Followers

Monday, April 18, 2011

UniFi vs B.yond

Last week adalah sesi meng’upgrade’ servis² yg ade kat dalam umah. Antara yg aku upgrade adalah perkhidmatan internet dan astro. Dua² tuh aku upgrade sebab aku dah tensen yg amat pakai ape² servis yg dah sedia ade.

UniFi

Previously aku gune broadband. Kalo dah nama nye BB, of coz ade limitation kan? Biasenye, pakai dalam seminggu jek (paling lama pon 2minggu laa…), connection dah jadik slow. Cannot upload or download anything sebab dah abis usage. Huh! Mmg sangat tertekan laa kan.

Pastuh, kalo nak view any video pon, Allahuakbar! Lembab nak mampos… Kalo nak dload or upload apape, kene piker byk kali and tgk size file dulu. Tgk U-Tube a few times pond ah guna separuh usage dia.

At last, kami pon upgrade pakai UniFi. Bukan sebab aku keje ngan company dia, tp sebab bosan ngan perkara² yg berlaku seperti di atas. Lgpon, kami register time ade promotion. FREE installation FEE! Ahaaaaa… Sape tanak kalo kate FREE kan? Ekekekeee… Nak register pon takyah susah². Semua adik aku settlekan! Ye laa, untung kat dia jugak kan? Dapat sale dari kakak sendiri. Hahaha!

And setakat nih, Alhamdulillah. Kami puas hati dgn servis yg kami dapat. WiFi dimane2 dalam rumah. Pakai tepon pon boleh surfing. Dapat plak DECT Fon ngan IPTV service. Walaupun aku takde laa tgk sangat pon HyppTv punye channel tuh, tp gamba dia agak cantik compared to gamba from Astro. HD Quality! Zayyad pon sekarang sangat hepi sebab dapat melayan atomen² dari U-Tube tanpa buffer… Sampai mama nak guna laptop pon susah skang nih. Uhuhu!

Astro B.yond

Utk kali keduanya, astro kat umah aku buat hal ari tuh. Hal macam mane? Kuali yg kat atas bumbung tuh bergerak so certain channel yg kami subscribe ilang! Bile pegi kat channel tuh, dia tulis “Service currently not available” macam time2 ujan plak! Mau aku tak sakit ati.

1st time kene ari tuh, dah panggil technician soh repair. Tak pasal2 kene charge RM50 utk keje bodoh sekadar pusing jek kuali tuh sket bagi dok cam sedia kala. Kalo laa boleh kami panjat sendiri kat atas bumbung tuh, dah lama kami buat. Malangnye technician yg malas tuh pasang kuali tuh setinggi² langit kat atas bumbung umah kami tuh. Kami mintak dia tukarkan ke bhgn depan sket (bhgn yg rendah sket laa) dia kate susah sebab takde ruang kayu yg dia boleh sangkut and paku mende tuh. Dia maleh nak drill la tuh! Mungkin jugak utk make sure kami panggil dia lagi utk repair mende tuh next time. Takde makne!!!

Aku mmg ade pasang niat nak upgrade ke Astro b.yond aje lepas kejadian ilang channel tuh berlaku utk kali kedua ari tuh sbb bile upgrade, takde laa aku bayar technician tuh sia2 kan? At least aku dapat something new. Suddenly, kami tiba2 dapat offer dari Astro utk pasang Astro B.yond kat umah, lagi sekali dengan “FREE installation FEE”. Ahaaaaa! Pucuk dicita ulam mendatang laa.. Ape lagi? Terus aku n hubby setuju. Hahahaha!

FINALLY, kami pakai jugak dua2 servis nih. Hehe! Kite tgk aje laa nanti camane coz setakat nih dorg takde lak ‘mintak duit’ lagi… Hopefully takde laa sampai bile2. Hehe!

Dadaaaaaaaaaaaaa….

3 Korang Kate...:

mommyosh said...

ayoo..tuko astro lama ke beyond free ke skang..ari tuh die kata 100...kalu free, sapa tanak kan..huhu

AyyaD ArieyannA said...

Tah laa... Ari tuh ade budak astro kol, katenye ade promotion kalo nak upgrade astro biase ke b.yond. Free installation! Sebab tuh aku amik... Hahaha!

Anonymous said...

Jgn pakai astro byond,mahal..

pakai jee unifi..internet,phone,iptv dlm hd lg..klu ujan still dpt tgk berbanding astro mcm haram nk naik harga sesuka hati jee..service mcm haram jee..unifi tetap pilihan org ramai sekarang..astro dh terasa nk bungkus..