Followers

Thursday, June 7, 2012

BUTTER CAKE

Penatnye balik keje semalam. Kalo ikut hati, mmg nak tido terus jek! Tiba² perut rase lapa tp bukan lapa nasik. Mengarut rase nak makan kek plak... Huhu! Kalo diikutkan hati, mmg malas dan tak larat. Tp sebab ikutkan napsu dan perut yg lapo, aku gagahkan diri cari resepi kek yg simple dan mudah utk dibuat. Yang paling penting, semua bahan mesti dah ade kat umah. Takyah susah-susah nak pegi kedai dan beli.

Tgk dalam peti, ade 3 bijik jek telo. Urmmm... Butter ade, fresh milk ade, tepung pon ade. Selak-selak resepi, seme nak pakai more than 3 bijik telo. Huhu! Malas nak beli kat kedai!!! At last, terpandang resepi nih... Ahah!!! Cam senang jek nak buat.. Telo pon guna 2 bijik jek. Yes... That's it!

Terus capai mixer dalam kabinet dan panaskan oven. Hehe! Maka akhirnya, terhasil lah kek ini. Tadaaaaaaaaaaaaaa....

Butter Cake


Bahan-bahan:
1 1/2 cawan tepung gandum *
1 sdt baking powder *
1 sdt soda bikarbonat *
(ayak bahan * bersama)
1/2 cawan butter
1/2 cawan gula kastor (gula biase pon boleh)
* rasenye elok lebihkan sket sebab 1/2 cawan nih kurang manis rasenye.
Tp kalo suke tak manis, boleh laa guna sukatan nih.
1/2 cawan susu segar
1 sdt esen vanilla
2 biji telur


Cara-cara:
Sebelum bermula: Panaskan oven pada suhu 170*C dalam 10-20minit
1) Satukan butter dan gula dalam 1 bekas, kemudian pukul hingga kembang.
2) Kemudian, masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga kembang dan sebati.
3) Masukkan esen vanilla dan gaul sebati
4) Masukkan tepung diselang-selikan dengan susu segar. Saya buat 3 kali tepung, 2 kali susu.
(tepung - susu - tepung - susu - tepung)
5) Sediakan loyang yg telah di lenserkan dgn mentega dan dialas dgn baking paper.
6) Masukkan adunan ke dalam bekas dan bakar pada suhu 170*C dalam masa 40 minit atau sehingga masak (ikut oven memasing)
7) Boleh laa dihidangkan utk santapan samada tgu kek sejuk or masih panas.


Sekali hadap jek kami 1 family makan malam td. Haha! Tuh pon lepas bagi sket kat jiran sebelah umah laa.. Tak besar sangat pon kek nih. Aku guna bekas segi-empat tepat (xtau laa bape cm ukurannye.. hehe!). Rase nye pon sedap dan lembut. Nampak rangup di luar tp lembut dan gebu jek di dalam. Hehehe! But mebi next time kalo aku nak buat lagi, aku akan tambah sket amount gula pada resepi sebab kalo guna 1/2 cawan spt di atas, rasenye ala-ala manis² buah jek gitu. But utk org yg tak bape suke manis or tgh menjaga kesihatan, amount tuh dah mencukupi kot... Hehe!

So, kepada yg nak mencuba, dipersilakan... Resepi nye sangat ringkas dan mudah. Kek pon sangat sedap dan gebu.
CUBALAH SENDIRI!

0 Korang Kate...: