Followers

Wednesday, August 12, 2009

Preventive Action

Semenjak 2 menjak nih, H1N1 jd bualan hangat. Kalo kat Buletin Utama tuh, everyday jadi tajuk utama. Kalo dlm paper, dok muke depan. Kat umah, kat opis, semua dok story pasal virus nih. Aku pon ala² risau gak laa kan... Sila maklum bahawa saya pegi keje menaiki LRT jadi mmg saye perlu risau. Ditambah pula dengan ada nya dak tecit Zayyad itew, maka tahap kerisauan boleh mencecah ke tahap maximum!

Jadi, dengan semangat yg berkobar², aku telah memulakan pemakaian face mask semenjak aku selsema ari tuh. Hehe! Pas elok selsema ari tuh, aku tak pakai semula but today aku dah start my preventive action. Kui! Kui! Kui! Tambahan plak budak² trainer nih dok kecoh² kate ade 2-3 org trainee diorg yg dah jd suspek. Berapa ramai trainee² dorg dok MC 2-3 ari nih. Mau aku tak risau! Dalam opis skang semua dok pakai mende alah nih coz kat building aku nih dah penah ade kes, tp bukan kat floor aku nih laa kan... Dalam train pg td pon aku nampak dah ade kemajuan. Makin ramai yg dah pakai mask. Mungkin dalam diri masing² dah timbul rase risau dan sedar akan bahaya wabak nih. Betul tuh! Jangan ambik mudah... Sape² yg dah start rase seram sejuk cam nak demam, batuk + sakit tekak + sesak nafas, selsema.. Better check now! Kite sama² cuba amik langkah berjaga²...

Bukan ape, org kate 'Mencegah lebih baik dari mengubati' ... Tp kawan aku pon ade statement dia sendiri, "Mengubati lebih baik dari mati!"... Ekekekkeeee... Tol gak tuh, but kalo kite dapat cegah, kan tak yah susah² nak ubat. Hehehe! Org kate mati kat mane² n ape²sebab pon leh mati but selagi kite leh usaha utk elak mende² camnih, better kita cuba kan?

Ade gak ofismate aku yg cadangkan supaya kerap makan buah²an, especially apple. Ermmm...ok. Balik nih beli apple sat! Hehe... Kite pon kerap2 la minum air. Bagi aku, jaga kesihatan n kebersihan, make sure cukup tido, cukup rehat so badan akan jadi sehat. Bila sehat, antibodi kita kuat. Bila antibodi kuat, segala macam penyakit pon susah nak dekat. And jgn lupe bertawakkal pada NYA, solat dan sentiasa berdoa agar kita sentiasa dilindungi dari mende² macam nih (peringatan utk diri sendiri).. InsyaAllah.....

Daaaaaaaaaaaaaaaaa.....

3 Korang Kate...:

ly said...

yuppp..bgs3..aku pon tgh prevention nih..no more coti2, shoping2 ng g expo..cancel nk p PC fair weekend neh..prevention much better than cure kan?

AlizMieAlya said...

>bagus ar kak..
>liza pn da beli gk mask tu..risau..makin teruk da skang ni..

AyyaD ArieyannA said...

Erm... Kesedaran atas diri masing² je... Jangan nanti dah kena baru nak menyesal. Mase tuh, kalo tutup seluruh muka pun dah tak guna. Tambah² lg kite nie ade anak kecik kan... Kite maybe laa cukup kuat antibodi. Diorg?