Followers

Thursday, October 27, 2011

TALAM KACANG MERAH

Semalam cuti Deepavali. Mula-mula ade laa plan nak pi piknik ngan beberapa org geng bas skolah. Hehe! Suddenly, with a short-term planning, tiba² hubby sms…

“Kalo dorang nk dtg sini ok tak esok??”

Hurmmm… Macam dah boleh agak jek ape rancangan sebenarnye nih. Sebab, yg nak dtg tuh seme geng² mancing hubby. Dah lame hubby sebut² rindu nak memancing… So, bile aku agreed aje, terus laa dia roger member² tuh kate kompem. Haha!

Teruja sebab first time member nak dtg umah sejak kami move in, aku prepare sikit kudap-kudapan buat santapan dorg. Cewaaaahhhh! Hehe… Antara yg jadi pilihan aku ialah kuih ni, Talam Kacang Merah. Moh jenguk resepi:

TALAM KACANG MERAH
Resepi Asal: Kak Rodzi

Lapisan bawah
1/2 cwm kacang merah rendam, rebus hingga empuk
1 1/4 cwn gula pasir
3 cwn santan cair
1 1/2 tepung beras
4 sudu makan penuh tepung gandum
1 sudu makan penuh tepung jagung
sedikit garam

Terjunkan kacang merah, gula, santan dlm blender, kisar halus, tuang masuk besen.
Campur semua tepung, letak warna merah sikit, tapis, panaskan hingga naik wap, kukus 20 minit.

Lapisan Atas
3 cwn santan pekat (semua dr 1 biji kelapa)
1 cwn tepung beras
4 sudu mkn tepung gndm
1 sudu makan tepung jagung
2 sudu mkn gula pasir
sikit garam

Gaul semua, panaskan, tuang atas lapisan bwh tadi, make sure permukaan lapisan bawah kering, lap dgn kitchen towel, kelar2 permukaan, baru tuang lapisan atas, kukus lagi 20 minit.

Nasib laa hubby cakap sedap. Byk gak dia makan. Tataw laa dia mkn byk tuh sebab mmg sedap or sebab dia tgh kebuloq sebab tak makan, memancing punye hal! Muahahahahaaa….

0 Korang Kate...: