Huhu!! Raye korban @ AidilAdha… Kompem² ramai yg dok sembelih dan korbankan lembu
Dgn rase teruja, eksaited dan tak tertahan napsu makan, semalam jugak aku dok perabih seme mende tuh wat gulai! Hahaha… Hasilnye?
GULAI PERUT PANJANG NGAN REBUNG KUNING
BAHAN-BAHAN:
Perut panjang (direbus dulu dan dipotong²)
Rebung kuning (dibelah² permukaannya)
Cili padi (ikut suke. Nak pedas, letak laa lebih!)
Kunyit hidup/serbuk
Bawang merah seulas
Santan
Serai (diketuk)
Daun kunyit (optional)
Garam secukup rasa
1) Tumbuk cili padi, kunyit hidup dan bawang merah
2) Masukkan dalam periuk bersama santan, perut dan rebung
3) Masukkan serai yg dah diketuk td dan daun kunyit jugak
4) Perisakan garam sesedap rasa
5) Kacau sebati. Masak sehingga mendidih atau sehingga perut dan rebung empuk.
6) Sedia dihidang.
Sempoooiiii!!!! Hehe… Terbaek! Memang favourite aku nih.
2 Korang Kate...:
sedap beb rebung....tak tahannya angin badan
Saye ok jek kak... Hehe! Takde plak hangin satu badan. :p
Post a Comment