Followers

Tuesday, April 12, 2011

Prihatin

Andai kata satu hari mase korg dalam public transport (eg LRT), tgh korg duduk bes² sambil layan lagu dalam walkman or henpon, tiba² sampai kat satu stesen, naik laa sorg mak buyong nih dengan perut yg memboyot, terkial² bwk diri ngan barang² kat tangan. Org dah laa sesak, ramai… Mak buyong td terpaksa berdiri jek sebab seat takde, dah penuh termasuk laa tempat duduk khas yg disediakan utk golongan² old citizen, OKU & pregnant ladies. Dia plak bebetul kat depan seat korg sambil perut dia yg besar tuh bebetul terhidang depan muka korg.

Agak² nye, ape yg korg akan buat?

(1) Terus jek layan lagu & kuatkan volume sambil pandang tempat lain

(2) Buat² tido, sampai terlentok²!

(3) Amik novel, bukak & baca dgn khusyuk.

(4) Capai benang kait dalam beg, terus mengait sampai ke destinasi yg dituju.

(5) Wat muke poyo & blur macam takde apape yg berlaku.

(6) Bangun & bagi seat kat mak buyong tersebut.

Erm… Pilih laa jawapan mane yg agak² sesuai or yg biase/pernah korg buat. Sebab ape aku wat soalan camnih? Sebab aku pengguna public transport. And mase aku pregnant dulu, Semua jawapan di atas mmg biase aku ‘dapat’ mase berada dalam public transport (especially LRT & feeder bus).

Terima kasih pada yg memilih jawapan no.6, jasa korg mmg aku takkan lupe kan walaupon aku tak kenal korg and tak dapat plak nak ingat muke tiap sorg tuh…

Yg aku heran, jawapan no. 6 tuh biasenye aku dapat dari Chinese & Indian girl, tak kire laa dalam LRT or feeder bus. Pernah laa dapat dari Malay girl 1 or 2 times but the rest mmg dari both yg td tuh. So…… Mane peginye ‘gentleman²’ kat luar sane? Wujud lagi tak dalam dunia nih? Sebab kebanyakkan lelaki nampaknye lebih suke memilih jawapan 1,2,3 dan 5 dari memilih jawapan no. 6. Yeah!!! Jangan tak percaya plak. Mmg aku tak cakap SEMUA lelaki but most yg aku jumpe sepanjang aku preggy dan naik tren nih, itulah mereka.

Tatau laa ape yg dorg nih pikir. Walaupon kadang² tuh dorg mmg duduk kat tempat yg sepatutnye dorg bagi kat golongan² ini tp dorg lebih rela buat² tak paham. Padahal kerajaan selalu war² kan, ‘Budi Bahasa Budaya Kita’ tp aku tgk memasing tak amik kesah pon. Mungkin dorg pikir, “Aphal plak nak bg dorg? Aku pon penat gak…” or “Sape cepat dia laa dapat!” atau yg paling bes “Ade aku kesah???”…

Mmg laa tak WAJIB pon bg seat kat golongan² nih tp prihatin laa sket. Cer imagine mende tuh terjadi kat adik-beradik, sedare-mare or even wife korg… Ape yg korg rase? Aku takde laa kate aku nih baik sangat tp at least aku ade inisiatif utk bg jawapan no. 6 tuh.

So, sama² laa kite ingatkan diri kite masing². Bukan susah pon nak buat baik. Cuma tunjuk sikit keprihatinan kite, org pon akan hargai ape yg kite dah buat tuh. Tp, jgn wat sesuatu mende tuh dgn niat nak TUNJUK BAIK plak! Buat laa dengan hati yg ikhlas... InsyaAllah, mudah-mudahan Allah Taala akan sediakan bahagian yg baik utk kite plak nanti... :D

Renung² kan dan selamat beramal!

Dadaaaaaaaaaaaaaa.......

4 Korang Kate...:

isabelle said...

org mesia mmg x gentleman.

baru ni i kena masa kat tesco. mmg la buka public transport, tapi takde hati perut lgsg budak laki tu buat derk je biar i berdiri.apa lagi? kena sound la selagu sblm i blah.haha

AyyaD ArieyannA said...

isabelle: Khennnn??? Tensen ngan org2 camnih. Berat ngan montot memasing agaknye. Haha!

Cayalah! Berani u sekolahkan mamat tuh. Kompem merah padam muke tahan malu. Ekekekekeee!

irah said...

santek kan font ni nana? kwn aku pun ngadu kat aku..dier bengang ms mengandung org x bg dier seat sbb ingat dier org gemuk..leh x? siot tul~

AyyaD ArieyannA said...

A'ah Rah, chomeyyyy banget! Hehe... Aku dah beralih arah dr Trebuchet ke Myriad. Haha!

Siannye kawan ko tuh.. Tp tu la, aku selalu dapat seat dulu pon time dah sarat. Awal² mase 5-6 bulan pon, aku jarang sangat dapat seat. Ntah2 dorg ingat aku buncit kowt! Hahahaha...