Followers

Monday, July 30, 2012

BISKUT MAMA CARIES

Percubaan membuat biskut raye... Rupanya agak hodoh, tp rasenye memang mabeles!! Hahaha... Maklum laa, org baru 1st time try resepi and wat biskut nih. But at least, menjadik... Cuma lukisan dan tepekan aising nye tuh masih banyak perlu diperbaiki. Tp takpe, yang nih just nak wat kudap-kudapan time tgk tv lepas bukak pose aje. Utk raye nanti insyaAllah, aku try wat lag cantek dari yg nih. Hehehe!


Dulu² selalu pesan kat alang di Johor, kalo balik kg raye nanti jgn lupe bawak biskut mama caries nih. Aku suke sangat makan. Hehehe! Tak penah plak terlintas nak wat sendiri time tuh. Order saja! Hahaha...

But now, Alhamdulillah... Tercapai gak impian aku nak wat biskut nih sendiri. Dah beberapa minggu terpikir nak wat tp ade jek halangan. Last² malam td gigih pinjam acuan dari kak ida. Siapkan jugak satu adunan.

Yeahhh! Hasilnya........... Anak bujang ku sangat sukeeee makan biskut nih. Since kuar oven sampai nak masuk tido, tak benti² mengunyah.. Haha! Sampai hubby cakap, "Tak sia-sia mama buat biskut nih. Suke betul Ayyad makan!" Hehe... Of coz laa, anak mama kan? Mama pon suke gak biskut nih, sebab tuh mama buat.


Resepi sape plak aku punggah kali nih? Moh jengah....

Biskut Mama Carries
Sumbangan Atiey In Da House(RN)
Tp aku amik dari sini Teratak Chetam

Bahan-Bahannya:-

Bahan utk biskut

300 gram mentega
400 gram tepung gandum
100 gram gula aising
120 gram susu tepung penuh krim
100 gram tepung jagung

Cara membuatnya:-

1. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan gebu. Masukkan tepung gandum, susu tepung dan tepung jagung perlahan-lahan. Gaul rata dan sebati.
2. Canai doh dan terap mengikut acuan kegemaran
3. Bakar dalam oven pada suhu 180 C selama 15 minit

Aising untuk hiasan:-

1 1/2 biji telur putih
150 gram aising
15 gram tepung jagung (diayak)
sedikit coklat emulco

1. Pukul putih telur hingga kental. Masukkan gula ising sedikit demi sedikit
2. Masukkan tepung jagung
3. Gunakan pam. Hias pada
permukaan biskut dan corakkan dengan coklat emulco mengikut corak kesukaan
4. Biar hingga biskut dan aising kering dan keras. Jika suka bakar sekali lagi. 



So, sila lah cuba kalo berminat ye kengkawan... Tp make sure buat lagi kemas n cantik daripada aku nih. Ekekekekekeee! Gud luck and Selamat Mencuba....

p/s: Next mission ---> TART NENAS. Hahaha! Mampoooo0ooo???

0 Korang Kate...: