Followers

Thursday, April 19, 2012

Chocolate Chip Butter Cookies

Selasa lepas, aku EL sebab Addad tak sehat. Then nak kene plak tukar ubat² dia yg dah abis tuh kat hospital. So, melepak laa aku kat umah ari tuh.

Actually pg tuh dah plan nak gi keje and dah anto pon Addad kat umah Kak Ida. But then, atas beberapa sebab, aku amik keputusan nak EL. Salah satu sebab nye sebab risau yg inhaler Addad dah takde spare lgsg! Betul² tinggal sebekas, tu pon dah nak abes.

Then, patah balik ke umah pg tuh. Ingat nak amik Addad terus but Kak Ida kate dia tgh syiok tido dalam buai. Sian plak nak angkat or kejutkan dia. Dia kate, biar aje laa dulu kat umah dia sampai Addad bgn. Aku pon OK jek laa.. Balik umah, terus siap² Ayyad utk ke sekolah. Pas hubby anta Ayyad pi skul, dia tido. Aku pon amik kesempatan yg ade utk kemas umah sket and makan bekfes. Sempat laa pi kedai bagai... Hehe!

Then, pas siap seme, Addad still tak bangun lg. Hmmm.... Terpikir sesuatu. Terus amik resepi yg aku print out kat opis smlm then belek. Ahahhhh!! Teruja nak buat...

Terus ke dapo n usya bahan. Ape lg??? Proses laaa... Ini lah hasilnye....... Hehe!




Chocolate Chip Butter Cookies
Resepi Asal: Biskut Coklat Chip Badam - credit to DiraBakers

Bahan²:
250gm butter
150gm gula halus
20gm serbuk koko
1biji kuning telur
1sdk esen vanilla
230gm tepung gandum
30-50gm coklat cip (Resepi asal 80-100gm coklat cip)
badam cincang (Tak letak sebab tak jumpe kat kedai... Huhu!)
** Kalo nak letak, ikut suke ye...nk sedap letak la byk cikit

Cara Membuat:

Mix butter dgn gula sampai gebu kemudian masukkan kuning telur dan esen vanilla. Mix lg..

Masukkan plak serbuk koko dn gaul lagi. kemudian masukkn plak tepung gandum gaul kejap pastu tmbh coklat cip dan badam (kalo ade).

bila dh sebati...bentukkn adunan dengan menggunakan sudu. (kalo nk guna tangan pon bole)

Bakar pd suhu 160C selama 10-15minit... (Aku bako dalam 20min sebab size biskut agak gedabak. Haha!)

Taraaaaa...dh siap mkn la tunggu apa lagi.

Sedap laaa!!! Leh wat lg nanti. Bancuh adunan byk sket, kecikkan size biskut then leh simpan wat stok. Hubby n anak² sangat suke. Aku pon sama. Yang lain - Selamat Mencuba!!!

1 Korang Kate...:

Sherwieyna Muzzawer said...

salam kenal. wow nampak sedap..hehe.i dah follow blog kiut ni.follow i balik ye..tq..;D