Followers

Monday, July 2, 2012

APAM LABU

MACAM biase, wiken adalah hari memasak² utk aku. Dan ari utk buat² rajin ke dapo. Haha! Kalo idak, kebuloq laa anak cheq noooo...

JUMAAT mlm Sabtu yg lepas, mak pak mentua beserta adik² ipar bermalam kat umah. Sempoi aje masak² nye.. Sempat buat gulai ayam, sup bayam disulami sambal belacan dan ulam petai jek. Dorg laa, tak roger awal² kate nak dtg. Kalo tak, leh prepare lauk lain lebih sket! Seb baik laa kitorg mmg dah ade beli bahan mentah, kononnye nak wat lauk dinner laa. Tp, itu aje laa. Mmg nak kuar semula pon dah tak sempat. NGan umah yg tak berkemas lagi.. Huh! Ape yg ade jek laa ye... Mujur MIL puas ati and puji laukku sodappp! Hahaha...

TAPI sempat jugak aku membaking dalam mase yg singkat. Sempat wat Kek Span Coklat jek that time. Paling ringkas resepi dan bahannye. Semua dah ade kat umah. Gambo tak sempat nak snap. Itu pon kene puji gak ngan MIL. Alhamdulillah... Haha! Terbaek laahhh... :p

THEN ptg semalam terajin plak nak buat kuih. Mmg dah plan nak wat apam nih, but tiba² rase cam nak wat puding triffle plak! Tp disebabkan Zayyad tak bape sehat semalam, maka aku tak jadi nak wat triffle sbb pikirkan dia yg tak lalu nak makan. Nanti kalo rajin aku cite penyebab Zayyad tak sehat. Hehe! 
[Sori sayang, maybe sebab mama & ayah laa Ayyad melepek semalam... :-( ]

RESEPI asal, aku gugel dan jumpe kat satu blog nih, called Home Sweet Home. Thanks kak Ummi utk resepi yg sangat marbeles nih. Hehe! Ade can aku wat lagi nanti. Labu pon ade half lagi dalam peti ais tuh (tp balancxe tuh cam nak wat cekodok labu jek rasenye.. :p) Hihi!

SO, pe tunggu lagi? Moh jengah ke dapo mama ye!

APAM LABU
Resepi Asal: UmmiZaihadi
Adaptasi dari resepi Apam Keledek


Bahan A:-
3 sudu makan tepung gandum
2 sudu teh yis segera
1 sudu teh gula kastor
3 sudu makan air suam

Bahan B:-
240 gm labu (dikukus/rebus)
aku kukus supaya rasa labu tuh tak larut dlm air rebusan <-- teori sendiri. :p
150 gm gula kastor
1 biji telor
150 ml santan pekat

Bahan C:- (ayak bersama)
200 gm tepung gandum
1 sudu teh Double Action Baking Powder


Cara Membuat:-
  • Campurkan bahan-bahan A dan kacau hingga sebati.
  • Kemudian biarkan adunan selama 5 - 10 minit.
  • Kemudian campurkan semua bahan-bahan B dan kisar halus. Tuangkan ke dalam mangkuk adunan.
  • Masukkan bahan C ke dalam adunan B yang dikisar sedikit-demi sedikit dan kacau rata.
  • Masukkan pula bahan-bahan A tadi dan kacau hingga sebati. Biarkan adunan sehingga 1 jam (*akak tutup mangkuk adunan).
  • Panaskan kukusan dan bolehlah dituangkan adunan tadi ke dalam loyang besar atau acuan-acuan kecil yang telah disapu dengan sedikit minyak dan kukuslah hingga masak (*akak guna acuan kecil dan kukus selama 15 - 18 minit).
  • Hidangkan bersama kelapa muda parut yang digaul dengan sedikit garam dan kukus kelapa sebentar agar kelapa tidak mudah basi.


Nota: 
Kalau nak apam yang merekah/mekar, sila gunakan acuan kertas yang diletakkan ke dalam acuan lubang2 besi (seperti gambar di atas). Jika menggunakan acuan lompang, apam akan naik biasa saja dan x merekah sangat....lihat perbezaan gambar di bawah.

Yg nih utk anta kat jiran merangkap pengasuh anak-anakku. Hehe!

AND seriusly, apam nih lagi BES dari apam beras! Sedap dan gebuuuuu sangat rasenye. Memang sangat sesuai utk dimakan bila-bila masa. Haha! Dah cam iklan plak dah aku nih. Tp mmg betul pon. Cubalah! Anda tak akan menyesal dgn hasilnye, insyaAllah...

SELAMAT MENCUBA ye semua... !

0 Korang Kate...: