Followers

Monday, September 26, 2011

Addad @ 8 Months

Alhamdulillah... Diam tak diam, esok genaplah 8 bulan usia putera kedua mama, Addad HaziQ. Pelbagai ujian yg dikurniakan oleh Allah Taala dalam membesarkan si comel nih. Mase abgnye dulu, kami diberikan pengalaman yg agak mudah berbanding si adik nih. Apape pon, kami sangat² bersyukur dgn kehadiran kedua² putera kesayangan kami ini yg telah berjaya mewarnai kehidupan kami suami isteri. Alhamdulillah, terima kasih Ya Allah...

Sekarang nih, Addad dah pandai macam². Dia agak manja berbanding abgnye. Mebi sebab dia still breastfeed sampai sekarang. Org kate, budak yg bf nih, mmg manjenye lebih. Hehe! Tatau laa mama. Bet0l laa kot! :p

Di usia 8 bulan nih, Addad dah:

** Alhamdulillah, masih menyusu badan. Walaupun tak fully-bf, but mama leh kate 98% susu yg masuk ke dalam badan Addad adalah susu mama. :D

** Ade 6 batang gigi, 4 atas, 2 bawah. Gigi dia dah tumbuh since umo dia 4 bulan lagi... Huhu! Cepat kan? Sampai seriau mama nak df adik kadang² sebab adik suke geget 'mey'. [mey: terms utk bf, dicipta oleh abg Ayyad... Hehe!]

** Dah laju bergerak kedepan & belakang dgn cara mengensot. Berguling² p0n suke jugak! Letak atas tilam, kejap kang mama tgk dia dah 'repair' decoder Astro kat kabinet TV... Huhu!

** Kalo d0k dalam walker, mmg pantas dan tuntas laa dia bergerak... dah pandai dtg n gerak ke depan kal0 mama or ayah panggil. Dulu dia cuma pandai mengundur jek kal0 naik walker. Sekarang tidak lagi! :p

** Penggeram orgnye. Kal0 dia tgh geram, dia akan hantuk² kepala dia kat dada/tgn/badan/kaki or dimana² saje bhgian badan kite sambil buat bunyi "Aaaa! Aaaa! Aaaa!"... Sib baik dia hantuk kat badan or atas permukaan lembut aje, atas lantai tak wat. Pandai pulak dia pilih tempat tuh! Hehehe...

** Mouthing - Biase laa kan, most babies mmg mouthing. Tak terkecuali si kecik nih. Pantang ade mende kat tgn, seme dia nak masuk mulut n gigit. Tgn n jari sendiri, pandai pulak dia tak gigit. Huhu...

** Dah pandai buat bunyi-bunyian yg comel... "Ababababaaa..." (bile cakap or main ngan abg nye), "amamamamamam", "ayayayayayaa", ""mmmpphhh! mmmppph!" (bile menegur sesuatu), "prrrfffhhh...prrrfffhhh..." (menyembur sampai meleleh² ayaq liuq!)... And macam² lg bunyi-bunyian yg pelik². Hihi! Cute jek...

** Dah angkat² m0nt0t and adjust² position sambil bergoyang² ke depan n belakang macam nak merangkak. Lepas 10 saat, meniarap balik. Haha! Tak lepas lagik nak merangkak... :p

** Lately, dah pandai mintak diangkat... Bile dah lame mama tak angkat dia, terus wat perangai. Nangis² sampai mama dukung, baru diam. Especially bile nampak ayah... Drpd duduk diam baik², nampak ayah balik work, terus kuar bunyi manja sambil wat muke sedih mintak dukung. Bile ayah angkat, muke jadi bangga giler sambil pandang mama. Haha!

** Pandai kac0 abg main... Kal0 abg tgh main² ngan toys, dia pon seb0k dtg nak ketuk² n musnahkan permainan abgnye. Kadang² abg OK, kdg² dia marah n bwk lari mainan and kdg² abg nangis jek... Hehe!

** Sangat manja dan behave orgnye. Kal0 dia dalam keadaan sehat dan selesa, sangat senang menjaga si adik nih. Takkan meragam tak pasal². Main sorg² pon boleh! Kal0 dia meragam tuh, means ade laa yg tak sedap kat dia tuh.

Addad wif Abg Ayyad at home, KJ

Kalo nak citer, byk lg rasenye perkembangan si addad. Puas laa nak recall kal0 nak taip semua. Hehe! Takat nih laa dulu for now. Semoga dgn pertambahan usia adik nih, adik akan makin kuat dan sehat. Takm0 sakit² and masuk hospital lagi. InsyaALLAH... Mama sayang anak² mama, abg Ayyad n adik Addad. Mmmuuuaaahhhhkssss!!! ;)

2 Korang Kate...:

mummyosh said...

cpt gg anak ko tumbuh ek..patut le bru 8 bulan da byk gg nye ;p

AyyaD ArieyannA said...

Tu laa Lily... Cepat tang gigi jek plak dia nih. Yg lain lambat sket! Ekekekekeee...