Dah 2-3 ari ngidam nak wat pizza sendiri. Haha! Dasat tuh.. Sampai ngidam ko! Sebenonye, terlebih excited bile dah ade oven sendiri. Seme mende aku nak cuba. :p So, lepas aku dok korek² a few resepi camane nak wat doh pizza yg bes, aku pon try resepi nih...
UTK DOH PIZZA:
Amik dari: CIK MIN
Resepi asal: MAT GEBU DTS
300 g tepung gandum
6 g instat yeast
20 g mentega
10 g gula halus
1 camca teh bread improver (optional)-cikmin tak guna
1/4 camca teh garam
1 1/2 camca besar madu
170 ml air
Sedikit tepung untuk ditabur
Cara buat Doh Pizza:
Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas, kecuali mentega dan tepung untuk ditabur, gaul rata hingga bersatu. Tambah mentega dan terus meggaul hingga menjadi doh yang kenyal, jika melekit, tambah sedikit tepung. Kemudian bulat2kan dan biar 45 minit hingga naik sekali ganda.
Kaedah lain: Masukkan semua bahan untuk doh kecuali tepung untuk ditabur, ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan "ON", buat hingga siap. (huhuhu..bila lah nak ada bread maker ni)
UTK TOPPING PIZZA:
Sendiri punye flavour... Hantam sajalah!!
Spagheti sos Kimball (kalo takde, pakai aje cili sos biase)
Mozarella Cheese
3 batang sosej
3 keping chicken meat loaf
3 batang crab stick
10 ketul button mushroom (aku tak pakai yg dalam tin. Pakai yg fresh punye!)
1 biji capsicum hijau
1 biji capsicum merah
1 biji bawang besar (aku lupe letakkk!!! Huhu...)
Nenas dalam tin secukupnya
Tomato (next time takmo letak lah! Berair pizza aku... Huh!)
CARA-CARA PENYEDIAAN MY CHICKEN PIZZA:
Panaskan oven pada suhu 190C, sediakan 2 dulang pizza berukuran 9 inci, sapu dengan sedikit mentega. Ketepikan.
Keluarkan doh, bahagikan doh tadi kepada 2 bahagian sama besar. Ambil satu, tabur sedikit tepung dan canai bulat.
Alihkan ke dalam dulang pizza, tekan2 dengan hujung jari hingga memenuhi dulang tadi dan biarkan kelilingnya sedikit tebal.
Ratakan sebahagian sos pizza tadi dan susun bahan untuk pizza atasnya (buat 2 bahagian) dan diakhiri dengan keju mozzarella.
Bakar 20 - 25 minit hingga keju mencair dan roti kelihatan kuning keemasan. Keluarkan dari oven dan hidangkan segera bersama sos kegemaran. Buat kaedah sama juga untuk yang selebihnya.
Kalo tanye aku, mmg laa aku cakap sedap! Sebab aku mmg suke pizza. Tambahan plak yg wat sendiri n topping leh letak sesuka hati. Mmg terbaek laa topping aku. Puas ati makan. Cuma, aku tak canai doh nih betul² so doh aku jd terlebih tebal kat situ. Uhuhu! Tp, menten sodaaapppp!!! Hubby pon cakap sedap even doh nye tebal. Ekekekekee!
So, next time aku kene nipiskan doh nye sket. Dan jangan lupe letak bawang. Baru laaa TERBAEKKK! Muehehehee...
Apepon, selamat mencuba kepada yg nak mencuba. Hehe!
0 Korang Kate...:
Post a Comment