Followers

Tuesday, June 30, 2009

Again... Fever!

Zayyad demam lg! Balik kampung last weekend, sehari jek dia OK. Petang Khamis lepas keje, lepas amik Zayyad kat skul, kitorg gerak balik terus coz malam tuh, lepas isya' Pak Anjang Zayyad dh nak nikah, Bajet2 tak dapat tgk dah. Rupa² nye, sempat plak sampai b4 majlis... Lebih kurang kul 8:45pm kitorg sampai, kul 9pm gerak pi masjid. Lepas selesai akad nikah, kami terus gerak ke umah pengantin pompuan (2-3 tapak jek dari umah hubby.. Hehe!) utk jamuan ringan. Upacara batal air semayang pon di buat kat umah. Ade laa sesi bergambo2 sket pas makan tuh.Settle semua, kitorg pun balik umah. Zayyad dah menggosok2 mata tanda mengantuk, mama pun dah rase belengas sbb tak mandi lg! Hehe... Pas mandi n bersihkan Zayyad, bg dia susu n then terus kitorg 'pengsan' sampai pg esok. Jumaat tuh, takde apape pun yg kitorg wat siang tuh. Sebab kenduri cuma kat umah pompuan. Pihak lelaki relax jek! Ehehe! Untung gak kenduri setempat nih. Hehe... Cuma mak ade jengah2 ke sane kot2 ade mende nak di tolong. Aku jaga rumah jek ngan Daus. Zayyad seronok ngat laa ramai org nak layan n dukung dia. Mmg dia jadi tumpuan kalo balik kg. Maklum laa, boleh laa dikatakan dia tuh cucu tunggal setakat nih. Kemain manje laa dia sebab semua org rajin layan dia. Pak/mak sedare plak ramai! Ape lagi... Makin mengade laa dia sampai ngan mama pun tak nak dah... Hehe! Petang tuh, wan n aki Zayyad nak kuar beli brg sket. Diorg nak bwk Zayyad sekali. Memula malas nak bg sebab dah nak senja, tp takpe laa. Wan dia beria nak bwk. Aku bekalkan susu kat dia. Kot2 laa nangis plak kang! Hehe... Balik tuh, Zayyad cam biase.. OK jek, memain, bebel2, bising2... Malam tuh lupe plak aku nak tukarkan baju kat dia sebab dia dah tertido kepenatan. Tak sampai ati plak nak gerak kan dia. Tetiba tgh malam tuh, Zayyad merengek2. Aku pun bangun laa wat kan susu cam biase. Tp mmg malam tuh sejuk banget! Kat umah lipis tuh mmg sejuk gile memalam! Tak yah pasang kipas angin pun takpe... Huhu! Lepas wat susu, aku pun bg dia minum... Then aku rase badan dia panas berbahang2. Hoh! Demam ker? Rupe2 nye mmg demam sungguh... Huhu! Zayyad mmg takleh terima perubahan cuaca tiba2. Leh kata tiap kali blk kg, dia mesti demam, batuk, selsema or tak sehat. Sian anak mama... Sudah nye, sampai ke pagi Zayyad meragam. Kejap2 bangun, kejap2 bangun..
Sabtu tuh, bgn tido, mmg badan dia dah panas beria. Dah laa ade majlis tengah hari tuh. Haru betul! Nak tak nak, paksa ajak hubby pegi klinik gak pg tuh sebab Zayyad mmg takleh recover kalo biar jek! Nak kene makan ubat gak. Dalam kul 10++am kitorg gerak ke lipis, pegi klinik. Balik klinik, pengantin dah nak berarak. Kitorg gerak laa sekali. Baru jek mama nak naik umah, Zayyad dah meragam. Ye laa, badan dia tak sedap, org plak ramai, hari panas... Mmg tak selesa. Bila Zayyad dah tak selesa, mama lagi laa tak selesa. Even perut lapa, mama ajak ayah anta kitorg balik umah dulu sebab nak kasik Zayyad ubat and tido. Demi anak mama, mama sacrifice laa tak join kenduri Pak Anjang... Ermmm... What to do? Anak lg penting. Hehe!
Sampai umah, pas bagi Zayyad ubat and susu, ayah pegi kenduri semula sementara mama tidokan Zayyad kat umah. Sempat plak mama pesan kat ayah tapau lauk sket dari sane sebab mama lapa tahap gaban! HikHik... Sambil2 tidokan Zayyad, mama pun tertido sekali. Ye laa, bukan ade org pon kat umah. Hehe! Sedar2, ayah kejutkan mama coz sedare mara dah nak balik. Mama tanye ayah, ade tapau makanan tak? Ayah kate, takde laa.. Kang kite pi makan kat sane jek laa.. Huhu! Hampa sungguh rase nye sebab perut dah start berbunyi. Tp takpe laa... Sementara nak tgu sedare mara gerak balik, mama makan ape yg ade kat umah tuh dulu. Kek pisang aje pun. Jadi laaa...
Lepas semua dah balik, terus ayah angkut mama n Zayyad naik moto pi umah Pak Anjang (merangkap umah pengantin pompuan). Sampai sana, tinggal kengkawan pengantin jek tgh makan. Dalam duduk2 tuh, tetiba Zayyad muntah n terus nangis. Hoh! Almost tertelan polisterin. Aduyaiiii... Mama tak perasan Zayyad dah gigit pinggan polisterin kat atas meja tuh. Mujur dia muntah semula! Terpaksa anta Zayyad balik plak dulu sebab dia dah menangis n meragam. Kompem tak leh nak makan kalo camtuh! Pos Zayyad kat Mak Andak kat umah then mama ngan ayah merempit semula ke tempat kenduri. Hehe! Lepas makan n borak2 jap, kitorg pun balik umah. Zayyad still demam. Sampai laa malam tuh pun dia demam lagi. Mmg tak leh putus ubat. Malam tuh, dia bantai meragam sampai mama tak tido sebab jaga Zayyad. Huhu... Anak punye pasal, takpe laa...
Ahad pun, Zayyad demam lg. Haihhh... Nak balik KL plak tuh. Chu Zul plak ajak singgah makan kenduri kat Tersang dulu sebeblum balik KL. One way, nak tak nak, kene laa pegi. Sedare hubby gak tuh, cousin ayah. Kat situ pun, Zayyad mangamuk lagi! Menjerit2 dia menangis. Sib baik sempat makan. Lepas settle semua kat situ, kitorg pun gerak balik KL. Mak Andak Zayyad ikut sekali. Mujur laa dalam kete, Zayyad byk tido. Lepas anta Mak Andak dia ke Shah Alam, kitorg pon balik umah. Awal gak laa sampai. Malam tuh pun, Zayyad demam lagi. Asik meragam jek. Adeh laaa... Badan penat plak! Dah laa esok tuh nak keje dah. Bagi makan ubat pun tak jalan gak!
Bangun pg Isnin tuh, rase badan dia... wow! Panas betul. Terpaksa laa mama EL. Ayah yg bgn nak pi keje pun risau tgk Zayyad camtuh. Kot apape kang, mama sorg jek kat umah.. Kete pun takde. At last, ayah pun EL. So semalam, jd hari menjaga Zayyad dan berehat. Tak wat ape pun.. Berkemas pun tak. Huhu! Bila petang, demam Zayyad still tak kebah lg. Mama dah naik risau. Mama paksa ayah lg pi klinik kerajaan kat KJ sebab Zayyad macam serasi ngan ubat dari klinik kerajaan. Kul 4pm kitorg sampai kat klinik, mujur org tak ramai. Lepas check, doktor request utk amik darah. Cuak gak mama. Tp demi kesihatan Zayyad, mama rela dalam paksa laa. Cewah! Meraung2 laa anak mama kene amik darah. Allah.... Tak sampai ati mama tgk. Masa nurse tuh amik lg kesian kat dia. Tak jumpe2 tempat darah nye. Cucuk sane sini tp tak dapat2 gak. Last2 mama dah geram n tanye "Boleh ke tak nih???" Dia kate "Boleh sebenarnye tp dia melawan".. Dalam hati mama, memang laa dia lawan. Dah sakit ko cucuk2 tuh! Mama pun cakap kat dia macam yg doktor pesan td "Doktor kate td kalo tak leh, panggil dia"... Terus nurse tuh stop n cabut jarum. Huhu! Sian anak mama. Teresak2 dia... Tuh lom siap lg tuh! NGan doktor, sekali lg Zayyad meraung... Aduyaaiiiii! Kalo laa mama leh replace tempat Zayyad, biar laa mama yg sakit. :( Nasib laa ngan doktor nih, tak lama. Puas ayah pujuk Zayyad pastuh. Sib baik dia nangis tak berlarutan. And Alhamdulillah, takde apape masalah bila test darah dia. Takut denggi jek! Cuma demam biase, kate doktor. Settle semua, kitorg pun balik. Dalam kete tuh, terus Zayyad tido. Penat laa tuh menanging kuat sangat! And last night, lepas makan ubat, Zayyad dah nampak OK. Even tak sepenuhnya, badan dia panas lg but dia dah ceria semula. Dah bising membebel2, dah nak gelak² n main². Mase bwk kuar minum pun dia tak meragam. And pg td, Alhamdulillah, badan dia dah tak panas cuma still tak bape sehat. Asik merengek² jek. Mama dah pesan kat Cikgu Nor macam², and dah kol pun kejap td tanye perkembangan Zayyad. Dia kate badan Zayyad dah tak bape panas selalu merengek. Tak sihat sangat lg laa tuh. Hopefully, petang nih Zayyad dah OK. Sehat cam biase. Amiiinnnnn....
Haih... Sampai dah abis taip n update blog nih, awat nya email tak OK² lg nih??!!! Marah betul aku... K laa, nak godek email sat. Tah hape² server nih. Daaaaaaaaaaa...

5 Korang Kate...:

ly said...

farez pon ngah dmm skang ni..tp tak teruk sgt.yg teruknye selsema n batok...sian toi sampai tdoq pon bbunyik..

*** suemawi*** said...

siannye budak2 kalo dmm kan... :(

aNNa aRieYaNNa said...

ly : zayyad tak batuk... cuma selsema jek laa. Tp Alhamdulillah, sejak semalam nampak cam dah ok. Farez kerap gak demam ye?

sue : tuh laa pasal sue. tak sampai ati tgk dia merengek jek tak larat. Kite pun jd penat sama! Mase amik darah tuh, lg laa tak sampai ati nak tgk... Huhuhu!

alizmiealya said...

>zayyad da baik demam lum?
>cepat2 baik..nanti leh main2..yey!

aNNa aRieYaNNa said...

mama_alya : Macam da ok since semalam. Jgn demam tuh wat U-Turn sudddeyyyyyyy.... Ekekekeke!