Penah laa Kak Ida depan umah aku sebut pasal makanan nih tp aku seriously mmg tak penah makan. Mula² aku ingatkan kuih lompat tikam tp dia kate “Tak… Ini bubur som-som namanye”. Aku dgn muke blur terus jamah kuih yg dimaksudkan bile dia hulur kat aku soh rase. Ermmm… Not bad! Lebih kurang cam lompat tikam jugak laa rase dia (nak jugak sebut lompat tikam tuh! :p)
Tiba-tiba, tak bape lame pastuh, Kak Ita Masam Manis tepek resepi kuih nih kat blog dia. Uih! Terus ak,u cam teruja nak buat. Mebi teruja sebab gamba² dari blog Kak Ita sangat cantek! Muehehehee… And bile aku buat, tak laa jadik secantik dia tp rasenye, mmg boleh jadik pemanis duka. Sweet² jek! Hehe… Ayyad and Addad pon suke makan. Siap mintak bertambah lagi. So, jom skodeng hasil kerja tgn aku yg tak seberapa nih. Thanks Kak Azlita Aziz!
BUBUR SOM-SOM
Idea Asal by : Kak Fida @: My Resepi
Cilok From: Kak Ita Masam Manis
(WARNING!!! Adunan di bawah dapat banyak occay… Kalo rase nak try² rase jek dulu, wat laa separuh. Aku pon wat half-adunan nih aje…)
BAHAN-BAHAN
100 g tepung beras
100 g tepung jagung
1,600 ml santan - 500 ml KARA+ air (me guna fresh milk jek ari tuh coz santan kat umah dah abes!)
100 ml air pandan atau 100 ml air + pandan pes
1 sk garam atau secukup rasa
sedikit pewarna hijau - *optional
CARA-CARA
Satukan kesemua bahan-bahan untuk som-som dalam periuk dan gaul rata.
Masak hingga pekat dan kilat, hingga adunan meletup-letup.
Tutup api.
Sediakan loyang atau acuan.
Oleskan dengan sedikit minyak
Tuangkan som-som dalam acuan atau loyang
Sejukan hingga keras
Siap di hidangkan dengan sirap gula Melaka
SIRAP GULA MELAKA
500 g gula melaka
1000 ml air
2 helai daun pandan - disimpul
Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan.
SELAMAT MENCUBA!
0 Korang Kate...:
Post a Comment