Followers

Wednesday, July 8, 2009

Suggestion Needed !!!

Semalam, bawak Zayyad pi klinik utk monthly check up. Suppose appoinmentnye hari nih but hubby tak available today so sebab semalam dia cuti, kitorg percepatkan tarikh tuh kepada semalam. Mujur laa boleh... Tuh pun selepas aku wat confirmation ngan pihak klinik ptg Isnin ari tuh.

So, bila nurse timbang utk amik current weight Zayyad, berat dia naik but tak banyak. Just 8.95kg jek skrg. Hmmm.. mama ingat dah 9++ lebih dah! Time jumpe doctor (bukan doc, just Medical Asst (MA) jek semalam), dia tanye perkembangan Zayyad. Also tanya Zayyad dah makan nasik ker skang and mama jawab "Dah cuba kasi tp dia tak nak. Bila paksa makan, dia akan muntah. Even sikit pun masuk dalam mulut, dia akan muntah jugak!" Mama explain kat dia. Macam2 cara dah mama buat... Blend, tak blend, lenyek, campur sayur, campur ikan, even nasik kosong pun mama penah try kasi tp Zayyad tak boleh telan. Sampaikan MA tuh tuduh mama tak penah kasik Zayyad try makan. AiyooooO! Rase nak lempang jek muka MA tuh.. Suke ati dia jek nak cakap! Cuba laa kasik kalo nak tau. Dia kate, mama dah biase kan Zayyad makan nestum dari awal and now Zayyad cuma suke mende2 yg ade rase manis2 jek. Mmg mama ajar Zayyad makan bermula ngan nestum tp bila Zayyad dah 6-7 bulan, ade gak mama try wat bubur nasik utk Zayyad and bagi makan but Zayyad mmg takleh telan. Dia muntah! Tiap kali wat bubur, mesti tong sampah yg kenyang...

Tp ikan goreng, Zayyad suke plak! Biase nye mama akan goreng ikan n letak sket kicap then suap kan Zayyad. Tuh pun tak laa byk mane dia makan but at least dia tak muntah. (Thanks to Lily atas petua yg agak bernas ni.. Hehe!) Bila cuba campurkan nasik ngan ikan tuh, result nya??? Tetap MUNTAH. Haiyyooooo! So, mama dah kekeringan idea. Makanan utama Zayyad skang nih just nestum, and ikan goreng. Kadang2 mama cuba gak suapkan roti cicah air. Makan mmg makan tp tak sampai suku keping pun. Haiihhhhh... Favourite Zayyad; sumi jelly, dadih, air milo, kek and other mende yg soft n sweet... Kelmarin mama test suap Zayyad mushroom soup kat Pizza Hut, Zayyad suka plak... Hmmm, tah laa!

Jadi, kepada sesiapa yg ade petua/idea/cadangan/komen atau apa2 pun tentang masalah di atas, sila lah tinggalkan msj or jejak anda di entry nih ye...

TQ in advance! Hehe...
~ Latest of Zayyad ~

7 Korang Kate...:

@mied@ said...

weh..
ada x ko try blend nasi tu..
memula ko masak bubur kosong taruk kentang jer..add 1tbsp olive oil.
bubur jgn bg kering sgt..biar berair x pe..tgg sejuk sket ko blend..tp aku sajes ko guna blendjar baru or yg guna tuk blend juice jer..

aNNa aRieYaNNa said...

dayah, ade gak aku try blend nasik ngan kentang. wat lembik2 jek nasik tuh. dia tanak gak! tp takde laa letak olive oil. blender dia mmg special, aku tak guna utk blend mende lain.

@mied@ said...

aisehh..
hmm..ko start bg dia solid umur baper eh?
aniq aku dah leh makan nasi lembik ko tau?..masa dia 4 bulan aku try bg nestum rice je sbb dia nampak lapo sgt bila tgk org mkn..tp dia cam x puas..so aku start bg apa yg aku makan.aku kunyah2 lumat pastu suap kat dia..sate pun aku kunyah bg.bubur yg kakak dia mkn pun dia mkn.

@mied@ said...

aku letak olive oil sbb dulu masa kakak mula mkn bubur nurse suh letak olive oil.supaya x lekat kat langit2 ke apa.aku try seme.bubur ayam.bubur ikan.bubur sayur.anak sedara aku mula2 cam anak ko gak tanak makan.dia cuma nak mash potato yg kfc tu jer.jenuh adik aku kene g kfc.pastu skit2 dia campur nasi.lama2 skang ok dah.

aNNa aRieYaNNa said...

Erm.. tuh la. Takpe. Semalam aku ade try satu resepi bubur. Nmpk cam ok sket. Walau tak byk, at least dia tak muntah bila bubur tuh masuk mulut. Hehe! Anyway, thanks ye Dayah.

ly said...

ala nand as long berat die tak turun n menten gebus gitew so okla..anak kite samela..tak suke bubur.agaknye die pk da beso sgt kot..huhu..tp yg ptg bg mknn yg berzat n vitamin.bykkan bg buah etc.nestum pon nestomla, jnji die mkn dgn byknye nestum itew hehe..takpe ko ajo sket2 isik ikan tuh ng nasik.bia sket tp die cukup zat n knyng..ikan lebih tak paa hehe..protien tuhh

alizmiealya said...

ooo..zayyad takmo mamam nasi ek..nk makan cake SR jek ek..hihi..tkpe kak..slow2..jgn pakse dia..kalau dia suke makan kentang tu pn ok da kak..karbohidrat gk kan..same cm nasi..ooo..zayyad suke makan manis2ek..akak try wat bubur + kurma setengah biji + kismis 2-3biji..wat puree carrot, brocolli, pumpkin atau sweet potato pn ok gk..lemak2 manis gitu..