Followers

Monday, June 11, 2012

KEK LAPIS KASIH

Haha! Kelako sungguh.... Bajet nak wat Kek Gulung a.k.a Swiss Roll laa wiken ri tuh. Beria godek resepi bagai... Semangat nih! Memula plan nak wat kek lain. Tetiba bile check fresh milk dalam peti ais, alamakkkk... Awat cam dah basi jek nih? Expired date lambat lg. Huhu! Demi mengelakkan keracunan, ku humbankan setengah kotak lg fresh milk yg tinggal tuh ke tempat yg sepatutnye. Huhu! Sedih... Pembaziran di situ.



Sedia maklum, ku mmg malas nak gi kedai. Barang² kek tuh pon ku pesan kat en hubby sajork suh belikan time dia balik koje that day. So, ku selak selai demi selai himpunan printed resepi utk cari kek yg tak payah pakai fresh milk. Hehe! Nak wat marble kek pon kene ade susu. Huwaaaa!


At last, ini aje yg aku jumpe. Hehe... Kekonon nak try wat la. Ku sendiri pon tak sure aku ade ker tak loyang swiss roll kat umah. Kwang! Kwang! Kwang! Loyang leper mmg ade tp tak sure leh fixed ke tak. Ahhh! Belasah aje ler...



KEK LAPIS KASIH
Resepi asal: Kek Gulung Kasih by DJ @ Dapurku Sayang 
(Sori laa tuan punye resepi. Saye terpakse menderhaka... Haha!)





bahan-bahan :
70 g tepung gandum (diayak)
1 sudu besar susu tepung
3 biji telur A
60 g gula kastor
60 ml minyak masak sayuran/minyak jagung
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu kecil ovalette
Pewarna merah, hijau dan kuning


cara-cara :
Panaskan oven 170-180C. Seperti biasa, sediakan loyang swiss roll. Alaskan dengan baking paper. Sapukan dengan sedikit mentega. 
Satukan kesemua bahan di atas (kecuali minyak dan pewarna) di dalam mangkuk adunan, kemudian putar hingga gebu. 
Setelah itu, tuangkan minyak masak/minyak jagung sedikit demi sedikit dan kacau sebati dengan senduk kayu atau rubber spatula. 
Ambil 4 sudu besar untuk setiap adunan yang diwarnakan merah, kuning dan hijau. 
Tuangkan adunan yang kosong di dalam loyang pembakar dan ratakan. Kemudian, tompok-tompokkan adunan merah, hijau dan kuning di atasnya (rujuk gambar di bawah). Tak perlu ditekan atau diratakan. Tetapi kalau hendak buat corak pun boleh juga.
Kemudian bakarlah hingga keperangan selama lebih kurang 20 minit. (DJ guna suhu 180C dan bakar kek selama 17 minit sahaja). Kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing.
Setelah masak, keluarkan terus dari oven dan terbalikkan kek dan sejukkan sebentar. 
Kemudian sapukan dengan jem/krim mengikut citarasa sendiri. 
Gulung kek dengan kemas. 
Bolehlah dipotong dan dihidangkan. 





Alhamdulillah, kek menjadik dan sedap!!! Tp, mebi bcoz of loyang yang tak baper sesuai, kek ku jadik agak tebal (utk swiss roll) so jadik cam susah nak gulung. Bile ku try gulung, makin retak menanti belah kek ku itew. Huwaaaaa! Sadisnyeeeee... Si Zayyad dah tercongok kat sebelah aku, tgu utk kek dipotong.


Akhirnya, aku wat keputusan. Lepas sapu jem stoberi and ditambah sedikit krim, aku potong kek tuh menjadik 2 bahagian. Maka terhasil lah KEK LAPIS KASIH ini yg telah diadaptasikan dari resepi asalnye, Kek Gulung Kasih.... "Maafkan kami penunggu gua! Maafkan kami penunggu gua!" sebab terpakse menderhakakan resepi ini atas alasan 'saye budak baru blaja'... Boley??? Hahahaha....


Zayyad yg teruja dan telah mengabiskan kek nih!


Disebabkan aku membuat kek ini dengan bersungguh-sungguh dan penuh kasih-sayang, maka aku kekalkan nama 'KASIH' itu. Cuma 'brand' dia ditukar dari 'gulung' kepada 'lapis'. Ekekekekee! Boley laaa kan??? Nak makan sendiri jek pon. :p


Pada yg nak try, try laa... Tp try laa menjadikannya 'gulung'. Haha! But kalo uols nak buat yg 'lapis' cam ai nih pon, boleh jugak.. . Rasenye same jek kot, bentuk aje yg lain. Hehe!


SELAMAT MENCUBA!

0 Korang Kate...: