Followers

Tuesday, December 27, 2011

KEK KASTAD (Custard Teacake)

Wiken ari tuh, anak sedare aku yg baru masuk kat Politeknik Behrang tuh dtg lepak umah aku. Actually dia nak pip shopping kasut sukan baru sebab yg lame dah rabak katenye mase minggu orientasi tuh. So, Jummat tuh hubby pon amik laa dia kat Poli. Tak laa jauh sangat. Kalo tak jem, dalam 40min dah sampai. Ade laa peneman aku kat umah time hubby keje. Hehe!

Tiba-tiba satu malam tuh, (kalo tak silap, sabtu malam ahad lah...) kepingin banget nak try resepi kek kastad dari Mat Gebu nih. Macam sangat tertarik kekdahnye. Haha! (Padahal, perut kebuloq tgh malam walopon baru jek pas makan nasik.. :p) So, aku pon try laa... Rupa dia agak huduh di sini sebab aku tak pandai kontrol api gune oven gas. Ekekekekeee! Tp rasenye memanggg mabeles!

Jom tgk resepi...

CUSTARD TEACAKE
Resepi Asal: MAT GEBU DTS

BAHAN KEK :-)
125 gram mentega
1/3 cawan gula halus @ gula kastor
1 biji telur gred A
3/4 cawan teping naik sendiri (self raising flour)
1/2 cawan tepung kastard
1/2 camca teh esen vanilla

BAHAN KASTARD :-)
1 camca besar tepung kastard
1 camca besar gula kastor
2/3 cawan susu segar (mat guna 70% susu sejat IDEAL + 30% air)
15 gram mentega (kurang lebih 1 camca teh)
2 camca teh esen vanilla

CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat. Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.
Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat saiz 7 inci (mat guna acuan kaca macam dalam gambar). Ketepikan.
Putar mentega dengan gula halus hingga berkrim, masuk telur dan putar hingga kembang. Tambah esen vanilla. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung naik sediri + tepung kastard sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
Masukkan 1/2 adunan ke dalam bekas yang telah disediakan, ratakan dan buat sedikit lubang ditengah2nya. Tuang kastard, ratakan dan tutup dengan baki adunan, ratakan dan bakar selama 30 minit atau hingga masak.
Sejukkan sebelum dihidangkan. Jika suka boleh ayak gula aising atas permukaan kek sebagai penyeri...Selamat mencuba!!!


Tp bancuhan di atas dapat sikit jek laa. Aku gune loyang 8 inci kot so kek aku jadik leper sket. So, next time kalo nak wat lagik, kene gandakan adunan and guna oven letrik. Baru laa senonoh sket rupa dia kowttt... Haha!

Rupa huduh tp rase mabelesss!!

Selamat mencuba kengkawan!!!

0 Korang Kate...: