Followers

Friday, August 13, 2010

Update...

Salam 3 Ramadhan...

Diam tak diam, ari nih dah masuk 3 hari umat islam berada di bulan Ramadhan. Dan dah 3 hari jugak laa kite semua menunaikan ibadah puasa (bagi yg 'menunaikannye' lah... hehe!). Dan tak terlambat lagi rasanya aku nak ucapkan Selamat Berpuasa kepada semua umat islam dan jugak rakan². Semoga Ramadhan kali nih lebih bermakna buat kita semua dan dikurniakan keberkatan buat yg mengerjakannya.

Tahun nie merupakan kali kedua aku berpuasa with pregnancy. Tahun lepas FREE. Hehe! Cuma bezanya, 1st puasa with pregnancy, aku dah sarat. 8++ months mase tahun 2008 dulu. Mase tuh, baby (a.k.a Zayyad) dah pandai menendang² 'mintak' makanan. Sampai kantoi laa sehari sebab terlepas bangun sahur. Nyaris² pitam sebab kelaparan. Huhu! Tp Alhamdulillah, the rest 29 days aku berjaya habiskan mase tuh. Hehe!

And kali nih, baby mama still kecik sangat lagi utk menendang² 'mintak' makanan cam abg Zayyad. Hehe! So, tak rase sangat kelaparan nye tuh cuma aku mudah sangat dizzy bila dah menjelang petang. Ye laa, perut kosong n masuk angin kan... Flanil sentiasa ade dalam bag sbg persediaan. Ngeeee~~~

Minggu nih dan tepat hari pertama puasa (Rabu) ari tuh, kandungan aku genap berusia 16 minggu @ 4 months. Kejap je rasenye... Hehe! Alhamdulillah, preknen kali nih pon cam yg first jugak. So far, tak byk ragam. Setakat 3 bulan ari tuh aje laa kot nak mabuk² pun. Tuh pun, cuma mual² biasa. Cuma kali nih aku ade termuntah 2 kali compare ngan yg 1st dulu, sekalipon tak penah muntah. Hehe! Manja sungguh baby kali nih... :p Tp, sian baby mama kali nih... Mama sangat malas nak minum susu! Huhu... Tah la, tak selera betul pandang susu tuh. Ubat pon jarang² mama makan but lately mama dah rajin makan ubat tau! Hehe... Susu jek tak terminum lagi. Ade laa sekali dua ari tuh. Nurse pesan, at least sehari sekali minum laa susu. Untuk cukupkan kalsium. Ok! Nanti mama beli stok susu terus laa... Hehe!

2nd check-up pun jatuh pada ari Rabu lepas jugak, means pertama puasa. Dapat dengar degup jantung my baby sama macam 1st check-up ari tuh. Cuma bacaan still tak dapat nak amik sebab kecik sangat lagi, kate nurse yg bertugas tuh. Bila test everything, (urine, BP, Gula, Alb, etc...) Alhamdulillah semua OK dan takde masalah. Masalahnye cuma BERAT BADAN jek! Keh! Keh! Keh! Berat naik lebih dari yg sepatutnye daaa... Tak pasal2 kene kontrol diet for the next check-up. Sib baik laa bulan pose, boleh laa kot nak kontrol diet tuh! (Ye ke? Ngeh3~~~)

Bila dah masuk kali kedua preknen nih, aku macam dah boleh nak handle everything. Pengalaman pertama ari tuh teach me a lot so bg yg kedua nih persediaan tuh dah ade. Cuma kali nih aku agak letih sebab dah ade bujang sorg tuh yg sentiasa nak di layan. Kene byk bersabar jek laa ngan karenah dia skang nih yg makin manja, lasak dan sket 'ngade²'... Hehe! Sket², nak nangis... Sket², nak majuk... Tp Zayyad nampak sangat sukakan baby. Hopefully bila adik dia kuar nanti, dia dapat menyayangi dan menjaga adik dia sampai besar... ;)

Dan aku perasan, kali nih aku lebih lasak. Sebenarnye terpaksa tahan lasak! Sebab, rutin harian aku kalo nak diikutkan mmg laa tersangat memenatkan. Gara² tempat kerja aku, hubby and acik yg dah berjauhan, membuatkan aku terpaksa lebih berdikari. Dan tempat keje aku lah yg paling dekat ngan public transport so everday, aku kene jalan kaki ke LRT dari opis, then berhenti kat Tmn Bahagia utk amik bas. After that, jalan kaki about 5-10 minutes utk sampai ke umah. Sampai umah, letak barang, terus amik stroller n pickup Zayayd kat skul. Jalan kaki lagi! 10-15 minit laa utk pegi dan balik dari skul dia. Sampai umah, layan karenah Zayyad... Bg dia makan, ajak mandi, main2 and borak2 sket sementara tgu ayah dia balik. Sometimes kalo dia tido awal, ok laa... Leh aku rehat sket. Kalo tak, kena laa melayan karenah dia sepanjang waktu tuh. Mujor laa ade Spongebob and Mickey Mouse yg membantu aku menyelamatkan keadaan. Haha! Sebab kalo ade rancangan tuh kat TV, dia ok laa... leka melayan katun. :p Mujur laa kalo pagi, ubby akan anta aku sampai opis. Kurg sket kepenatan kat situ. Tuh tak termasuk kebizian kat opis lagi. Erm... Mmg berat gak dugaan ibu yg bekerjaya nih sebenarnye. Hehe!

Tp takpe laa... Demi kerjaya, keluarga, suami dan anak-anak, aku cuba jugak laa ape yg termampu. Moga Allah sentiasa kurniakan kudrat dan kesihatan pada aku untuk menempuh semua nih. Dan buat anak² mama Zayyad and baby yg ade dalam tummy mama nih, semoga kalian sentiasa hepi, dan membesar dengan sihat dan sempurna. InsyaAllah...

1 Korang Kate...:

-ajeem- said...

nana aktif2 bagus..moga2 senang bersalin..aku masa azim aktif..kali ni pegi berambik balik berantar..huhu, aku execise turun tangga je la pepagi...