Followers

Wednesday, November 16, 2011

SAGO GULA MELAKA

Semalam MC. Batuk selsema… Tapi sempat jugak aku dok mencuba resepi dari Mat Gebu (DTS) nih. Sebab ianya nampak simple dan mudah. Barang² pon seme dah sedia-ade kat umah.

Mase aku balik keje isnin malam ari tuh, aku selongkar² cabinet dapur. Ler… Rupa-rupanya, tinggal sikit jek sago aku. Baru ingat! Baru² nih ila buat bubur kacang kat umah aku campur sago. Ermmm… Patut laa.

So, malam tuh, aku gune jek ape yg ade. Sebagai percubaan, katenye…. Hehehe! Dapat laa 2-3 ketul kuih tuh sebab aku letak dalam acuan apam. Bile rase jek…. Perghhhh!!! Mmg sedap laa kuih nih! Aku bg hubby rase. Walopon dia kate dah full and overloaded at that time, aku pakse gak dia makan. Then dia pon kate, “A’ah laa… Sedap!”. Aku pon kate kat dia, kalo camni boleh wat lagi nih… Dia setuju.

Utk 1st trial malam Isnin ari tuh, ini laa rupa kuih aku…

Sago Gula Melaka 1st Trial: Terbaeeeekkkk…
Pemanisnya Cuma kuah gula Melaka itu sahaja dan penambah rasa lemak masinnye adalah santan itu sendiri.

Serius sedap weyhhh!!! Tambahan lagik kalo makan sejuk²… Pergghhh!!! Mak mentua lalu pon, kalo aku nampak aku wat tataw jek! Waaaahhhh gitew… *OK! Itu melampau occay… :p Haha! Moh jengah resepi.

SAGO GULA MELAKA

Resepi asal: Mat Gebu DTS

BAHAN-BAHANNYA:

300 gram sago biji, cuci dan toskan
2 liter air
2 helai daun pandan, disimpul
3/4 camca teh pewarna hijau makanan
1 ketul gula melaka, hiris kecil*
1/2 cawan gula pasir*
1 1/4 cawan air*
1 helai daun pandan*
(*disatukan dan masak hingga pekat, tapis dan sejukkan)1 cawan pati santan + 1/4 camca teh garam + 1/2 camca teh tepung jagung = satukan, kacau dan masak hingga panas, sejukkan.

CARA MEMBUATNYA:

Didihkan 2 liter air tadi bersama daun pandan dan pewarna hijau makanan, kemudian masukkan sago biji dan masak hingga kelihatan jernih. Masak dengan api sederhana dan kacau selalu. Tutup api dan biar 4-5 minit dalam peiuk.

Tuang dalam tapis dan cuci biji sago tadi bawah air paip untuk membuang kanjinya. Kemudian masukkan ke dalam bekas2 kecil atau acuan yang anda gemari, padat2kan dan simpan dalam peti sejuk 1 - 1 1/2 jam. Sapu sedikit minyak pada acuan tadi.

Keluarkan dari acuan dan letakkan dalam bekas sesuai, tuang gula melaka tadi dan juga santan pekat tadi. Hidangkan sejuk.

Dan sebab aku sangat suke akan rasanye, maka semalam aku telah membeli lagi sebungkus sago dan beberapa bahan lain yg diperlukan utk 2nd trial! Haha… dan ianya masih tidak menghampakan. Yeahhhh! Terbaeeeekkkk…

2nd trial: Aku yg terlebih rajin membuat layer utk kuih ini. Mueheheheheee!

Meyelerakan, kan??? Memang ponn… Yummy!

Aku suggest korg try laa kuih nih. Sangat senang dan sedap! Hubby aku yg tak bape makan kuih-muih tuh pon dok layan mende nih tak henti². Hehe! Ayyad pon sama. Dan pastinye kuih nih dah termasuk dalam resepi kuih favourite aku selain agar-agar laici ari tuh. Hehehe!

Selamat mencuba ye!

0 Korang Kate...: