But semalam, si adik still batuk² pagi tuh. Nampak teruk! Tak sampai ati lagi aku nak tinggalkan dia ngan Kak Ida (walopon Kak Ida tak kesah langsung sebab dia pon dah boleh biasekan diri ngan keadaan Addad tuh). Lepas bagi ubat yg dapat dari klinik kesihatan kelmarin, aku bagi lagi inhaler to make sure dia tak sempot teruk. Then aku tidokan dia semula. Sempat laa aku mengemas umah sket. Terus aku sms bos bgtau yg aku MC… Yaaaa!!! Anak yg sakit tp mak nye yg mc ye kawan-kawan! Haha… Terpakse laa. Huhu! Cuti dah abes. MC jek yg tinggal. Wat to du? L
Bile Addad bgn dari tido, uiksss???!!! Tak batuk langsung dah?? Bunyi dada pon dah tak kuat and boleh kate takde kedengaran pon on that time. Erk!!! Alhamdulillah… Lega sket mama. But on the same time, rase cam rugi plak tak pegi keje. Haha! Tp takpe laa
And sebab anak-anak sehat dan riang menjelang tghari semalam, aku ajak hubby beli brg dapo sket sebab nak masak. Tp sebab kuar tuh pon dah dekat lunch hour, terus makan kat kedai dulu lah. Huhu! After that, terus pi Tesco and borong barang dapur sket. Sian Addad, sampai tertido² tgu mama abes shopping. Huhu!
And, ptg tuh… mama ade sket rajin. Dah lame nak try but takde kesempatan. Actually resepi kek nye same jek cam choc moist ari tuh Cuma mama ubah suai
So, ini laa resepi mama utk anak-anak dan ayahnye, semalam:
Bahan A
150 gm minyak masak
180 gm susu cair
200 gm gula kastor
220 gm susu krimer manis
1 sudu teh emulco coklat
Bahan B
50 gm serbuk koko
90 gm tepung gandum
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh serbuk penaik
Bahan C
3 biji telur dipukul dengan sehingga kembang
Hiasan Kek
1 bar coklat masakan atau aising kek
Coklat chip atau apa-apa hiasan yang menarik untuk kek cawan coklat
Cara-cara Membuat Kek Cawan Coklat Kukus :
1. Campurkan semua bahan-bahan A ke dalam sebuah periuk. Kacau semua bahan-bahan itu di atas api secara perlahan-lahan hingga gula hancur. Jangan sampai bahan-bahan ini menjadi mendidih. Angkat dari api dan biarkan suam.
2. Masukkan bahan C iaitu telur yang telah dipukul sehingga kembang tadi dan kacau sehingga sebati.
3. Ayakkan bahan-bahan B dan masukkan ke dalam adunan A. Pukul dengan hand-mixer hingga adunan menjadi licin.
4. Biarkan adunan selama 20 minit.
5. Tuangkan adunan ke dalam cawan-cawan kecil atau bekas aluminium dan kukus sehingga masak kira-kira dalam 20 minit.
*untuk cek masak ke tak kek ini boleh cek dengan cucuk kek menggunakan lidi. kalau takde apa yang melekat pada lidi bermakna kek tue dah masak.
6. Selepas masak dan sebagai hiasan boleh cairkan bar coklat dan sapu di atas kek cawan coklat atau sapukan aising kek diatas kek cawan.
7. Letakkan hiasan seperti cip coklat dan masukkan ke dalam peti sejuk untuk keraskan coklat hiasan.
Terlebih rajin, mama buat
BUTTER CREAM ICING
By: Mama TOT
1/2 cup shortening
1/2 cup butter
1 sudu teh esen vanila
4 cawan gula aising (di ayak sekurang-kurangnya 2 kali)
2 sudu besar susu
cara - caranya:
mula - mula pukul butter n shortening pada high speed, sampai kembang dan sesambil tu masukkan esen vanilla..
masukkan gula aising satu demi satu cawan, pastikan sebati yang pertama baru masukkan yang kedua.. seterusnya sampai la abis 4 cawan... dan masukkan sekali susu..
pastikan kembang dan fluffy baru berhenti...
Selamat mencuba!
1 Korang Kate...:
menarik haih
Post a Comment