Semalam mase aku dok selak² en Gugel, dapat tips ‘Membakar Tanpa Guna Oven’. Uih!!! Giler eksaited aku. Maklum laa… Dah lame rase nak membak0 tp sebab ketiadaan oven menyebabkan semua keinginan aku tuh terbantut. Uhuhuhu! Bile dapat tips nih semalam, terus rase nak
Mula² rase nak wat butter cake tp bile pikir² balik, kalo tak jadik kang camane? Membazir jek
Puding Roti Sos Kastard
Bahan-bahan ( 1 happy family )
Bahan A
500 ml susu segar/fresh milk
8 keping roti (gardenia/high 5)
Bahan B
4 s/b gula halus
2 s/b butter - cairkan sebentar atas api
2 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanilla
1 s/b tepung jagung
1 s/b serbuk kayu manis/cinnamon powder *(optional)
1 s/b buah pala *(optional)
Bahan C-kuah
1 tin susu cair
2 s/b tepungkastad
2 s/b gula
Cara-cara
Hancurkan /koyakkan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam
Kacau dan gaul rata bahan B. Tuangkan ke dalam loyang bersama dgn bahan A yg telah direndam.
Bakar dalam suhu 180'C selama 30 minit/masak. Biarkan sebentar sebelum disejukkan dlm fridge.
Gaulkan bahan sos kastad dan masakkan diatas api yg sederhana sebentar.
Tuangkan sos diatas puding semasa menghidang.
(Aku buat berpandukan resepi nih tp bab ‘bakar’ tuh aje laa yg lain. Aku
0 Korang Kate...:
Post a Comment