika menghidang.



Resepi kali ni mmg lain dari yg lain. Sedap betol nasik nye!! Boleh dimakan begitu saja tanpa lauk pun dah sodap... Hehe!

Selamat Mencuba! 

Monday, June 3, 2013

DEMI ANAK-ANAK...

Lepas satu...satu dugaan yg datang... 

Kata orang, Allah tak akan timpakan sesuatu dugaan terhadap hambaNya jika hambaNya itu tak boleh menghadapinya. Dan pasti ada hikmah di sebalik semua ujian itu.... Hurm, ye lah.. Bukan tatau bersyukur. Cuma kadang2 rasa tak tertanggung.

Ye.. Mungkin mmg salah aku. Khilaf, kadang2 lupa dan lalai akan tanggungjawab terhadap diri, keluarga dan Maha Pencipta. Peringatan buat aku... Jadi aku tak boleh mengeluh.

Cuma dikala ujian yg tak putus2 ni, macam2 keputusan drastik yg kadang2 kite terpaksa buat. Aku perlu istikharah! Semoga apa yang kami suami isteri rancangkan ni, mendapat keberkatan dan keredhaan Allah. Semoga Allah Taala bantu kami utk tentukan yg terbaik buat kehidupan kami sekeluarga. Hubby macam setuju ngan keputusan aku ni tp kami perlu consider byk mende... And kene make sure everything is stable. InsyaaAllah, dengan niat kerana Allah, aku lakukan demi anak-anak, moga Allah Taala sentiasa mempermudahkan jalan buat kami.

Doakan apa yg kami rancangkan ini berjaya ye, kawan2! :)

Chicken Pox @ Cacar Air

Berkesinambungan dari entry Demam Berpanjangan yg lepas....

Mama nampak another 2 same 'dotted' kat belakang telinga kanan Addad... Aduiyai! Mama dah saspek. Memang mama tak sedap hati dan mintak ayah terus bawak kete menuju ke klinik. Bila jumpe doktor, ye..... Sah lah Addad dah kene Chicken Pox @ Cacar Air. Wuwuwuwuwuwuwuuuuuuu!!! Mama dah terbayang kene cuti keje another 1 week. Adoi!!! Maka hari tuh pon, mama terpaksa EL. Begitu jugak ngan Ayyad sebab dia nampak tak bape sehat ari tuh. Tp menjelang tghari, Ayyad OK. Addad pulak makin banyak dinaiki bintik2 campak dia tuh. Huhuhuhu...

Bile Taska dapat tau, mama ingat dorg tak nak bg hantar. But, sebaliknya dorg tak kesah kalo mama nak anta Addad ke situ sebab dorg kate budak2 kat situ semua dah kene Chicken Pox ni. And dorg pon boleh kuarantinkan Addad. Tp ye laa, mama pulak yg tak sedap ati. Takot mak pak budak lain marah plak nanti kan? Dah tau anak kene chic pox, lagi mau anta kan...

Tp dalam keterpaksaan, hari Jumaat tu mama ayah kene jugak tumpangkan Addad kt Taska sebab ada urusan keje yg wajib dibereskan. Tp waktu tuh, chic pox Addad still terkawal. Naik area badan jek sket. So tak risau sangat. Lgpon, sehari tu jek nak anta. Sabtu Ahad mama jaga kat umah dah...

So, bermulalah episod cacar air si Addad... Huhuhu! Sabtu Ahad kat umah, adik mmg melepek je laa. Dengan badan penuh bintik2 plus demam lagi... Haih!



Nak tak nak, Isnin Selasa pon mama terpaksa teruskan ngan EL sebab Addad masih perlu dikuarantin walaupon cacar nye dah mula mengering, tp still ade yg baru tumbuh kat area kaki n tangan.




Alhamdulillah, ari Rabu tu mama dah kompiden sket nk anta adik ke Taska. Sebab rase dia dah ok n cacar dia pon dan makin kering n berkurang. 

Skang pon actually parut2 adik masih ada lh kat dahi sket, n selebihnya kat badan. Abg Ayyad jek yg belom kene apape, measles or chic pox. Huhuhu! Risau jek berjangkit ari tuh. ALhamdulillah, antibodi si abang agak kuat. Hehehe!

And finally mama terpikir, adik demam teruk2 ari tuh agaknye sebab nak dapat chicken pox ni laa agak nye kan? Kan symptom dia adalah demam dulu sebelom kene... Hurmmm, mebi lah kot!

Tuesday, May 21, 2013

Demam Berpanjangan

Bulan April lepas, Addad kene demam berpanjangan dengan suhu badan yg agak tinggi... Around 38'C to 40'C each time buat check-up. Demam dia on-off, started on 10th April. Tp mama mmg anggap demam biase je la. Fllow up ngan ubat demam yg ade kat umah jek pon coz Addad just macam nak demam...Selsema n batuk dia mmg dah berlarutan more than 2 weeks on that time. But Alhamdulillah, dia tak sempot. Cuma mam agak pelik laa sebab demam dia datang n pergi. And kadang2 badan dia terasa dedar jek!

Tp pagi Isnin (15th April), mama dapat rase badan Addad panas giler n dia nampak menggigil sikit bila bangun tido. Memang mama terpaksa batalkan lah niat mama nak pi keje hari tu and terus bawak Addad ke klinik. Esok nye pon sama, Addad still demam dan panas sangat. Badan dia lemah jek... Asik baring dan nak berpelok ngan mama. Mama decide nam MC that day demi menjimatkan cuti yg dah tak seberapa tinggalnye tuh. Esoknye tuh, ingat kan dapat la pi keje tp rupanya Addad makin tak sehat dan akhirnya memaksa mama bawak dia ke hospital memandangkan dia dah start demam lama. Macam biase kat HSB agak lama... Siap amik darah semua dan Alhamdulillah Addad masih tak nampak sempot. Malah dia nampak agak sehat yg membuatkan mama agak berani nak anta dia ke Taska esoknye tu walau pesan dan amanat yg ditinggalkan berjela2. Hahaha! Tp tak sempat ptg, Kak Sal (nenek di Taska) & Kak Zila (Owner Taska) kol mama, bgtau yg dorg terpaksa emergency bawak Addad ke klinik 1Malaysia sebab Addad dah sempot & penat! Mama dah berderai air mata, ditenangkan oleh unTy Sya, terus kol ayah ajak balik. Maka keesokannye nescayalah mama EL lagi sebab kali ni Addad dah dapat pakej dia; demam + batuk + selsema + sempot. O yeahhh!

Tp Alhamdulillah, next week nye tu Addad dah fully recovered. Sempat la pegi Senawang n balik kg atok wan kat Triang dulu laa ujung bulan April lepas. Sebab on PRU13, mama kene balik kg ayah plak kat Lipis sebab ayah nak mengundi. Siap amik AL lg sehari (isnin) sebab takut jem nak balik KL ahad tu. Hahaha... Mama? Owhhh... Hehehe! Bawah umo. Ekekekekekeee!

Gamba mase balik kampung atok kat Triang...

Balik dari Lipis, Addad OK jek. Sempat mama pi koje 2 ari. Tp malam 8th May tuh, mase tukarkan pampers Addad, mama perasan cam ade gelembung air kat celah kangkang dia. Tak suspek apape pon sebab before this penah nampak lbh kurg camtu jugak laa tp it's just kinda allergic or ruam akibat lambat tukar pampers. Addad pon ok jek! Aktif melampau... Haha! Cuma abg Ayyad agak dedar sikit badan nye. And dalam pukul 2am at the same day, Ayyad terbangun tgh malam, menangis n merengek2. Bila mama pegang, badan Ayyad panas sangat! Mama terus bg dia makan ubat demam, then dia pon tido balik cam biase.

Esoknye tuh, bgn pagi mama terus rase badan Ayyad dulu. Alhamdulillah, dah tak demam lagi. Terus mama siap2 nak pi keje cam biase. Tp mama perasan badan Addad agak berbahang masa mama dukung n angkat dia bgn tido tu Mama bg jugak dia ubat demam, takut berjangkit dari abgnye. After that, terus kuar umah and naik kete. Bile kete dah jalan & benti depan Taska, ayah teringat yg dia terlupa nk amik baju sekolah Ayyad. U-turn balik... Huhu! Sementara tgu ayah amik baju, mama terpandang cam ade something kat area bawah pipi Addad. Mama ingat habuk or ade something melekat. Bila mama tepis2, mende tu tak hilang, malah tak gerak langsung... Bile mama belek2, mama nampak macam gelembung yg sama mama nampak kat celah kangkang Addad malam td. Uih!!! Mama dah panik. Apsal plak ade lg yg sama nih? Tergerak hati nak belek2 muka Addad... Dan, "Hoih!....." 

(Bersambung later....)

Monday, April 1, 2013

ALFALFA SHAKLEE: SUPPLEMENT FOR MAMA

Tak penah lagi pakai supplement sepanjang hidup. Atas sokongan kawan2 dan peningkatan umur yg menampakkan tanda2 penuaan, (hahahaha!) aku mulakan pengambilan supplement nih, bermula hari ni selepas lunch td!

Ye, aku dah amik mende ni dari si Liza since Rabu last week lg but di atas sebab2 kebizian dan permasalahan kesihatan Addad yg melanda, aku menundakan permulaan pengambilan mende nih. Aku amik bile aku betul2 dah ready. Yesss....


Org kate nak tau keberkesanan nye, kene laa tgu some times kan? So, kite tunggu aje lah ape kesan nye nanti. Hehehe!

KEMBALI KE SITU

Dah lame rase nyee... More than a year. Last ke sane and bermalam kat situ last year, 20hb - 24hb Januari 2012. Tiba-tiba tahun ni, kene ke sana lagi. But mujurlah tak lama kali ni. Masuk Jumaat malam sampai pagi Ahad jek...

It's been a year adik tak kene serangan athma yg teruk. Since last Sunday (24th March), Addad mmg dah start ade heavy flu but he still active as usual. Isnin, tak pasal2 mama kene EL sebab kul 4.30am Addad menangis2 time tido sebab susah nak bernafas. Selsema dah block hidung dia sampai dia naik semput. Sejuk2 tangan kaki dia buat mama cemas dan terus ajak ayah ke SP Care utk amik neb. And of coz mama kene EL isnin tuh sebab nak jaga Addad. 


2nd neb session on Monday night @ SPCare


Selasa mama start hantar Addad n Ayyad ke Taska, menjelang kul 5.30pm, owner Taska kol n inform kat mama yg Addad demam tiba2. Suhu badan dia panas. Mama pulak lupe bekalkan ubat demam kat cikgu dia. Sib baik ade ubat demam budak lain. Addad pakai sementara mama ayah sampai. Tp mase mama sampai, mama nampak Addad ceria jek walaupon cara pernafasan dia agak membimbangkan. 

Another neb session pas balik Taska on Wednesday @ SPCare


Rabu, mama tetap anta Addad n Ayyad ke Taska. Dan no prob sampai petang. But pg Khamis, mase mama kejut Addad bangun nak ke Taska, badan Addad nampak menggigil. Mama dah cuak! Ayah kate, m



Another neb session @ AMC & Wong Singh

ebi sebab dia bangun tido mengejut tp mama tak yakin. Mama tau anak mama. There must be something wrong. Nafas dia pon makin kuat bunyi nya. Mama n ayah singgah taska dan ayah turunkan abg Ayyad. Tp mama tak yakin nak tinggalkan Addad. Walau dah lewat nak ke opis, mama gesa ayah bawak Addad ke klinik dulu. At least dapatkan neb utk dia. Finally ayah ikut jugak...

Sampai kat klinik, Addad mmg nampak ok jek. Aktif macam biase tp dia bernafas dah macam penat sangat. Bile jumpe doktor dan explain everything, doktor bg neb and mintak mama ayah refer hospital terus coz suspected pneumonia lagi. Hurmmmm... But, mama ayah mmg degil. Bukan ape, kami kalo boleh tanak sampai dok wad. Selagi ada usaha, kami cuba. Bawak pulak Addad follow up neb kat Aniza Medical Center. Malam tu, Addad still boleh tido lena.


Jumaat, ayah pegi keje tp mama tetap tak sedap hati nak tinggalkan Addad sebab mama mmg dah rase Addad sangat tak sehat ari tuh. And yes, belom pon sempat ayah sampai kat tempat keje, mama terpaksa kol sebab Addad dah start batuk tak berhenti walopon lepas makan ubat n pakai inhaler. Tp masalah nye, ayah kene keje jauh plak ari tuh. Nak tak nak, mama cuba sedaya upaya supaya Addad dapat bertahan. Walau dia dah semput2 tp dia tetap aktif! Puas mama umpan macam2 mintak dia duduk diam2... Sampai satu mase dalam kul 10am, Addad dah nampak penat sgt sebab batuk non-stop. Mama terus kuarkan stroller dari dalam bilik, angkut Ayyad n Addad ke klinik 1Malaysia amik neb. Alhamdulillah, Addad nampak ok sket walau still ade batuk2.


Anyway, mama awal2 dah prepare barang2 in case kene dok ward lg nanti. Sebab mama dah mintak ayah balik secepat mungkin coz keadaan Addad mama dah tak boleh kontrol lagi.


Lepas solat Jumaat, baru ayah dapat gerak balik. Bagi ayah rehat sekejap dan kami masih berfikir2 samada nak ke hospital atau follow up neb aje. But menjelang Maghrib, Addad mula batuk tak berhenti semula. Selesai solat, mama ayah terus rush bawak Addad ke HSB. Mula2 ke zon kuning and lastly warded. Memang mama ayah dah jangka pun. Takpe lah, asal Addad boleh sehat semula.


Ke sini akhirnya...

Alhamdulillah, tak sampai 2 hari Addad dah ok semula. Walaupon batuk2 masih ada tp at least pernafasan dia dah nampak macam biase. Ari ni, mama terpaksa tinggalkan Addad kt Taska jugak dengan amanat yg berjela. Harap2 Addad ok. 

"Ya Allah, aku bermohon Kau lindungi anak-anakku sepanjang tiadanya aku di sisi mereka. Sesungguhnya aku hanya percaya pada kekuasaanMu. Maka Kau tunjukkanlah... Amin."


As usual, lepas Addad dah ok, mesti dia pass baton kat mama. Ari nih mama terpaksa ke klinik amik ubat sebab rase tak larat sangat! Moga2 mama pon cepat sembuh. AMin.... :)

Tuesday, March 26, 2013

BERUBAH DAN PERUBAHAN

Hari ni, anak-anak dah start duduk kat Taska. Harap-harap diorg mudah menyesuaikan diri dengan tempat baru. Abg Ayyad, insyaaAllah mama tak baper risau sebab dia memang sangat independant orgnye dan cepat mesra. Cuma Addad jek yg mama agak concern sebab dia tuh kan sensitif sket bab kesihatan nih. Lagi pulak, dari kecik mama dok anta dia tinggal ngan pengasuh, dok taska sekejap jek dulu. Lepas dia kerap jatuh sakit, doktor advise no more Taska for him! But, bila Addad makin besar, mama nampak Addad makin 'kuat'. So, mama nak expose sket Addad ngan kawan2 dan aktiviti pelajaran. Mama awal2 dah mintak ayah amikkan injection pneumococcal sbg protection utk Addad. InsyaaAllah, mama dah berusaha sebaiknya untuk Addad, selebihnya Allah Taala punye kuasa kan? :)

Kenapa dah tak dok ngan pengasuh lagi? Hurmmm... Tah laa. Banyak alasan nye. Cuma yg pasti, mama nak kan yang terbaik buat anak-anak mama. Moga Allah Taala permudahkan segalanya. Drastik kan? Memang... Sebab mama takmo tunggu lagi. Dah sampai masanya kot utk perubahan. Semua kat dalam dunia nih berubah kan? Manusia juga berubah. Jadi, terima kasih kepada mereka2 yang sangat concern pada keluarga kami. Tak dapat kami balas kebaikan anda melainkan Allah Taala juga yg menentukan segalanya.

Takmo panjang2kan cerita, yang penting mama perlu amik preventive action secepatnye. So, itulah yg mama buat. Percaya atau tak ape yg didengar, itu belakang kira. Apapepon, baik atau buruk, hanya ALLAH Taala yg Maha Mengetahui, Dan biarlah DIA buat kerja DIA, bukan hak mama utk menentukan natijahnye.. Mama serahkan segalanya pada Yg Maha Esa sebab mama tau DIA mmg tahu segalanya dan pasti memberikan yg terbaik kan?

Terima kasih kepada semua yg pernah berjasa kepada kami. Anak-anak mama, moga hepi ngan environment baru ye!

Sampai jumpa lagi... Da daaaaaaaaaaaaaa!!!

CRISPY BUTTER CHICKEN

Dah lame tak update resepi kat umah ni, kan? Hahaha... Itu menandakan aku dah semakin malas memasak dan jugak semakin bizi. But last week, kepingin sangat nak try satu resepi nih. Tu pon lepas aku makan mende ni kat satu restoran Chinese Muslim at TTDI dengan Linda n Fizah. Lepas drpd tuh, aku dah cam kene mandrem lak ngan mende nih. Hihihihi!

Gegeh laa aku mencarik resepi nye kat internet. Macam biase, hati aku selalu berkenan ngan resepi dari Kak Azlita Masam-Manis walau dia pon kekadang cuba resepi dari org lain. Hehehe! So, this time aku cuba resepi Crispy Butter Chicken nih berpandukan blog Kak Ita. Thanks kak!


AYAM MENTEGA RANGUP
By : Diana
Dirujuk dari: Kak Azlita



2 keping dada ayam ~ dihiris
2 tangkai daun kari ~ dihiris halus
4 biji cili padi ~ di cincang
60 gm mentega ~ boleh tambah jika ingin kuah lebih menyaluti ayam
1/2 biji bawang besar ~ dicincang
Tepung jagung secukupnya
Minyak untuk mengoreng terendam
Sedikit gula

Bahan Perap
1/2 sudu teh perencah pati ayam Tumix
2 sudu teh gula
1 biji telur
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 sudu teh serbuk lada putih
Garam secukup rasa

Gaul ayam bersama bahan perap dan perap ayam sebentar selama 20 minit
Saluti ayam tadi dengan tepung jagung
Kemudian goreng terendam
Setelah ayam masak kuning keemasan anagkat toskan minyak dan ketepikan

Dalam kuali cairkan mentega
masukkan bawang, daun kari dan cili padi
Tumis sehingga naik bau
Kemudian masukkan ayam dan gula
Gaul sebati
Angkat dan sedia dihidangkan



Actually aku punya resepi nih, tak cukup bahan. Aku lupe beli pati ayam! Hahaha.. But, luckily rase dia tetap maintain sodap! Abes dilicinkan oleh anak-anak aku. Ekekekekeee....

Walaupon rasa dia tak sama macam yg aku makan kat TTDI tuh, tp Alhamdulillah cukup utk memuaskan hati aku dan mengenyangkan perut en somi & anak-anak. Hehe! Next time, sure aku akan try lg but i'll make sure bahan2 aku lengkap kali nih. :p

Sehingga jumpe lagi! Da daaaaaaaaa..........

Thursday, March 21, 2013

+1

13-March 2013

ALHAMDULILLAH Masih diberi peluang dan kesempatan oleh Yang Maha Esa utk menghirup udara di muka bumi ini, utk menatap wajah2 kesayangan, juga utk meneruskan usaha dan amanat yg diberikan buat ku. Syukur yang tak terhingga kerna masih dikurniakan kesihatan yg baik dan pemikiran yang waras.

Bertambah setahun usia. Moga pertambahan ini sentiasa menjadi permulaan yang baik buatku dalam menempuhi hidup ini. Moga aku sentiasa dirahmati dalam setiap amalan dan perlakuan, diberkati bagi setiap rezeki dan ganjaran... Dikurniakan tahap kesabaran yang tinggi dalam melaksanakan setiap amanah di dalam rumahtangga mau pon kerjaya. Moga aku mampu menjadi pembimbing yg baik, dan diredhai oleh Allah Taala. Harapan - Semoga aku dikurniakan kebahagian dunia dan akhirat... Amin Ya Rabb.

Nothing special happened, no celebration either. Enough for me - Semua ingatan dan ucapan dari kawan2 dan ahli keluarga. My first wisher of coz, dear hubby... Pagi2 bute, celik2 mata terus dapat ucapan Hepi Besday dari dia. Love him so much! :D

Thanks all yg wish on my special day. Korg memang d best!

Thursday, February 7, 2013

HAPPY BIRTHDAY, MY LOVE...

On 05th FEBRUARY 2013...


A Week Without My Other Half

Balik dari kampung last week, directly hubby check-in kat Palm Garden Hotel @ IOI Resort, Putrajaya. Dia kene attend training selama seminggu and stay there! Huwaaaaaaaaaaa... How do I live without you???? Ekekekekeee... Emosi plak aku. :p Bukan pe, selain mase dalam pantang, aku tak pernah pon ade sehari tanpa dia. TAK PERNAH, occay! So, agak serabut gak laa kepala otak aku ngan dia time tuh. Tp we have no choice. Nak tak nak, terpaksa jugak lalui. Lepas check-in, kitorg balik umah dulu utk packing baju hubby for a week. Then, aku tumpangkan anak-anak kat umah Kak Ida jap petang tuh sebab nak anta hubby ke stesen KTM Komuter Rawang. Dia kene naik public transport ke sana sebab aku kene guna kete dalam mase dia kat sane nanti untuk ulang alik ke tol utk naik bas pegi keje.

So, Ahad malam tuh, bermula laa kehidupan aku anak beranak tanpa hubby menemani. Rindu seyhhhh! Setiap ari, balik keje, anak-anak mesti tanye, ayah mane? Tetiap ari jugak laa aku kene menjawab mende yg sama, "Ayah work"... Hurmmm... Tak termasuk drama² yg anak² buat utk express rindu kat ayah dorg lagi... Memang menitik ayor mate mak nih, haaaa.... Huhuhu!

Memang rase agak susah tanpa hubby kat sisi. Aku tak dapat bayangkan macamane laa keadaan org² yg jadi wiken hubby-wify tuh... Aduhaiiii...... Sekurang² nye, me & hubby rase nih once in a blue moon jek. Jadi, bersyukur lah... Alhamdulillah.

And insyaAllah, by today hubby nak balik. Yeay! Yeay! Yeay! Hehehehe... Cuma td dia kol, ade masalah transportation plak. Huh! Harap² jgn laa tak jadi... Isk! Isk! Isk!

Sampai sini dulu... Later update lagi... Da daaaaaaa!

Monday, February 4, 2013

Addad's 2nd Birthday: Celebration kat kampung atok

Last week, kami sekeluarga balik umah abah. Lame nye tak balik sane. Rindu sangat! Walaupon byk sangat concern nye, kami tetap balik jugak. Selain menjenguk abah n mak uda, aku dah janji nak celebrate birthday Addad kat umah abah kali nih. Hehehe! 

Memandangkan aku mmg cuti Jumaat lepas (Hari Wilayah), aku guna laa kesempatan tuh utk prepare Addad punye birthday cake utk di bawak balik nanti. Ni laa rupa kek untuk birthday Addad yg ke-2. Tak seberapa pon. Simple jek. Hehehe!


Alhamdulillah, ini merupakan kali ke-3 aku buatkan sendiri kek birthday utk anak-anak. Hehe! Walaupon tak secantik, semeriah or sesedap kat kedai atau org lain buat, tapi aku puas hati. Sekurang-kurangnye usaha aku yang tak seberapa tuh, biasenye sangat dihargai oleh anak-anak aku sendiri. Hihi!

Kali pertama percubaan aku ialah masa 1st Birthday Addad, RAINBOW CAKE. Kali kedua pulak, masa Zayyad's 4-years Birthday celebration, CHOCOLATE SPONGE CAKE. Dua² pon tahun lepas punye citer. Hehe!

So, utk Addad kali nih, mama prepare PANDAN SPONGE CAKE with buttercream pulak lah... Hehe! Asik cekelat jek kang, boring pulak kan... Lagipon, mase mini celebration ari tuh, mama dah prepare VANILLA SPONGE CAKE. Kali nih, kite tukar k! Hehehe...



Makanan lain, kami just prepare simple² jek. Thanks mak uda atas bantuan. Hehehe! Aku tertido sampai kul 4.15pm. Padahal jemput budak² dtg kul 4.30pm. Mampos! Hahahaha... Bangun² tgk mak uda dah preparekan bihun goreng and kopok. Sumi pon dah siap² letak dalam bekas. Air sarsi pon sama. Tinggal nak hangkut ke depan jek. Hahahahampeh! Ape laa mama nih kan, dik. :p




Mula² dah cuak dah. Ingatkan takde budak² yg datang sebab dah kul 4.30pm pon, still takde org yg menjenguk. Pak uda nye pulak tido, kejut suh bangun n panggil kengkawan dia punye laa susah. Haha! Mak uda pon pegi remind cucu² cik Ali suh datang. At last, dalam kul 4.40pm camtuh, Alhamdulillah... Dah start ramai budak datang.



Bile dah siap semuanya, kami pun hidang makanan kat depan and atok mulakan majlis dengan bacaan doa selamat utk Addad. Time kasih, atok... Hehehe!


Selesai baca doa, terus wat upacara potong kek.


Addad ready...


Nyanyian lagu Hepi Besday!

Abg Ayyad enterprem...

Get set!


Yeahhh! Hepi besday Addad.... Hehe!


Hehe! Selamat sudah di potong.

Budak-budak yang datang memang kejar kek dulu. Bihun makan kemudian. Alhamdulillah, laku kek mak. :p Yang datang kemudian tuh, sempat laa merasa sket sorg. Cuma tak cukup nak simpankan utk kawan mak uda yg nak rase kek yg aku buat tuh. Next time lah ye... Hehe!

Rupa isi dalam kek... Separuh lg dah hadam dalam perut budak² yang datang. Hahaha!

Alhamdulillah, berjaya jugak mama preparekan a simple birthday celebration utk Addad. Walaupon tak semeriah mane, at least Addad tau org celebrate dia. Hehe! InsyaaAllah, mama akan cuba prepare mane yg termampu every year utk anak-anak mama. Walau takde parti besar-besaran, mama tetap akan buatkan birthday cake utk abg & adik setiap tahun, insyaaAllah... :)

Sampai sini dulu.... Da daaaaaaaaaaaaa!!!

Addad's 2nd Birthday: Mini Celebration

Masa birthday Addad yg ke-2 ari tuh, mama tak dapat nak celebrate betul² coz ayah keje and bajet ciput. Tp, untuk sambut jugak pada tarikh yang sama, mama dah pun prepare a simple and small cake yg agak² kami sekeluarga boleh kasik perabih. Hehehe! Ye laa, nak wat beso² kang membazir plak kalo tak de sape nak makan kan? So mama buat aje laa cake dalam setengah kg kot. Dapat laa jugak kasik jiran² merasa.

So, sempat laa jugak ayah snap a moment masa Addad cutting the cake. Hehe! Layan aje laa gamba² kat bawah ni ye...

-The Cake-

- Addad ready to cut the cake. Abg Ayyad dah ready pegang mangkuk nak makan... Huhu!-

-Mama enterprame sebab Addad dah sempat cucuk kek tuh kat atas. Erk!-

-A birthday song time by Ayah, Mama & Abg Ayyad-

-Yeah! Cut the cake now...-

- HEPI BESDAY MY DEAR BABY-

Sebelom dipotong....

VANILLA SPONGE CAKE yg dah kene lantak!

- Abg & Adik shows their happy & smiley face-
Luv u both, sweetie!


.:: Sekian utk entri Mini-Birthday-Celebration ::.



Happy 2nd Birthday, Addad!


27 Januari 2013

Happy 2nd Birthday to my lil sweetheart, Muhammad Addad HaziQ. Semoga menjadi anak yg soleh dan taat pada agama dan ibu bapa. Semoga sentiasa cemerlang dalam kehidupan, dipermudahkan segala urusan, dikurniakan kebijakan akal, memperolehi hati yang terang dan tenang, diberikan kesihatan tubuh badan serta diiringi oleh kegembiraan selalu. Mama sentiasa mendoakan yg terbaik buat Addad juga abg Ayyad. Mama, Ayah & Abang sayang Adik sangat²!

Addad HaziQ at 2 years-old

ALHAMDULILLAH, syukur ke hadrat Mu Ya Allah, pada tarikh di atas, genaplah 2 tahun usia hero kecik mama yg kedua, Addad HaziQ. Pelbagai pengalaman, pahit manis, suka duka sepanjang 2 tahun membesarkan Addad nih. Mama sangat² bersyukur dikurniakan anak-anak yg memberikan mama terlalu banyak pengalaman dalam usaha membesarkan dan mendidik zuriat kurniaan Allah.

ALHAMDULILLAH jugak, semakin hari Addad semakin bertambah sehat dari segala penyakit yang di alami masa kecik dulu. Masih ada lagi yg perlu mama usahakan supaya Addad terus-terusan sehat dan tak ada sebarang masalah lagi termasuklah masalah sembelit sekarang nih. InsyaaAllah, moga dengan izinNya, mama mampu lakukan itu jugak.

ALHAMDULILLAH masih mama panjatkan buat Yang Maha Esa, di setiap masa yg mama luangkan bersama anak-anak, dapat mama lihat perkembangan mereka yg semakin hari semakin bijak dan kuat celotehnya. Makin banyak ragamnya yang kadang² menguji tahap kesabaran mama dan kadangkala pulak berjaya menghilangkan stress kami suami isteri yg penat lepas balik kerja. Hehe! Semoga kami sentiasa dikurniakan kesabaran dan kekuatan dalam mendidik dan membesarkan anak-anak. Amin.....

Sekian dulu utk entri kali nih. Jumpe lagi lain kali, insyaaAllah... Da daaaaaaaaaaaa!!!