Followers

Friday, December 26, 2008

Welcome Back to me...

Assalamualaikum Warahmatullahi Taala Wabarakatuh... dan Salam Sejahtera.

Waahhh!!! Mukaddimah aku, maklum laa dah lame ber'choti'. Hehe! Rindu plak nak tulis blog. Byk ngat mende nak update tp sebab byk sgt laa tatau nak mula dari mane. Hehe!

Alhamdulillah, akhirnya aku telah selamat melahirkan seorg lagi hamba Allah ke muka bumi ini, seorang putera yg skrg nie tengah beraja kat hati aku. Permata hati aku n hubby yg sangat kami sayangi dan tunggu2 selama nie. Zuriat yg aku kandungkan selama 39 minggu 2 hari, akhirnya telah selamat menjengah dunia pada 21 Oktober 2008. Dilahirkan secara normal tepat jam 8:20pm, dengan berat 3.3kg, bertempat di Hospital Sultan Haji Ahmad Shah Temerloh, lahirlah MUHAMMAD ZAYYAD RAZIQ bin Mat Asri, pengarang jantung aku skrg nih. Putera mama n ayah...

Nie lah antara pengalaman paling berharga, bermakna dan getir buat aku.

ISNIN- 20/10/2008

3:00 am :
Aku terjaga dari tido sebab aku rase sakit pinggang dan perut semacam jek. Aku pikir2 semula, aku mmg selalu sakit pinggang lately so aku biarkan jek.

4:00 am :
Sedari td aku mmg tak dapat lelap betul2. Hati aku dup-dap-dup-dap jek. Aku cuba pegi tandas n buang air. Takde ape2 tanda pun yg keluar, air atau darah. Aku pun masuk tido semula. Sakit nye berlarutan sejam sekali sampai laa pagi and that's make me can't sleep.

7:30am :
Aku rase nak buang air kecik sesangat, sampai tak sempat2 rase nye nak gi toilet. Ala2 berlari, aku pun masuk toilet and that's it! Aku nampak kesan darah which is tanda2 awal bersalin dah kuar. Berderau darah aku. Direct aku informed mak uda. Ape lagi, kelam kabut laa org tua tuh. Terus di panggilnye Cik Yah (jiran sebelah umah aku), Maktih (adik mak uda) n Cik Milah (Bidan kampung aku). Bila Cik Milah dtg, terus dia check 'jalan' dah bukak lom. Then dia kate, baru 2cm and baby pun agak jauh ke dlm lg. Dia suggest pegi hospital dalam lepas Zohor. Mak uda tak lupe call Ija, nurse kg merangkap adik ipar dia. Aku disarankan dibwk ke klinik dulu before gi hospital sbb diorg nak check bebetul dulu untuk mengelakkan aku dok hospital terlalu lama disamping menjadi bahan eksperimen diorg plak nanti. Hehe! Lepas call hubby, aku sempat la breakfast and packing ape yg patut sambil dibantu maktih n mak uda.

12:30pm :
Sepanjang waktu nih, aku rasekan sakit nye makin kerap. Kekadang sejam, kekadang setengah jam. Abah dah naik risau. Mak uda lagi laa.. Lepas mak uda siap masak, adik Fikri pun dah balik dr sekolah, terus abah angkut aku gi Klinik Desa tmpt aku utk check. But, jln still 2cm lg. Aku rase frust sket laa coz conttaction dah makin kerap tp jln lmbt plak bukak. Tp takpe, aku saba je laa dulu. Ija suh abah bwk aku blk umah dulu n datang balik kul 4pm nanti.

3:15pm :
Contraction aku makin kuat even kekerapan dia sama macam td, sejam or stgh jam. Aku dah macam penat mase tuh. Ye laa, malam td aku tak leh nak tido. Siang nie lagi laa. Mase nie hubby dah sampai. Abah tgk aku macam dah tak tahan, dia terus bwk gi klinik semula. Bila Ija check, still 2cm lg tp baby dah gerak ke depan sket. So, dia kate blh bwk gi hospital dah and no need ambulans to send me coz sempat lg. Abah laa yg bawak aku ke Temerloh.

4:30pm :
Kami sampai kat hospital temerloh. Terus abah tuju ke wad bersalin. Aku kene masuk dalam bilik menunggu sorg2. Lepas register, nurse sana plak nak check. Sekali lagi aku kene tahan sakit sebab nak check 'jalan' punye pasal. I hate that! Still 2cm. Aku disuruh baring n dipakaikan alat pendengar jantung baby kat perut. Lame gile aku kene pakai mende tuh, sampai sakit2 pinggang aku nih baring. Lepas settle pakai alat tuh, aku disuruh nye berjalan2 sket supaya memudahkan proses bersalin. Agak lame gak aku kat bilik menunggu tuh. Bosan dok dalam, aku kuar lepak ngan family kat ruang menunggu. Pastu masuk balik. Sempat makan nasik jugak. Gitu laa seterus nye sampai laa...

11:30pm :
Finally, aku diuruskan utk masuk ke wad menunggu. Lama menunggu bukan ape, ade kes org tanak kene jahit lepas bersalin n doktor terpakse attend. Sebab dia laa aku berkapuk kat luar tuh. Cilakak tul! Aku dimasukkan ke wad Kenanga (kalo tak silap laa...) sambil diiringi my hubby utk hantar brg. Malam tuh bermalam laa aku kat dlm wad. Mak uda, abah n hubby plak tido kat luar hospital. Sian dorg... Malam tuh pun aku tak dapat tido coz contraction aku sgt kuat dan kerap. 5min once. Mata ngantuk sgt tp tak dapat nak lelap lama. Nak menangis rase nye tp aku kuatkan semangat dan cuba bertahan. Nurse tuh pun, bile tgk aku teruk sgt, dia naik risau. Bila dia check, still 2cm lg. Every 3-4 hours, aku akan dipanggil untuk check jalan. Seksa nya... Huhu! Berlalu laa 1 hari yg sgt memenatkan dan menyakitkan bg aku.


SELASA - 21/10/2008

7:00am :
Aku mandi. Darah dah makin byk kuar. Sakit macam nak period tp lg teruk dari tuh! Lepas mandi, hubby call nak anta breakfast tp aku dipanggil utk check sekali lg. Still 2cm! Aduuuhhhhh... Seksa nye. Lepas tuh, baru dapat jumpe hubby n amik breakfast. Hubby gitau, mak ngan ayah dah sampai dari lipis. Abah, mak uda n hubby nak balik umah jap, mandi. Mak ngan ayah akan tunggu aku sementara tuh. Aku tak lalu makan sebab sakit tp sebab pikir kan takut takde tenaga kalo aku bersalin nanti, aku telan gak laa air n nasik lemak tuh walau sikit.

10:30am:
Sekali lg aku di check n kali nie jalan dah bukak 3cm. Tp aku sakit sangat teruk macam dah nak bersalin sangat2. Tp aku cuba gak bertahan walaupun rase dah tak tahan dah... Sampaikan aku menangis bile each time nurse kate nak check 'jalan'. Kalo check tuh tak sakit, takpe la jugak. Huhu!

12:30pm :
Waktu melawat tiba. Mak, ayah n inah datang ke wad aku. Mase tuh keadaan aku agak teruk sebab kepenatan, mengantuk n sakit yg amat sangat. Lunch yg hosp provide pun aku tak usik. Jamah jek. Mak nampak risau sangat bila tgk aku tp aku cuba wat biase jek depan diorg sbb tanak diorg terlebih risau.

1:30pm :
Nurse panggil aku check lg sbb nampak aku macam dah terrible sgt. Diorg kate paling awal blh anta ke labour room pun bile jalan dah bukak 4cm. Aku berdoa dalam hati supaya jalan terbukak lg at least 1 cm coz aku dah tak tahan sgt dah dok dalam wad menunggu tuh. And Alhamdullillah, bila check jalan dah 4cm dah. Terus nurse pecahkan waterbag. Mase tuh, Allah Taala jek tau betapa sakit n seksa nye aku rase. Meraung gak laa aku. Mak ngan ayah kat luar cemas agak nye bile dgr aku mengerang camtuh. Aku pun diberi baju hospital utk dipakai ke labour room. Masuk jek dalam toilet, nah! Amik ko... Air ketuban melambak kuar. Cuak gak aku! Lepas tuka baju, mak ngan ayah iring aku ke labour room. On the way tuh, aku kol mak uda gitau yg aku dah nak masuk bilik bersalin. Mak uda gitau yg dia kat umah lg tp hubby dah gerak gi hospital dulu. Sampai kat lif, kami bertembung ngan hubby. Terus gerak sekali ke labour room.

2:00pm :
Sampai kat labour room, aku disuruh baring atas katil. Punye laa ramai nurse2 n trainee2 kat dalam tuh sampaikan 1 keje 2-3 org yg buat. Kebetulan takde org lain dah yg masuk labour room sekali ngan aku waktu tuh. Tu yg penuh dalam bilik aku tuh! Lepas diorg 'siapkan' aku kat atas katil tuh, aku request untuk hubby masuk temankan aku. Tak lame pastuh, hubby pun masuk. Dia teman kan aku sekejap, lepas tuh bile bidan nak check jalan aku, dia di suruh kuar then dia tak masuk2 dah. Hehe! Puas nurse carik dia tp tak jumpe. Aku kate, biarlah. Maybe dia pegi makan kot. Mase dalam labour room, contraction aku mmg dah kerap dan kuat. Aku penat dan mengantuk tp sikit pun tak dapat nak lelap sampaikan aku jd mamai. Aku diberi bius oksigen yg konon nye boleh mengurangkan kesakitan tp aku rase mende tuh membuatkan aku lg bertambah mamai. Aku tak tau dan tak terasa berapa lame aku mengerang kat dalam tuh sebab sakit yg amat sangat tp sampai satu mase tuh aku rase macam dah nak meneran sesangat. Bile nurse check, jalan baru bukak 6cm. Nurse tak bagi aku teran lg tp aku kate aku tak teran. Dia terteran sendiri. Hehe! Puas gak laa aku menahan tak bagi teran sangat sebab takut kepala baby lonjong. Sedar tak sedar, aku dah makin kerap meneran. Bile nurse check, dah 9cm. Nurse kate patut nye takleh lg teran tuh tp aku mmg dah tak tahan mase tuh, dia bantu laa jugak aku. But, bidan kate kepala baby dah nampak tp ade satu bahaian kat atas tersangkut lg, tak lepas nak kuar. Lame gak laa keadaan macam tu and aku dah tatau mase tuh pukul berapa. At last, bile nampak aku dah makin tak larat dan sakit, doktor check sekali lg and this time jalan dah bukak sepenuh nye, 10cm. Aku di ajar cara2 yg betul utk bernafas dan bersalin oleh bidan tuh. Lame jugak rase nye aku meneran and bile aku rase baby dah nak kuar sangat, aku nampak hubby masuk diiringi nurse. Bertambah sket kekuatan rase nye bile hubby ade kat sebelah menyokong n beri semangat kat aku. Walaupun tenaga aku dah makin kurg, aku kuatkan jugak semangat dan gunakan sisa2 tenaga yg ade utk melahirkan seorg lagi umat Muhammad s.a.w dan akhirnya...

8:20pm :
Lahirlah seorang putera yg sangat comel yang aku beri nama Muhammad Zayyad Raziq.

Saat ditunjukkan bayi yg masih merah pada aku, mengalir air mata kegembiraan seorg ibu. Tangisan pertama zuriatku membuatkan aku sebak diiringi rasa syukur yg tak terhingga pada Yg Maha Esa. Alhamdulillah, tak sangka aku mampu harungi semua ujian yg Allah Taala berikan n aku lalui jua pengalaman menjadi seorg ibu. Tak sia2 pengorbanan dan kesakitan yg aku alami selama ni. Hilang semua rasa sakit saat Zaayad diletakkan ke dadaku utk sentuhan pertama antara seorg anak dan ibu. Aku bersyukur dikurniakan bayi yg sihat dan sempurna. Terima kasih, Ya Allah.

Bidan yg bertugas meneruskan tugas ke atasku sambil anakku dibersihkan oleh seorg nurse yg lain. Saat yg paling teruk aku rasa kan adalah bila dijahit. Mana tak nye, bidan yg sambut Zayyad dah jahit luka ku separuh tp bila sampai 1 part, dia tak pandai nak jahit n dia mintak tolong doktor sambung. Dah laa aku terpaksa menunggu lama n bila doktor dah sampai, dia kate dia terpaksa bukak semula semua jahitan aku. Ya Allah! Tuhan jek yg tau perasaan aku mase tuh. Dah laa luka aku byk. Selama 3 jam lebih aku terseksa sebab dijahit, dan selama tu lah jugak aku menangis kesakitan. Bius yg diorg bg tak memberi ape2 kesan langsung aku rase coz aku still rase sakit each time jarum dicucuk. Kesian kt Zayyad. Lepas dibersihkan, dia diletakkan sebilik ngan aku tp aku tak dapat nak susukan dia coz tak siap lg dijahit. Menangis laa dia sampai tertido.

11:15pm :
Alhamdulillah, akhirnya semua pun selesai. Aku dipakaikan semula pakaian sendiri n dipindahkan ke atas stroller utk dimasukkan ke wad. Zayyad diletakkan kat atas lengan aku supaya dapat disusukan. Sepanjang ditolak ke wad, aku susukan Zayyad. Abah, Mak uda n hubby pun iringi aku ke wad dgn membawak beg2 pakaian dan keperluan aku n baby.
Malam tuh, tinggallah aku n baby jek tido kat dalam wad. Tak dibenarkan org lain teman termasuk la hubby sendiri. Huh! Tensen jek aku rase. Dah laa kite sakit, camane nak uruskan baby lagi kan. Nurse laa jd mangsa bila Zayyad menangis mintak ditukarkan pampers sebab berak. Hehe! Hubby gitau aku yg abah n mak uda nak balik umah malam tuh jugak so hubby sorg jek akan tgu aku kat hospital. Tuh pun kat luar. Sian hubby...


RABU - 22/10/2008

Pagi2 lagi nurse dah angkut zayyad untuk mandi. Sementara tuh, aku pun membersihkan diri. Lps mandi, aku susukan Zayyad. Then breakfast. Sementara tgu waktu melawat tiba, aku berehat sambil ulit2 Zayyad. Penat aku still tak ilang lg. Maklum laa, 2 malam aku tak tido, sakit punye pasal. Waktu melawat dalam 12:30pm. Lepas lunch, doktor panggil aku ke bilik rawatan sebab dia nak check luka dan jahitan. Bile aku balik ke katil, aku nampak hubby dah ade kat situ sambil ulit2 Zayyad yg baru pas menangis. Hehe! Tak lame pas tuh, Mak Uda plak sampai ngan Maktih. Lepas kemas2 barang, mak uda gi makan ngan maktih. Aku plak tgu hubby siap discharge and settlekan bil. Lepas settle semua nya, kami pun bergerak balik umah dalam pukul 2 lebih.

Tu laa serba sikit pengalaman aku saat melahirkan. Baru lah aku tau, betapa besarnye pengorbanan seorg ibu. Macam tuh laa mak dulu2 agak nye mase melahirkan kami adik beradik. Bukan senang nak jadi mak org nih tau! Hehe... Tahniah buat semua ibu2 di dunia.

Buat permata hati mama, Zayyad, semoga sihat dan ceria selalu. Mama sakit takpe asalkan adik sihat. Jadilah manusia yg berguna di masa hadapan, yg boleh mama n ayah banggakan. Mama luv U so much!

Buat hubby, thanks for everything. Hubby byk membantu n beri sokongan. U're my strength when i was weak. And u gave me such a wonderful present on our 1st wedding anniversary. Tak ternilai oleh segala yg ada kat dunia nih. Luv U so much!

That's all for now.

1 Korang Kate...:

ly said...

ayaks..teringt aku banak dulu..lebey kurang sama ng ko..tumpah drh dulu gak..walla walla..sian kat tgn nurse tuh sampai lebam kena cubit ng aku huhuh