Semalam ade workshop lagi kat PV. Again… Process flow. Malas tp ape yg besnye, bile dah settle seme mende, boleh laa balik umah terus. Yeaaaayyyyy!!!! Dapat laa balik awal sket semalam. Dapat cover kepenatan ari Rabu ari tuh. Hehe!
So, malam td ade laa mase sket nak memasak². Sebenarnye, dah lame nak buat mende nih. Dah stand-by pon barang² nye kat umah. Cuma malam td, santan aje takde. So, sementara tunggu hubby balik dan belikan santan, aku mengemas umah dan dapur sambil merebus kacang merah ini. Huhu! Sangat lama nak kasik dia empuk! Mujur aku dah penah rebus sekali ari tuh mase buat kuih talam kacang merah, Cuma mase tuh tak laa bape empuk sebab dalam kuih talam, aku blend aje kacang nih. So, balancenya, aku simpan dalam peti ais. Malam tadi laa baru aku sambung rebus. Hehe!
And ari nih, aku pon bawak laa bubur tuh ke opis sebagai bekalan utk makan-makan. Hehe!
Nak resepi? Jom tengok…
BUBUR KACANG MERAH DGN SAGU
Bahan-bahan:
Kacang merah ~ rendam dlm 2 jam
Sagu
Gula merah
Gula
Santan
Daun pandan
Secubit garam
Air untuk merebus kacang.
Cara penyediaan:
1. Kacang merah direbus sehingga kembang. (sangat lama occay nak rebus kacang nih kasik empuk)
2. Kemudian masukkan santan bersama daun pandan.
3. Masukkan gula dan gula merah secukup rasa dan secubit garam.
4. Masukkan sagu dan masak hingga kembang dan berwarna kristal (takde putih² dah...)
5. Didihkan sebentar. Sedia dihidang..
*Utk rasa yg lebih enak, masukkan bubur ke dlm mangkuk, kemudian letaklah sedikit santan pekat yg telah dicampur dgn sedikit garam...
Resepi asal dari Raidah tp aku dah alter sket kasik letak itu sagu daaa… Hehe!
Selamat mencuba pada yg nak mencuba! ;)
0 Korang Kate...:
Post a Comment