Followers

Friday, January 16, 2009

Zayyad Demam

Thursday, 15/01/2009


Ari ni aku masuk opis semula. Walau berat hati nih nak tinggalkan Zayyad kat nursery tuh, tp terpaksa laa jugak. Kalo asik EL/NPL aje kang, sikit plak gaji aku bulan nie kene tolak! Lagipun, bgn tido pg tadi aku rase2 badan Zayyad, dah tak sepanas semalam. Aku test guna termometer, erm.. Alhamdulillah. Dah turun pun suhu badan nye. So, aku yakin laa sket nak anta dia kat nursery tuh ari nie. Tuh pun, dah macam2 benda aku bekalkan pada Zeha. Ubat2 dia, picagari, cool fever...etc. Pesan nye pulak berjela2 pg td. Huhu! Ye laa kan, mak mane laa yg tak risau kalo anak nye sakit. Kene tinggal ngan org plak tuh! Biar la aku yang sakit asalkan anak aku sihat sepanjang masa. Aku tak kesah...


Nie laa 1st time Zayyad demam. So, in future kalo dia demam lg (mama tak mintak ye, sayang... tp "in case"), aku tau laa ape nak buat. Hehe! Bila 1st time nih, mmg kelam kabut laa sket kan. Semua nya bermula pada hari Isnin malam Selasa lepas. Balik dari nursery, Zayyad ok jek. Senyum2, main2. Sampai umah, cam biase aku lapkan aje badan nye sebab dah comot2 minum susu. Masam dah bau nye. Lepas bersih, aku susukan dia then dia tido. Mase dia tgh tido, adik aku pegang tangan dia. Dia kate "Tih, sejuk nye tangan Zayyad nih. Sian dia..." Aku pun rase jugak. Ermmm.. aku terus masukkan tangan dia dalam selimut. Maybe sebab angin kuat kot. After a few minutes, aku rase semula, OK! Dah normal. Tak lame tuh, dia terjaga n nangis2 nak susu.Mula2 adik aku pujuk2 dia. Dia kate kat aku, panas plak badan Zayyad nih... Aku pun angkat Zayyad dari bouncer n pangku dia, A'ah laaa! Badan dia panas semacam. Aku dah mula rasa risau tp aku biarkan aje dulu. Lepas menyusu, aku peluk dia cam selalu kasi sendawa. Masa kepala dia dekat ngan muka aku, aku rase berbahang. Terus aku cakap kat hubby yg badan dia panas lain macam. Tak pernah camni. Hubby diam aje mula tuh. Tak lame tuh aku dah takleh saba. Aku yakin dia mmg demam. Aku desak hubby ajak pegi klinik malam tuh jugak! Aku call Sue and tanye klinik mane yg bukak 24 jam. Dia maybe tau sebab Ajeem pun ade demam b4 this. At last, Man bg direction kat hubby macam mane nk pegi Klinik Rakyat yg 24 hours kat SS3.


Terus aku n adik siap2. Hubby pun sama. Berpusing2 gak laa kami cari tempat tuh sebab tak pernah pegi. Berkali2 hubby call Man tanye direction and finally, kami jumpe jugak klinik tuh. Thanks to Sue n Man. Bila jumpa doktor, dia kate Zayyad mmg demam tp tak tinggi sangat. Then, dia pun kasi ubat demam n antibiotik. On the way balik, aku mintak hubby cari cool fever kat mane2 7-E, kot2 ade but unfortunately tak ade. Takpe laa... Balik umah je, terus aku bg Zayyad makan ubat. Menangis2 dia tanak makan tp aku sumbat gak.. Hehe! Lepas menyusu, aku lap2 kan kepala dia dengan kain basah. Tak lame pastuh, dia pun tido. Malam tuh aku n hubby tido lewat jugak laa, nak jaga dia takut2 dia menangis ker... Tp Alhamdulillah, anak mama baik. Tak meragam sangat pun. Every 2-3 hours aku bangun susukan dia dan rase suhu badan dia. Still panas... Sampai laa keesokan nye tuh iaitu hari Rabu, aku bangun dalam pukul 6:30am n test suhu badan dia, still around 39-40'celcius. Aku pun terus sms Fizah bgtau yg aku nak EL ari tuh. So, sehari suntuk laa aku dok umah jage dia, tak ke mane2.


Bila malam, aku dapat rase kan yg suhu badan dia tak akan turun menjelang ari esok. Sebab takde tanda2 yg demam dia nak kebah. Aku mula laa risau, camane nak gi keje kan kalo dia tak sehat lg? Tp, aku still tunggu hari esok. And, akhirnya jangkaan aku mmg tepat. Pg tuh aku bangun, rase badan dia n test guna termometer, mmg still 39' celcius lg. Nak tak nak, aku sms Fizah lagi mintak NPL. No choice... Aku tak sanggup nak hantar dia pegi nursery dalam keadaan demam camtuh. Lagi plak, takut berjangkit ngan budak2 lain plak nanti. So, seharian laa lagi aku duduk kat umah n jaga anak kesayangan aku tuh.


Dan Alhamdulillah, pg td bila bangun dari tido, aku rase badan dia dah tak panas lg. Bile test guna termometer, dah normal semula suhu badan dia. Dia pun dah ceria nampak nye. Aku pun yakin laa sket nak anta dia ke nursery sekaligus pegi keje.


Mase demam, Zayyad baik je... Tak banyak ragam. Takde susahkan mama n ayah sangat. Alhamdulillah, harap2 Zayyad sehat selalu lepas nih. Dikurniakan kesihatan yg baik dan akal yg bijak. Demam2 sket nie lumrah laa bg budak2 kan... Kalo tak demam langsung kang, pelik plak! Hehe!


Ok laa, that's all for now. See ya!

2 Korang Kate...:

ly said...

nand..pakaikn la die sarung tgn..sian die..kecik lg..sejuk mlm2..

aNNa aRieYaNNa said...

Kalo pakai, abis dia isap nye sarung tgn tuh kang. Sebab skang dia suke isap tangan dia.