Followers

Monday, January 16, 2012

RED VELVET CAKE a.k.a KEK BALDU MERAH

SABTU: 14/01/2012

Yeaaaaaaahhhhh! Finally... Asik dengo org dok citer² n sebut² jek pasal kek nih. Teringin bebeno nak rase sendiri. Sedap sangat kew?? Hebat sangat kew?? Ekekekekeee... Memandangkan bahan² mmg dah sedia ade kat umah, and kebetulan pulak hari tuh ade plan nak ke Senawang (sebab kalo makan setakat 2-3 org kat umah nih jek, jenuh nak ngabiskan whole-cake nih kowt!!), so aku pon merajinkan diri membaking di pagi Sabtu nan indah itu. Haha!

1st time cuba, sangat nebes occay! Takut laa terkurang apape kew, bantat kew... Huhu! Dah laa nak bawak pi umah org khennn... Excited punye pasal, sampai lupe nak panaskan oven dulu. Ekekekekee! Sepatutnye bako dalam 25-30 min aje, terus menganjak jadik sejam... :p
Kat umah mmg dah ade resepi yg dah lame aku amik. Tp tah nape aku tak kompiden nak follow resepi tuh. At last, aku gugel lagik yg lain dan jumpe laa kat sini. TQ ek tuan resepi, Amirrah Zawani (dia pon ade cilok² resepi org lain jugak so TQ jugak pada pemilik asal resepi)! Hehe...

Moh intai-intai... Jadik ker tak kek aku nih:

WARNING!!! Kek aku nih sangat huduh dan comot. Sila abaikan rupanye itew ye sebab rase dia sangat awesome! Hehehe...

Resepi Red Velvet Cake

Bahan-bahan dan cara membuatnya:

Panaskan oven dahulu, 175 darjah celcius.

Langkah pertama; sediakan,
250 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam halus
2 sudu makan cocoa powder
-ayak sekali dalm satu bekas. Ketepikan.

Langkah kedua,
240ml susu segar dicampurkan dengan 2 sudu teh cuka.
*campuran ini dipanggil buttermilk*
- perap selama 10 minit dan campurkan 2 sudu teh pewarna merah. Ketepikan.

Langkah ketiga,
Pukul sampai kembang:-
150 gm butter
100 gm gula castor
200 gm gula perang
1 sudu teh esen vanila
- bila dah kembang, masukkan 2 biji telur satu demi satu. Pukul lagi sampai kembang. Kemudian, masukkan tepung yg dah di ayak tadi (langkah pertama) berselang seli dengan bancuhan buttermilk (langkah kedua). Ketepikan.

Langkah keempat,
Campurkan 2 sudu teh cuka dengan 1 sudu teh soda bikarbonat. Campuran ini akan berbuih-buih. Cepat-cepat masukkan dalam adunan kek yg diketepikan tadi (langkah ketiga).

Langkah kelima,
Masukkan ke dalam loyang yang dah digris dan dilapik kertas pembakar dan bakar selama 25-30 minit. Bila dah masak, sejukkan atas redai. Hias mengikut kretiviti anda. Untuk resepi cream cheese frosting, aku buat yang ni:

CREAM CHEESE FROSTING
250gm Philadelphia cream cheese
30gm butter
1 sudu besar esen vanilla
1 sudu besar susu segar
100gm gula ising
- satukan semua bahan dalam mangkuk, pukul hingga kembang.
- Hiaskan atas kek yg dah sejuk tadi.
(Aku tak sempat nak potong dua kek aku tuh sebab nak cepat. next time, mebi! *wink!)
Seriously!!! Kek nih mmg terbaeeekkkk... Saaaangat sedap dan gebu. Hubby bukan penggemar kek, so dia laa 'bahan experimen' utama aku tiap kali aku buat kek selain dari anak². Bile dia kate sedap and dia boleh makan banyak means sedap laa kek tuh. Dan setakat nih, ade 2-3 kek yg aku buat dia dah cakap camtuh termasuk laa my RV cake nih. Yieehhaaaaaaa!!! Hehe...

Cuma, kek nih agak comot sebab aku tak sempat nak kasik dia betul² sejuk dulu b4 letak cream cheese frosting tuh. Maklum laa... Nak cepat kan! Angkut aje laa comot² cenggitu. Yg penting, lazaaatttt!!! Hehe... Dalam 2-3 jam ajek dah abes kek tuh kat umah along. Waalllaaaaaahhhh! Seb bek aku pon sempat makan sepotong. Kih! Kih! Kih!
So, next mission ---> Mebi nak wat RV cake lagi but this time nak try versi cupcakes! Lagi senang nak deco and makan kot. Hehe!

Selamat mencuba ye kengkawan!!!...

p/s: Thanks hubby sebab tolong decokan kek nih. Walopon deco tuh jadik bersepah sebab suhu kek yg suam dan tak sempat simpan dalam fridge dulu lepas letak frosting tuh, but hubby punye keje awal mmg cantik dan kemas. Hehe! Pengalaman kat SR still berguna yek? :D Next time leh ler tolong lagik kannnn..... Gud job, my dear!

2 Korang Kate...:

Nurulaisycraft said...

Wah nana.semakin aktif masak kek ni.nampak sedap sangat.terliur tengok.huhuhuhu

AyyaDDaD ArieyannA said...

Hehe! Teringin nak rase... org lain asik dok sebut2 jek! Haa... Buat sendiri pueh ati. Haha! Tp mmg sedap pon, Da... Laki aku pon suke. :D